Business & Finance Κυριακή 20/12/2020, 09:39
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Βρετανία: Brexit και νέα μέτρα επιτείνουν την αβεβαιότητα

Βρετανία: Brexit και νέα μέτρα επιτείνουν την αβεβαιότητα

Αναστάτωση στον επιχειρηματικό κόσμο της Βρετανίας προκάλεσαν οι χθεσινές ανακοινώσεις του Μπόρις Τζόνσον για την επιβολή νέων αυστηρών περιοριστικών μέτρων περιφέρεια του Λονδίνου και την νοτιοανατολική Αγγλία.

«Με βαριά καρδιά σας ανακοινώνω ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τα Χριστούγεννα να εξελιχθούν όπως προβλέπαμε» είπε ο Τζόνσον, προσθέτοντας πως «δεν είχε άλλη επιλογή». Ο Βρετανός πρωθυπουργός, που αντιστεκόταν μέχρι πρότινος στην επιβολή νέων μέτρων αναγκάστηκε χθες να εγκαταλείψει τα σχέδιά του για χαλάρωση των μέτρων τα Χριστούγεννα εν μέσω ανησυχιών για την αύξηση των κρουσμάτων που αποδόθηκε σε ένα νέο στέλεχος του κορωνοϊού. Στο πλαίσιο των μέτρων που ανακοινώθηκαν, οι κάτοικοι των εν λόγω περιοχών θα πρέπει να παραμένουν στα σπίτια τους, εκτός περιορισμένων εξαιρέσεων, ενώ καταστήματα, γυμναστήρια, χώροι αναψυχής και κέντρα προσωπικής φροντίδας θα κλείσουν. 

Επιχειρηματικοί όμιλοι δεν έκρυψαν τον προβληματισμό τους, με τη Συνομοσπονδία των βιομηχανιών της χώρας να κάνει λόγο για «μεγάλο χτύπημα» στις ήδη πληγείσες επιχειρήσεις και να καλεί την κυβέρνηση να αναζητήσει τρόπους στήριξής τους μέχρι την άνοιξη.

Οι νέοι περιορισμοί αυξάνουν τις αβεβαιότητες που αντιμετωπίζουν οι βρετανικές επιχειρήσεις την ώρα που οι εμπορικές συνομιλίες της Βρετανίας με την Ε.Ε. βρίσκονται στον «αέρα». Οι επιχειρήσεις φοβούνται ότι η μη επίτευξη συμφωνίας μπορεί να προκαλέσει αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές αλλά και στην αλυσίδα εφοδιασμού.

«Αυτό το τρίτο lockdown έρχεται στη χειρότερη δυνατή στιγμή, καθώς οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν αβεβαιότητα εν όψει της λήξης της μεταβατικής περιόδου για το Brexit σε μόλις 12 ημέρες» δήλωσε ο Mike Hawes, εκ μέρους της βρετανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Πρόσθετη στήριξη και μέτρα ανακούφισης στις επιχειρήσεις που πλήττονται ζήτησαν και οι εκπρόσωποι του λιανικού εμπορίου και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο του Λονδίνου.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News