BUSINESS & FINANCE

Δύο ακόμα κοινοπραξίες της Lamda στα σκαριά για το Ελληνικό

Prodea, Orilina, Brook Lane και Hines μεταξύ των ενδιαφερομένων

Δύο ακόμα κοινοπραξίες της Lamda στα σκαριά για το Ελληνικό

Του Ηλία Γ. Μπέλλου

Πολυ κοντά σε συμφωνία για τη συγκρότηση δύο νέων κοινοπραξιών βρίσκεται η Lamda Development με μεγάλους εγχώριους και διεθνείς ομίλους που προέρχονται τόσο από το χώρο των ακινήτων όσο και των θεσμικών επενδυτών, με αντικείμενο την ανάπτυξη δύο νέων έργων στο Ελληνικό.

Το πρώτο project αφορά στο ψηλό κτίριο ειδικής σχεδίασης ύψους έως και 150 μέτρων πλησίον της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, η χρήση του οποίου προορίζεται να είναι κατά το ήμισυ χώροι γραφείων και άλλων εμπορικών χρήσεων και κατά το άλλο ήμισυ ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων. Το συγκεκριμένο έργο είναι και το πιο ώριμο από τα δύο project για το οποίο εκδηλώνουν ενδιαφέρον μεγάλα ονόματα του real estate και των ιδιωτικών κεφαλαίων. Το δεύτερο έργο αφορά το επίσης υψηλό κτίριο που θα φιλοξενήσει διαμερίσματα και το οποίο είναι χωροθετημένο πλησίον του παραλιακού μετώπου και της Μαρίνας.

Το μοντέλο για το σχηματισμό των δύο κοινοπραξιών για την ανάπτυξη αυτών των δύο κτιρίων είναι το ίδιο με αυτό το οποίο εφαρμόστηκε στην συμφωνία με την ΤΕΜΕΣ για την ανάπτυξη των δύο ξενοδοχείων και των κατοικιών που παρακολουθούν αυτά τα δύο ξενοδοχεία. Η συνολική επένδυση για τη δημιουργία των δύο ξενοδοχείων με τα αντίστοιχα τουριστικά-οικιστικά συγκροτήματα από κοινού με την ΤΕΜΕΣ ανέρχεται σε 300 εκατομμύρια ευρώ θα γίνει μέσω δύο εταιρειών ειδικού σκοπού, στο μετοχικό κεφάλαιο των οποίων θα συμμετέχουν οι όμιλοι της ΤΕΜΕΣ και της Lamda Development, σε ποσοστό 70% και 30% αντίστοιχα.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αποσαφηνιστεί τα ποσοστά συμμετοχής της Lamda στις δυο άλλες κυοφορούμενες κοινοπραξίες. Πάντως στην διαδικασία αυτή η Lamda έχει επιστρατεύσει ως συμβούλους την εταιρεία σύμβουλων ακινήτων Savills και τον συμβουλευτικό οίκο Deloitte.

Οι δυο σύμβουλοι έχουν μαρκετάρει τα projects και έχουν διαθέσει σε σους συμμετέχουν στην διαδικασία το σχετικό ενημερωτικό υλικό . Ορισμένοι εκ των ενδιαφερόμενων βρίσκονται ήδη σε πιο προχωρημένες συζητήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, όλες σχεδόν οι εγχώριες Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ) έχουν ζητήσει στοιχεία αλλά και πολλοί μεγάλη διεθνείς οίκοι που είτε είναι ήδη δραστήριοι στην Ελλάδα είτε εξετάζουν το ενδεχόμενο για πρώτη φορά. Ενδεικτικά αναφέρεται η Prodea Investments και η Orilina της οποίας μάλιστα ο βασικός μέτοχος το επενδυτικό κεφάλαιο Brevan Howard απέκτησε τον Ιούλιο και ποσοστό της τάξης του 6,36% του συνόλου των μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου της Lamda Development. Επίσης στην διαδικασία ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει και μεγάλοι ξένα οίκοι ακινήτων μεταξύ των οποίων επίσης ενδεικτικά αναφέρονται η βρετανική Brook Lane Capital, που αγόρασε πέρυσι από την Alpha Bank ακίνητα του ομίλου Βωβού, και η αμερικανική Hines, ιδιωτική εταιρεία που αγοράζει και αναπτύσσει ακίνητα, η οποία έχει αποκτήσει σειρά ελληνικών ξενοδοχείων όπως το Grand Hyatt αλλά και εμπορικών αναπτύξεων.

Μιλώντας αυτή την εβδομάδα στο Capital Link Invest in Greece Forum ο Paul Gomopoulos, Senior Managing Director της Hines για την Ελλάδα, δεν έκρυψε την αισιοδοξία του για τις προοπτικές της χώρας και ειδικότερα του τουρισμού σημειώνοντας πως μετά την πανδημία στα ταξίδια «δεν θα αλλάξει κάτι δραματικά, οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να ταξιδεύουν και πως η αγορά θα βρει τον τρόπο να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα».

Ο Στέλιος Ζαββός, πρόεδρος της Orilina Properties στο ίδιο Forum επεσήμανε πως στην Ελλάδα ο τομέας των γραφείων θα μπορούσε να προσφέρει σταθερές επενδυτικές επιλογές ειδικά σε ακίνητα πρώτης κατηγορίας με καλές περιβαλλοντικές προδιαγραφές. Και εξήγησε εμμέσως πλην σαφώς, γιατί υπάρχει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για το Ελληνικό: «Παραμένουμε αισιόδοξοι για τις προοπτικές των ακινήτων της Ελλάδας ως επενδυτικό προορισμό για το παγκόσμιο κεφάλαιο καθώς η ΕΕ προσφέρει σημαντική υποστήριξη μέσω επενδύσεων σε υποδομές και δανείων, ενώ η κυβέρνηση τα απορροφά με γρήγορο ρυθμό, γεγονός που με τη σειρά του επιταχύνει την ανάκαμψη στις αγορές ακινήτων και η ΕΚΤ διατηρεί τα επιτόκια πολύ χαμηλά. Ως αποτέλεσμα, οι πολύ υψηλότερες αποδόσεις ακίνητων γίνονται πλέον πιο ελκυστικές για τους θεσμικούς επενδυτές. Η στρατηγική τοποθεσία της Ελλάδας, το λογικό κόστος και το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό αρχίζουν να προσελκύουν πολυεθνικές εταιρείες».

Τα επόμενα project

Η παραχωρησιούχος της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, Lamda Development έχει προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς πολλές εκ των απαραίτητων εργασιών στην έκταση αλλά έχει κάνει και πρόοδο και στο μέτωπο της εκπόνησης μελετών και διαγωνισμών για την επιλογή αρχιτεκτόνων για τις οικιστικές ανάπτυξης της πρώτης πενταετίας. Αυτά αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος της Οδυσσέας Αθανασίου μιλώντας στο Capital Link Invest in Greece Forum που έγινε στα μέσα της εβδομάδας.

Επιπλέον σημείωσε πως τα το επιχειρηματικό σχέδιο της Lamda για την αξιοποίηση του Ελληνικού κατά τη διάρκεια των επόμενων 15-20 ετών περιλαμβάνει, ανάμεσα σε άλλα, την ανέγερση περίπου 10 χιλιάδων κατοικιών, σύμφωνα με τις ισχύουσες επιτρεπόμενες χρήσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται και τα ψηλά κτίρια ειδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης, όπως ο πύργος-συγκρότημα κατοικιών και μεικτών χρήσεων πλησίον του Μητροπολιτικού Πάρκου και ο πύργος κατοικιών στο παράκτιο μέτωπο, πλησίον της μαρίνας του Αγ. Κοσμά. Το τελευταίο πρόκειται για τα ένα από τα δυο projects τα οποία θα γίνουν από τις κοινοπραξίες που συζητούνται αυτή την περίοδο.

Επίσης περιλαμβάνονται τα 2 πολυτελή ξενοδοχεία 5 αστέρων μαζί με τα αντίστοιχα τουριστικά-οικιστικά συγκροτήματα (branded residences) στο παράκτιο μέτωπο, για τα οποία έχει συγκροτηθεί η κοινοπραξία με την ΤΕΜΕΣ, καθώς και ένα πύργο ξενοδοχείου και λοιπών χρήσεων στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης, που αποτελεί ψηλό κτίριο ειδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης που θα γίνει από μια ακόμη κοινοπραξία που κυοφορείται. Επιπλέον περιλαμβάνονται δυο εμπορικά κέντρα θα γίνουν εξολοκλήρου από την Lamda ενώ θα αναπτυχτούν και λοιπές χρήσεις γραφείων και εμπορίου πλησίον της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, το Μητροπολιτικό Πάρκο, κοινόχρηστοι χώροι και λοιπά έργα υποδομής, μουσεία, πολιτιστικά κέντρα και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News