Business & Finance Πέμπτη 21/04/2022, 13:17
BUSINESS & FINANCE

Ευρωζώνη: Στο 7,4% επιβεβαιώθηκε ο πληθωρισμός τον Μάρτιο

Ευρωζώνη: Στο 7,4% επιβεβαιώθηκε ο πληθωρισμός τον Μάρτιο

Χαμηλότερα από τις προβλέψεις αλλά και πάλι στα «ουράνια» βρέθηκε ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης για τον Μάρτιο, ο οποίος κυμάνθηκε στο 7,4%.

Η αρχική εκτίμηση έκανε λόγο για πληθωρισμό 7,5%, σύμφωνα με την Eurostat. Πριν ένα χρόνο, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ήταν 1,3%.

Ο πληθωρισμός κάλπασε τον περασμένο μήνα λόγω της αύξησης στις τιμές ενέργειας (+4,36 ποσοστιαίες μονάδες), στις υπηρεσίες (+1,12 ποσοστιαίες μονάδες), στα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+1,07 ποσοστιαίες μονάδες) και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά προϊόντα.

Ακόμα, όμως, και χωρίς τα τρόφιμα και την ενέργεια, ο ετήσιος πληθωρισμός βρέθηκε στο 3,2%, πολύ πιο πάνω από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για 2%.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 7,8% τον Μάρτιο, ενώ ένα μήνα πριν βρισκόταν στο 6,2% και ένα χρόνο πριν στο 1,7%.

Στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός βρέθηκε λίγο πιο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και ανήλθε στο 8%.

Οι χώρες με τον υψηλότερο πληθωρισμό ήταν η Λιθουανία (15,6%), η Εσθονία (14,8%) και η Τσεχία (11,9%). Αντίθετα, οι χαμηλότερες επιδόσεις καταγράφηκαν στη Μάλτα (4,5%), στη Γαλλία (5,1%) και στην Πορτογαλία (5,5%).

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Θα κάνει comeback o στασιμοπληθωρισμός;

Ευρωζώνη: Πληθωρισμό 6% αναμένουν φέτος οικονομολόγοι

Ο «πατέρας» του ευρώ: Η ΕΚΤ «ζει σε φανταστικό κόσμο» – Λάθος διάγνωση για τον πληθωρισμό

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News