Business & Finance Παρασκευή 22/04/2022, 11:45
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λαγκάρντ: Ζητά από τους αξιωματούχους της ΕΚΤ να μην κάνουν «προσωπικά» σχόλια

Λαγκάρντ: Ζητά από τους αξιωματούχους της ΕΚΤ να μην κάνουν «προσωπικά» σχόλια

H πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, κάλεσε τους διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής να αποφεύγουν να κάνουν αμφιλεγόμενα σχόλια ή να δημοσιοποιούν τις διαφορετικές απόψεις τους για κάποιο χρονικό διάστημα μετά τις συνεδριάσεις της κεντρικής τράπεζες, όπως ανέφεραν πηγές.

Το γεγονός αυτό καταδεικνεύει για μία ακόμη φορά τις έντονες διαφορές που υπάρχουν στους κόλπους του δ.σ. της ΕΚΤ, ειδικά στο σημερινό δύσκολο οικονομικό περιβάλλον. Η Λαγκάρντ δεσμεύθηκε να δημιουργήσει κλίμα συναίνεσης όταν ανέλαβε τα ηνία της ΕΚΤ στα τέλη του 2019, μετά τις έντονες διασπαστικές τάσεις επί προεδρίας Μάριο Ντράγκι, κάτι που αποδεικνύεται σήμερα πολύ δύσκολο. 

Τον τελευταίο καιρό βρίσκεται αντιμέτωπη με τις έντονες λεκτικές διαφωνίες από τα λεγόμενα «γεράκια», τους κεντρικούς τραπεζίτες που ζητούν πολύ πιο επιθετική πολιτική και οι οποίοι βρίσκουν υπερβολικά χαλαρή τη στάση της ΕΚΤ σε μία περίοδο που ο πληθωρισμός βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ. Ακόμη ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Λαγκάρντ είναι οι συνεχείς διαρροές αναφορικά με τις συζητήσεις που γίνονται μεταξύ των διαμορφωτών της νομισματικής πολιτικής. 

Για το λόγο αυτό, η Λαγκάρντ ζήτησε τώρα από τους αξιωματούχους της ΕΚΤ να αποφεύγουν «προσωπικές» απόψεις αμέσως μετά τις συνεδριάσεις της ΕΚΤ που πραγματοποιούνται ημέρα Πέμπτη, έως και την επόμενη Δευτέρα, ανέφεραν τέσσερις πηγές που γνωρίζουν το θέμα. 
 
Οι κατευθυντήριες γραμμές ορίζουν οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής να μην μεταφέρουν σε δημοσιογράφους τις λεπτομέρειες των συζητήσεων που έχουν κάνει αναμεταξύ τους, σημειώνουν οι πηγές. Εκπρόσωπος της ΕΚΤ απέφυγε οιοδήποτε σχόλιο. Σημειώνεται επίσης, ότι οι κατευθυντήριες γραμμές είναι άτυπες και εκφράζουν κατά το πλείστον τις προσδοκίες της Λαγκάρντ, που σημαίνει ότι οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής δεν υπόκεινται σε κυρώσεις όταν αποκλίνουν από αυτές. 

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε την προηγούμενη Πέμπτη μετά τη συνεδρίασή της ότι σκοπεύει να τερματίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της στο τρίτο τρίμηνο και να αυξήσει τα επιτόκιά της μετά από κάποιο διάστημα.

Τα «γεράκια», όπως ο Χοακίμα Νάγκελ της Γερμανίας και ο Πιέρ Βουνς του Βελγίου, περίμεναν αυτή την εβδομάδα για να προβούν σε δηλώσεις και να ζητήσουν σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής με πιο γρήγορο ρυθμό, όπως και Ολλανδός Κλάας Νότ μετά τη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου. 

Κάποιοι επικριτές αναφέρουν ότι οι νέες κατευθυντήριες γραμμές της ΕΚΤ περιορίζουν ουσιαστικά την φωνή των «αντιφρονούντων», επειδή τους ζητείται να μιλούν μετά τις αποφάσεις και τις κινήσεις του νέου κύκλου, συνεπώς δυσκολεύονται να εκφράσουν τις απόψεις τους.

Υποστηρίζουν επίσης ότι οι κατευθυντήριες γραμμές ουσιαστικά αυτοαναιρούνται, επειδή δίδουν μεν τη δυνατότητα στους διαμορφωτές πολιτικής να μοιραστούν τις απόψεις τους με δημοσιογράφους, με την απαίτηση ωστόσο να μην κατονομάζονται. 

«Θέλετε διαρροές; Εάν δεν μπορείς να μιλήσεις ανοικτά, τότε βρίσκεις άλλες διόδους για να μεταφέρεις τις απόψεις σου», ανέφερε μία πηγή που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της. 

Υποστηρικτές της Λαγκάρντ διατείνονται ότι να ασκείεται κριτική στην ΕΚΤ αμέσως μετά τις συνεδριάσεις, αυτό αποδυναμώνει την απόφαση και σκορπίζει αμφιβολία, συνεπώς χρειάζεται κάποιο διάστημα για να μπορέσει το κοινό να κατανοήσει και να αποδεχθεί την απόφαση. 

«Όταν λαμβάνουμε μία απόφαση, θα πρέπει να την υποστηρίξουμε, ακόμη και εάν κάποιοι από εμάς έχουμε διαφορετικές απόψεις», είπε μία από τις πηγές.   
  

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Λαγκάρντ: Σενάριο για περαιτέρω περικοπή στις προβλέψεις για την ανάπτυξη

ΕΚΤ: Τέλος το QE το γ΄ τρίμηνο – Εντείνονται οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό

Στουρνάρας: Δεν υπάρχει κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού στην Ευρωζώνη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News