Business & Finance Τρίτη 3/05/2022, 07:26
BUSINESS & FINANCE

Έρχεται η «γραμμή ενημέρωσης επενδυτή» για τις μεγάλες επενδύσεις

Έρχεται η «γραμμή ενημέρωσης επενδυτή» για τις μεγάλες επενδύσεις

Στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος που θα παρακολουθεί τις Στρατηγικές Επενδύσεις, από την εισαγωγή τους στο σχετικό καθεστώς έως και την υλοποίησή τους, προχωρά το ελληνικό δημόσιο με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μεταξύ άλλων προβλέπεται και ειδική τηλεφωνική γραμμή για την ενημέρωση των επενδυτών.

Σήμερα λειτουργεί ένα ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής αιτήσεων, καθώς και γραφείο πληροφοριών (help desk) που ασχολείται με τα τεχνικά θέματα που αφορούν τη χρήση του παραπάνω συστήματος. Ο μόνος τρόπος παροχής εξειδικευμένων πληροφοριών σε κάθε ενδιαφερόμενο επενδυτή είναι το e-mail.

Το παραπάνω σύστημα δεν αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες. Πρώτον, λόγω του αριθμού των επενδύσεων, με το δεδομένο πως κάθε χρόνο υποβάλλονται περίπου 200 αιτήσεις και περίπου 30 επενδύσεις εντάσσονται στο νόμο για τις Στρατηγικές Επενδύσεις. Δεύτερον, λόγω της πολυπλοκότητας πολυπλοκότητάς των διαδικασιών και του πλήθους των εμπλεκομένων φορέων της κεντρικής και αποκεντρωμένης δημόσιας διοίκησης. 

Το μεγάλο αυτό κενό έρχεται να καλύψει το έργο «Ανάπτυξη Πληροφοριακού Συστήματος και τηλεφωνικού κέντρου (γραμμή ενημέρωσης επενδυτή)», που προκήρυξε το ΤΑΙΠΕΔ για λογαριασμό του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό του 1,73 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Κριτήριο ανάθεσης είναι η πλέον συμφέρου από οικονομική άποψη προσφορά, βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας-τιμής και ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών έχει οριστεί η 1η Ιουνίου 2022. 

Το αντικείμενο του έργου

Το φυσικό αντικείμενο του έργου αφορά στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος (ΟΠΣ Στρατηγικών Επενδύσεων) που θα υποστηρίζει την παρακολούθηση των στρατηγικών επενδύσεων από το στάδιο κατά το οποίο ο εισηγητικός φάκελος περιέρχεται στη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) για την έκδοση της σχετικής απόφασης της έως και την ολοκλήρωση της εκάστοτε στρατηγικής επένδυσης και την παρακολούθηση τυχόν μακροχρόνιων υποχρεώσεων της.

Παράλληλα θα δημιουργηθεί ειδική βάση δεδομένων με όλες τις ροές εργασίας, καθώς και αποτύπωση αυτών των ροών σε γνωσιακή βάση που θα περιλαμβάνει (Νομοθεσία, ΦΕΚ, Εγχειρίδια και Ερωταπαντήσεις). Τέλος το σύστημα θα έχει τη δυνατότητα εξαγωγής αναφορών και στατιστικών αναφορικά με τiς στρατηγικές επενδύσεις καθώς και απολογιστικούς δείκτες ελέγχου μέσω συστήματος επιχειρηματικής ευφυίας.

Το έργο αφορά επίσης στη δημιουργία τηλεφωνικού κέντρου (γραμμής ενημέρωσης) για δυνητικούς επενδυτές, η οποία θα προσφέρει υποστήριξη σε όλα τα στάδια υλοποίησης των επενδύσεων, τόσο κατά το σχεδιασμό της επένδυσης και την επιλογή των κατάλληλων κινήτρων από το δυνητικό επενδυτή όσο και κατά τη διάρκεια υλοποίησης της, με βάση τη φύση και τα χαρακτηριστικά της επένδυσης, καθώς και στην ανάθεση παροχής υπηρεσιών προσωπικού για τη λειτουργία του τηλεφωνικού κέντρου. Το τηλεφωνικό κέντρο θα διασυνδέεται με το ΟΠΣ Στρατηγικών Επενδύσεων για την βέλτιστη διαχείριση πληροφορίας και θα απασχολεί προσωπικό το οποίο θα λάβει σχετική εκπαίδευση.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Ταμείο Ανάκαμψης: Το ηλεκτρονικό «μάτι» που θα παρακολουθεί τις επενδύσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News