Business & Finance Πέμπτη 21/04/2022, 16:43
BUSINESS & FINANCE

Σε ελεύθερη πτώση οι συναλλαγές με ευρώ λόγω Ουκρανίας

Σε ελεύθερη πτώση οι συναλλαγές με ευρώ λόγω Ουκρανίας

Το ευρώ χρησιμοποιείται όλο και λιγότερο στις παγκόσμιες συναλλαγές, με τη χρήση του τον φετινό Μάρτιο να καταγράφει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση από το 2011.

Οι πληρωμές με χρήση ευρώ μειώθηκαν στο 35,4% του μεριδίου αγοράς. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό εδώ και δύο χρόνια, από τους πρώτους δηλαδή μήνες της πανδημίας, σύμφωνα με δεδομένα του συστήματος πληρωμών SWIFT.

H αποδυνάμωση του ευρωπαϊκού νομίσματος θεωρείται ότι οφείλεται στις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Γηραιά Ήπειρο και στην ανησυχία για τον πληθωρισμό.

Από την άλλη, το δολάριο παρέμεινε στην κορυφή για 10ο συνεχόμενο μήνα και έχει κυριαρχήσει ως παγκόσμια συναλλαγματική μονάδα από το 2013.

Οι ίδιοι λόγοι που οδηγούν στην αποδυνάμωση του ευρώ έχουν ενισχύσει το δολάριο, το οποίο χρησιμοποιήθηκε στο 41,1% των συναλλαγών μέσω του SWIFT τον Μάρτιο του 2022. Πρόκειται για την καλύτερη επίδοσή του από τον Απρίλιο του 2020.

Σε ελεύθερη πτώση οι συναλλαγές με ευρώ λόγω Ουκρανίας-1

Παρά το γεγονός ότι το γιέν έπεσε αυτόν τον μήνα στη χαμηλότερη ισοτιμία του με το δολάριο εδώ και 20 χρόνια, το ιαπωνικό νόμισμα κέρδισε κάποιο έδαφος τον Μάρτιο, με τη χρήση του να καταγράφει αύξηση 2,8%.

Το γουάν έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Νοέμβριο του 2021, σύμφωνα με την ίδια έκθεση του SWIFT, κυρίως λόγω των lockdowns στην Κίνα. Αυτή την εβδομάδα, η ισοτιμία του γουάν με το δολάριο έπεσε σε χαμηλό έξι μηνών.

Σε κάθε περίπτωση, κάποιοι αναλυτές αναρωτιούνται αν έρχεται το τέλος της κυριαρχίας του δολαρίου και αν αυτό θα αντικατασταθεί από το γουάν. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το μερίδιο του δολαρίου στα παγκόσμια συναλλαγματικά αποθέματα είναι στο χαμηλότερο επίπεδό του εδώ και είκοσι χρόνια.

Βέβαια, οι πιο σκεπτικοί αναφέρουν ότι το Πεκίνο δεν είναι έτοιμο να φέρει την ευθύνη του κυρίαρχου συναλλάγματος στον κόσμο και ότι το χάος στις κινεζικές αγορές αποδυναμώνει το γουάν έναντι του δολαρίου.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg, Business Insider

Διαβάστε επίσης:

Ο «πατέρας» του ευρώ: Η ΕΚΤ «ζει σε φανταστικό κόσμο» – Λάθος διάγνωση για τον πληθωρισμό

Στοχευμένη διαβούλευση για το ψηφιακό ευρώ ξεκινά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News