Business & Finance Παρασκευή 22/04/2022, 07:20
BUSINESS & FINANCE

Έλον Μασκ: Mε πακέτο ύψους 46,5 δισ.δολαρίων θα χρηματοδοτήσει την εξαγορά του Twitter

Έλον Μασκ: Mε πακέτο ύψους 46,5 δισ.δολαρίων θα χρηματοδοτήσει την εξαγορά του Twitter

Πακέτο ύψους 46,5 δισ.δολαρίων για την χρηματοδότηση της προσφοράς του για την εξαγορά του Twitter αποκάλυψε ο Έλον Μασκ, καθώς προσπαθεί να προωθήσει μία συμφωνία που αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία των χρηματοδοτούμενων εξαγορών. 

Ο δισεκατομμυριούχος διευθύνων σύμβουλος της Tesla εξασφάλισε 25,5 δισ.δολάρια σε χρέος – συμπεριλαμβανομένου ενός δανείου ύψους 12,5 δισ.δολαρίων έναντι των μετοχών του στην αυτοκινητοβιομηχανία του – από μία ομάδα τραπεζών με επικεφαλής τη Morgan Stanley, όπως ανακοίνωσε ο οικονομικός του σύμβουλος. Ο ίδιος δεσμεύθηκε να προσφέρει ένα επιπλέον 21 δισ.δολάρια από δικά του χρήματα υπό μορφή μετοχικού κεφαλαίου, σύμφωνα με έγγραφα που κατατέθηκαν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, χωρίς ωστόσο να δίδει περαιτέρω λεπτομέρειες για το πώς θα χρηματοδοτήσει τη δικό του κεφάλαιο.

Mε την κίνηση αυτή, ο Μασκ αποδεικνεύει ότι είναι απόλυτα αποφασισμένος να προχωρήσει στην εξαγορά του Twitter. H ανακοίνωσε λαμβάνει χώρα 17 ημέρες αφότου ο Μασκ ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε μερίδιο άνω του 9% στο Twitter – αποτελώντας το μεγαλύτερό του μέτοχο – για να απορρίψει εν συνεχεία τη θέση στο δ.σ. της εταιρείας και να υποβάλει εν συνεχεία επιθετική προσφορά. 

Διάφοροι πιθανοί εταίροι έχουν ήδη προσεγγίσει τον Μασκ για να συμμετέχουν στην χρηματοδότηση του μετοχικού κεφαλαίου του, όπως αποκαλυψαν πηγές. Η Apollo Global Management είναι μία από τις εταιρείες που ενδεχομένως να ενδιαφέρονται για την χρηματοδότηση της προσφοράς του, όπως αποκάλυψε το Bloomberg αυτή την εβδομάδα, παρότι είναι ακόμη άγνωστο εάν η εταιρεία είναι ανάμεσα στους υποψηφίους εταίρους του Μασκ. 

Επενδυτές, όπως Blackstone, Brookfield Asset Management και Vista Equity Partners έχουν αποκλείσει ότι θα υποστηρίξουν την προσφορά προς το παρόν. Επίσης, είναι άγνωστο ακόμη εάν ο Μασκ, επικεφαλής της Tesla και της Space Exploration Technologies, θα αποφασίσει να πωλήσει μέρος του μεριδίου του σε μία από τις παραπάνω εταιρείες για να αγοράσει το Twitter. 

Aυτή τη στιγμή, διαθέτει 3 δισ.δολάρια σε ρευστό ή άλλο ρευστοποιημένο ενεργητικό, αφού προσέφερε 2,6 δισ.δολάρια για να αγοράσει το μερίδιο στο Twitter, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg. 

To Twitter από την πλευρά του αναγνώρισε ότι δέχθηκε μία ανανεωμένη, μη δεσμευτική πρόταση από τον Έλον Μασκ, που προσφέρει περαιτέρω πληροφορόρηση αναφορικά με την αρχική του πρόταση αλλά και την πιθανή χρηματοδότηση. «Το δ.σ. της εταιρείας δεσμεύθηκε να εξετάσει ενδελεχώς την κίνησή του για να αποφασίσει εάν έγκειται στο συμφέρον της εταιρείας και όλων των μετόχων της», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Twitter. 

O Mασκ υπέβαλε την προσφορά του την προηγούμενη εβδομάδα, με την προοπτική να πληρώσει 54,20 δολάρια ανά μετοχή για να αποκτήσει την εταιρεία. 

Έκτοτε, η μετοχή του Twitter διαπραγματεύεται χαμηλότερα από την τιμή προσφοράς. Παρότι ενισχύθηκε 20% από τις 4 Απριλίου, όταν ο Μασκ αποκάλυψε την εξαγορά του μεριδίου του, αυτή τη στιγμή διαπραγματεύεται στα 47,08 δολάρια, που σημαίνει ότι οι επενδυτές έχουν αμφιβολίες για το εάν η συμφωνία μπορεί να προχωρήσει. 

Ο Μασκ τώρα εξετάζει μία νέα προσφορά (tender), όπως άφησε να εννοηθεί σε νέο tweet του, καθώς το Twitter αποφάσισε να αμυνθεί στην πρώτη επιθετική προσφορά του.  

Μια δημοπρασία έρχεται συχνά με την απαίτηση ένα ορισμένο ποσοστό μετόχων — συχνά το 50% — να παραιτηθεί από τις μετοχές του προς πώληση προκειμένου η πρόταση να πετύχει. Σε αντίθεση με πολλές μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, το Twitter δεν τελεί υπό τον έλεγχο της πλειοψηφίας από έναν ιδρυτή. Αυτό σημαίνει ότι έχει ορισμένους μεγάλους θεσμικούς επενδυτές που κατέχουν μεγάλα μερίδια. Η νέα προσφορά του Μασκ θα είχε πιθανότητες να πετύχει αν μπορούσε να πείσει αρκετούς από αυτούς να την υποστηρίξουν.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Τι είναι αυτό το «δηλητηριώδες χάπι» για το οποίο μιλούν όλοι;

E. Musk: Διαφορετικά τα συμφέροντα του δ.σ. του Twitter με των μετόχων

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News