Business & Finance Πέμπτη 28/04/2022, 12:28
BUSINESS & FINANCE

Τουρκία: Σε δυσθεώρητα επίπεδα ο πληθωρισμός – Στο 42,8% η πρόβλεψη για φέτος

Τουρκία: Σε δυσθεώρητα επίπεδα ο πληθωρισμός – Στο 42,8% η πρόβλεψη για φέτος

Σπάει κάθε ρεκόρ ο πληθωρισμός στην Τουρκία, με την κεντρική τράπεζα της χώρας να ανεβάζει αρκετά προς τα πάνω – και συγκεκριμένα στο τρομακτικό 42,8% – την πρόβλεψή της για το 2022.

Πρόκειται για αναπροσαρμογή της πρόβλεψης του Ιανουαρίου για πληθωρισμό 23,2% φέτος.

Ο κύριος λόγος για την εκτίναξη του πληθωρισμού είναι το αυξημένο κόστος ενέργειας, ακολουθούμενο από την αδυναμία της λίρας.

Ο επικεφαλής της τουρκικής κεντρικής τράπεζας, Σαχάπ Καβτζιόγλου, ανέφερε ότι ο καταναλωτικός πληθωρισμός θα πέσει στο 12,9% κατά το τέλος του 2023, ενώ θα φτάσει περίπου το 8,3% το 2024. Ο επίσημος στόχος της τράπεζας είναι 5%.

Οι τιμές των τροφίμων στην Τουρκία, οι οποίες αποτελούν και το ένα τέταρτο του καταναλωτικού πληθωρισμού, αναμένεται να αυξηθούν ετησίως στο 49% μέχρι τον Δεκέμβριο – πρόκειται για εκτίμηση προς τα πάνω της αρχικής πρόβλεψης για 24,2%.

Όπως ανέφερε ο Καβτζιόγλου, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία οι τιμές ενέργειας έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ, οδηγώντας σε μεγαλύτερο έλλειμμα στο εξωτερικό εμπόριο. Η βιώσιμη ισορροπία στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας είναι το κλειδί για την επίτευξη των στόχων σταθερότητας των τιμών.

Το αυξανόμενο κόστος των εισαγωγών σε λίρες πρόσθεσε 5,5 ποσοστιαίες μονάδες στη φετινή εκτίμηση για τον πληθωρισμό, ενώ ο πληθωρισμός των τροφίμων συνέβαλε 2,8 ποσοστιαίες μονάδες. Οι φόροι αντιπροσώπευαν 2,1 ποσοστιαίες μονάδες της αύξησης και η λεγόμενη υποκείμενη τάση του πληθωρισμού ήταν 9,3 ποσοστιαίες μονάδες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Η Τουρκία στενάζει κάτω από πληθωρισμό-ρεκόρ

Τουρκία: Στο εξωφρενικό 61,44% ο πληθωρισμός τον Μάρτιο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News