Business & Finance Τετάρτη 27/04/2022, 12:32
BUSINESS & FINANCE

Ο μεγάλος νικητής από την εξαγορά του Twitter δεν είναι ο Μασκ

Ο μεγάλος νικητής από την εξαγορά του Twitter δεν είναι ο Μασκ

Ακόμα και ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου χρειάζεται συμβουλές για τις οικονομικές του κινήσεις. Και μπορεί ο Ίλον Μασκ να εξαγόρασε ένα όχι και τόσο κερδοφόρο μέσο κοινωνικής δικτύωσης (μπορεί βέβαια αυτό να αλλάξει χάρη στο «άγγιγμα του Μίδα» του), αλλά η σύμβουλός του Morgan Stanley θα βγει σίγουρα κερδισμένη από την εξαγορά του Twitter.

H τράπεζα ήταν αυτή που συμβούλεψε τον Μασκ για την εξαγορά των 44 δισ. δολαρίων και τον βοήθησε να εξασφαλίσει 25,5 δισ. δολάρια για αυτό, συμπεριλαμβανομένων και 12,5 δισ. δολαρίων σε δάνεια με μετοχές της Tesla ως εγγύηση.

Η Morgan Stanley αναμένεται να έχει μεγάλα κέρδη από την αμοιβή για τις συμβουλές της, καθώς και από τα έσοδα από τους τόκους. Συνήθως, οι επενδυτικές τράπεζες παίρνουν μερίδιο 1-3% από μια συμφωνία εξαγοράς. 

Στην περίπτωση των 44 δισ. δολαρίων για το Twitter, το μερίδιο αυτό κυμαίνεται από 440 εκατομμύρια έως 1,3 δισ. δολάρια. Έτσι, η Morgan Stanley θα έχει και αμύθητα κέρδη και το κύρος ότι βοήθησε στη διάσημη αυτή εξαγορά.

Ακόμα και αν η επένδυση του Μασκ δεν αποφέρει τους επιθυμητούς καρπούς και το Twitter δεν γίνει ένας γίγαντας των social media που θα μπορεί να κονταροχτυπηθεί ακόμα και με τα Facebook, Intagram, Snapchat και TikTok, η Morgan Stanley μπορεί να επωφεληθεί.

Οι σχέσεις Μασκ – Morgan Stanley

Η τράπεζα έχει εδώ και μια δεκαετία καλές σχέσεις με τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου. Ήταν μια από τις τέσσερις τράπεζες, μαζί με τις Goldman Sachs, JPMorgan Chase και Deutsche Bank, που ήταν ανάδοχοι για την ΙΡΟ της Tesla το 2010.

Ο αναλυτής αυτοκινητοβιομηχανίας της Morgan Stanley, ο Άνταμ Τζόνας, είναι ένας από τους πιο φανατικούς υποστηρικτές της Tesla στην Wall Street. Διατηρεί «buy» στη μετοχή της Tesla και τιμή στόχου τα 1,300 δολάρια, δηλαδή περίπου 30% πάνω από την τωρινή αξία της μετοχής της εταιρείας.

Ο Τζόνας έχει γράψει και θετικές αναφορές για τις προοπτικές δύο ακόμη εταιρειών του Ίλον Μασκ, της SpaceX και της Boring Company. Το 2017 πρότεινε να συγχωνευτούν η Tesla με τη SpaceX και πρόσφατα προέβλεψε ότι η SpaceX θα βοηθήσει τον Μασκ να γίνει ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος του κόσμου.

Σε κάθε περίπτωση, η Morgan Stanley θέλει να διατηρήσει την καλή της σχέση με τον Μασκ, ειδικά αν αυτός χρειαστεί συμβουλευτικές υπηρεσίες για μια τυχόν συγχώνευση με την Tesla, για μια ενδεχομένη ΙΡΟ της SpaceX ή της Boring Company ή για οτιδήποτε άλλο θελήσει ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Διαβάστε επίσης:

Εξαγορά Twitter: Βαρίδι για τη μετοχή της Tesla – Απώλειες 10%

Είτε τον αγαπάτε, είτε τον μισείτε, αυτός είναι ο ισχυρότερος άνθρωπος στη γη

Εξαγορά του Twitter: Ο Elon Musk θέλει ελευθερία του λόγου – Για τον εαυτό του

Το κλαμπ των τρισεκατομμυριούχων: Ποιος θα είναι ο πρώτος και ποιος θα μπει μόλις στα 42 του

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News