Business & Finance Πέμπτη 21/04/2022, 17:16
BUSINESS & FINANCE

ΗΠΑ: Σε χαμηλό 52 ετών οι δικαιούχοι επιδόματος ανεργίας

ΗΠΑ: Σε χαμηλό 52 ετών οι δικαιούχοι επιδόματος ανεργίας

Ισχυρή παραμένει τον Απρίλιο η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, καθώς την περασμένη εβδομάδα μειώθηκε ελαφρώς ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας μειώθηκαν κατά 2.000 και έπεσαν στις 184.000 την εβδομάδα 11-16 Απριλίου.

Πρόκειται για μια εντελώς διαφορετική εικόνα σε σχέση με τις αρχές του Απριλίου του 2020, όταν οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας έφτασαν το επίπεδο – ρεκόρ των 6,137 εκατομμυρίων.

Οι συνολικοί δικαιούχοι του επιδόματος ανεργίας, περιορίστηκαν κατά 58.000 την εβδομάδα 9 – 16 Απριλίου και διαμορφώθηκαν σε 1,417 εκατομμύρια – το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 1970.

Η καλύτερη επίδοση, βέβαια, ήταν την εβδομάδα 14-19 Μαρτίου 2022, όταν οι αιτήσεις για επίδομα ανεργία έπεσαν σε χαμηλό 53 ετών και ανήλθαν σε 166.000. Θεωρείται ότι είναι δύσκολο να πέσει πιο χαμηλά.

Αν και θετικά, τα στοιχεία αυτά αποτελούν «δίκοπο μαχαίρι» για την οικονομία των ΗΠΑ. Οι «σφιχτές» συνθήκες στην αγορά εργασίας, με έλλειψη εργαζόμενων και λίγες απολύσεις, έχουν οδηγήσει σε υψηλότερους μισθούς και άρα σε μεγαλύτερο πληθωρισμό. Με τη σειρά της, η Fed αναγκάζεται να υιοθετήσει αυστηρότερη νομισματική πολιτική.

Αυτή τη στιγμή, τα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας βρίσκονται στο 0,25%, με τους αναλυτές να αναμένουν μία άνοδο ακόμη και των 50 μονάδων βάσης (δηλαδή στο 0,75%) είτε τον Μάιο είτε τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με την ίδια τη Fed, η ζήτηση για εργαζόμενους παραμένει υψηλή στους περισσότερους τομείς, ωστόσο οι προσλήψεις αντιμετωπίζουν προκλήσεις λόγω της έλλειψης διαθέσιμων εργατών.

Στο τέλος Φεβρουαρίου, οι κενές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ ήταν 11,3 εκατομμύρια. Η ανεργία διαμορφώθηκε στο 3,6% τον Μάρτιο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Μειώθηκε η ανεργία, αλλά και οι νέες θέσεις εργασίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News