Business & Finance Τετάρτη 20/04/2022, 20:40
ΒUSINESS & FINANCE

Μπράνσον: Μπορεί να απεξαρτηθεί ο κόσμος από την ρωσική ενέργεια – Τι προτείνει

Μπράνσον: Μπορεί να απεξαρτηθεί ο κόσμος από την ρωσική ενέργεια – Τι προτείνει

Ο ιδρυτής της Virgin Group, Ρίτσαρντ Μπράνσον, κάλεσε ιδιώτες και κυβερνήσεις να περιορίσουν τις ταχύτητες οδήγησης και να μειώσουν τη θέρμανση σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την εξάρτησή τους από τη ρωσική ενέργεια και να τερματίσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας είπε ότι μικρές προσωπικές θυσίες θα μπορούσαν να μειώσουν τη ζήτηση για ρωσική ενέργεια, κάτι που με τη σειρά του θα συγκρατούσε τις τιμές και θα χαλάρωνε την κρίση του κόστους διαβίωσης.

«Είναι πολύ σημαντικό να απαλλαγούμε από την εξάρτησή μας από το ρωσικό πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα, και πρέπει να το κάνουμε αμέσως», είπε ο Μπράνσον.

«Αν μπορέσουμε να μειώσουμε την εξάρτηση της Δύσης από τα καύσιμα, για παράδειγμα έστω και μόνο κατά 10%, αυτό θα απελευθέρωνε περίπου τρία δισεκατομμύρια βαρέλια καυσίμων. Αυτό θα ήταν αρκετό για να διασφαλιστεί ότι χώρες όπως η Γερμανία δεν θα χρειαζόταν πλέον να εισάγουν. Η τιμή του πετρελαίου θα έπεφτε δραματικά και δεν θα έπρεπε να συνεχίσουμε να στέλνουμε επιταγές στον Πούτιν», εξήγησε, αναφερόμενος στην εξάρτηση των ευρωπαϊκών χωρών από τη ρωσική ενέργεια.

Μειώστε τις ταχύτητες, χαμηλώστε τη θέρμανση

Μεταξύ των προτάσεων του Μπράνσον για τη μείωση της ατομικής κατανάλωσης ενέργειας είναι η μείωση της χρήσης της κεντρικής θέρμανσης και του κλιματισμού των νοικοκυριών κατά 1% και η μείωση της ταχύτητας οδήγησης κατά 10%.

Οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να μειώσουν το εθνικό όριο ταχύτητας από 70 μίλια ανά ώρα σε 60 για τον επόμενο χρόνο, προκειμένου να υποστηρίξουν τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, είπε.

«Η ζήτηση για καύσιμα θα μειωθεί σημαντικά και ως εκ τούτου η τιμή των καυσίμων θα μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και συνεπώς θα περιοριστεί το κόστος διαβίωσης», είπε.

Όσο για τις επιχειρήσεις, ο Μπράνσον θεωρεί ότι μπορούν να βρουν άλλους τρόπους για να περιορίσουν τη χρήση ενέργειας.

Αεροπορικές εταιρείες όπως η δική του Virgin Atlantic – οι οποίες έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από το αυξανόμενο κόστος ενέργειας καθώς προσπαθούν να επωφεληθούν από την αναζωπύρωση των ταξιδιών μετά την πανδημία – θα μπορούσαν να κόψουν ορισμένα μη κερδοφόρα δρομολόγια, για παράδειγμα.

Ο Μπράνσον είπε ότι οι προτάσεις του αντιπροσωπεύουν τις απόψεις μιας ομάδας κορυφαίων επιχειρήσεων, γνωστών ως Ομάδα Β. Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που ιδρύθηκε από τους Μπράνσον και Γιόσεν Ζέιτζ το 2012, επιδιώκει να επιτύχει «υπευθυνότητα στις επιχειρήσεις».

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Η Ευρώπη επιταχύνει τα σχέδια για ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία

Γιατί το κόστος της απεξάρτησης της Ευρώπης από ρωσικό φυσικό αέριο ολοένα και αυξάνεται

UBS: Πόσο δύσκολη είναι η απεξάρτηση της Ελλάδας από τη ρωσική ενέργεια σε 3 γραφήματα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News