BUSINESS & FINANCE

Λιανεμπόριο: Χωρίς περιορισμούς αλλά και χωρίς προσδοκίες οι ενδιάμεσες εκπτώσεις

Tην προσεχή Κυριακή, 8 Μαΐου επιτρέπεται να είναι ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα από τις 11 π.μ. έως τις 8 μ.μ.

Λιανεμπόριο: Χωρίς περιορισμούς αλλά και χωρίς προσδοκίες οι ενδιάμεσες εκπτώσεις

Χωρίς περιορισμούς για πρώτη φορά από το 2019, ξεκινούν σήμερα οι εαρινές ενδιάμεσες εκπτώσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν έως και τις 15 Μαΐου. Ωστόσο, αν και το μόνο μέτρο που παραμένει σε ισχύ είναι η χρήση προστατευτικής μάσκας στους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων και των εμπορικών κέντρων, οι προσδοκίες του εμπορικού κόσμου είναι εξαιρετικά χαμηλές, καθώς ήδη η εορταστική περίοδος του Πάσχα έληξε για το λιανικό εμπόριο με αρνητικό πρόσημο σε σύγκριση με την προ πανδημίας περίοδο. Αιτία αυτή τη φορά η ακρίβεια και ειδικά οι «φουσκωμένοι» λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος οι οποίοι ροκανίζουν το διαθέσιμο προς κατανάλωση εισόδημα. 

«Οι δαπάνες ενός νοικοκυριού έχουν επιβαρυνθεί κατά μέσο όρο με ένα επιπλέον 30% από την αύξηση του ενεργειακού κόστους και τις ανατιμήσεις στα είδη σούπερ μάρκετ. Αυτό το 30% στην ουσία αφαιρείται από το υπόλοιπο λιανεμπόριο», υποστηρίζει μιλώντας στο «MR» ο κ. Μάκης Σαββίδης, αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας, αντιπρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Εμπορίου (GRECA) και μέλος του διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ηλεκτρονικού Εμπορίου (Ecommerce Europe).

Τα αρνητικά σημάδια στο λιανεμπόριο είχαν φανεί ήδη από τις αρχές του 2022, καθώς τον Ιανουάριο του 2022 ο κύκλος εργασιών στον κλάδο, εξαιρουμένων των καταστημάτων τροφίμων, καυσίμων και οχημάτων υποχώρησε κατά 11,8% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2020, μήνας κατά τον οποίο η πανδημία δεν είχε εντοπιστεί ακόμη στην Ελλάδα. Η πτώση τζίρου μάλιστα στις πλέον πολυπληθείς κατηγορίες του ελληνικού λιανεμπορίου, όπως η ένδυση, η υπόδηση, τα καλλυντικά ήταν πολύ μεγαλύτερη, 19%, 11,30% και 33,30% αντιστοίχως. 

Τον Φεβρουάριο εκτιμάται ότι η υποχώρηση του τζίρου, πάλι εξαιρουμένων των κλάδων τροφίμων, καυσίμων και οχημάτων, ήταν της τάξης του 10%, ενώ κατά 15% – 20% εκτιμάται ότι υποχώρησε ο τζίρος του λιανεμπορίου τον Μάρτιο του 2022 σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2019 (σ.σ. από τα μέσα Μαρτίου 2020 τα εμπορικά καταστήματα είχαν κλείσει λόγω κορωνοϊού, ενώ το 2021 ξεκίνησαν να λειτουργούν στις αρχές Απριλίου). 

Προ της εκτίναξης των τιμών και της εμφάνισης των ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων το λιανεμπόριο είχε δεχθεί πλήγμα -ήδη από τις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου- με την αιφνιδιαστική επιβολή περιορισμών και δη της υποχρέωσης επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για την είσοδο στα καταστήματα. «Υπολογίζεται ότι το μέτρο αυτό αφαίρεσε ένα περίπου 20% από τον τζίρο του λιανεμπορίου με σημαντικό μέρος των αγορών να κατευθύνεται στο ηλεκτρονικό εμπόριο», υποστηρίζει ο κ. Σαββίδης. 

Το 2021 σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο τζίρος του λιανεμπορίου, χωρίς τους κλάδους καυσίμων, τροφίμων και οχημάτων, διαμορφώθηκε σε 19,911 δισ. ευρώ, έναντι 17,44 δισ. ευρώ το 2020 και 19,917 δισ. ευρώ το 2019. Τον Ιανουάριο του 2022, με βάση τα στοιχεία για τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία και υποβάλλουν δεδομένα για τις πωλήσεις τους σε μηνιαία βάση, ο τζίρος του λιανεμπορίου, χωρίς τους κλάδους καυσίμων, τροφίμων και οχημάτων, διαμορφώθηκε σε 596,99 εκατ. ευρώ έναντι 676,98 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2020 και 646,30 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2019. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά είναι ότι τον Ιανουάριο του 2021, όταν τα φυσικά εμπορικά καταστήματα είχαν λειτουργήσει μόνο για δύο εβδομάδες ο τζίρος ελάχιστα χαμηλότερος από αυτόν του φετινού Ιανουαρίου (591,329 εκατ. ευρώ). 

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι την προσεχή Κυριακή, 8 Μαΐου επιτρέπεται να είναι ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα από τις 11 π.μ. έως τις 8 μ.μ.

Διαβάστε επίσης:

Β. Κορκίδης: Ευκαιρία για φθηνές αγορές οι ενδιάμεσες εκπτώσεις

Στο κυνήγι των προσφορών οι Έλληνες: Ένας στους δύο έχει αγοράσει μεταχειρισμένα

Σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την προστασία των καταναλωτών και τις εκπτώσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News