Business & Finance Τρίτη 19/04/2022, 12:26
BUSINESS & FINANCE

California dreaming: Προς τετραήμερη εργασία η «πατρίδα» των Big Tech

California dreaming: Προς τετραήμερη εργασία η «πατρίδα» των Big Tech

Την ώρα που η αγορά εργασίας είναι αρκετά «σφιχτή» και οι εργαζόμενοι επιζητούν περισσότερη ευελιξία, εταιρείες και κυβερνήσεις ανά τον κόσμο καλούνται να απαντήσουν σε ένα ερώτημα: είναι καλύτερη η τετραήμερη ή η πενταήμερη εργασία;

Στην πολιτεία της Καλιφόρνια, πάντως, φαίνεται πως βρήκαν απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα, καθώς ανοίγει ο δρόμος η 32ωρη εβδομάδα εργασίας για μεγάλες εταιρείες – από 40 ώρες που ισχύει τώρα.

Μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, η σχετική επιτροπή για τα εργασιακά της πολιτείας θα πρέπει να αποφασίσει αν θα εγκριθεί ή όχι το σχετικό νομοσχέδιο. Πρόκειται για έναν από τους πολλούς σταθμούς που χρειάζεται για να νομοθετηθεί η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, η οποία αναμένεται να επηρεάσει πάνω από 2.000 επιχειρήσεις.

Η Καλιφόρνια αποτελεί έδρα για κάποιες από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες του κόσμου και είναι η πιο πολυπληθής πολιτεία των ΗΠΑ, με σχεδόν 39 εκατ. κατοίκους.

Σε περίπτωση που περάσει το νομοσχέδιο, τότε οι εταιρείες με περισσότερους από 500 εργαζομένους θα πρέπει να εφαρμόσουν την 32ωρη εβδομάδα. Οι ωρομίσθιοι που ξεπερνούν αυτές τις ώρες θα πρέπει να αμείβονται με υπερωρίες.

Από την άλλη, υπάρχει εσωτερική διαμάχη στην πολιτεία της Καλιφόρνια για το συγκεκριμένο σχέδιο. Η Επιτροπή Εμπορίου ανέφερε ότι η 4ήμερη εργασία «θα σκοτώσει δουλειές», καθώς θα αυξήσει σημαντικά το εργασιακό κόστος.

Ο Νίκολας Μπλουμ, καθηγητής στο Στάνφορντ, σχολιάζει ότι δεν είναι καλό οι επιχειρήσεις να χρειάζεται να πληρώνουν τα ίδια χρήματα για μια μέρα εργασίας λιγότερη.

«Θα γίνει μια αλλαγή με δουλειές στις γειτονικές πολιτείες της Νεβάδα ή του Όρεγκον και οι εργοδότες δεν θα μπορούν να δίνουν αυξήσεις για πολλά χρόνια», σχολιάζει. Κατά τον ίδιο, θα ήταν καλύτερο οι εργαζόμενοι να δούλευαν μεν λιγότερες μέρες, αλλά περισσότερες ώρες μέσα στην ημέρα, γλιτώνοντας έτσι και το κόστος των μετακινήσεων.

Η ανατομία της τετραήμερης εργασίας

Εταιρείες σε όλο τον κόσμο έχουν αρχίσει να πειραματίζονται με προγράμματα τετραήμερης εβδομάδας για να δοκιμάσουν την παραγωγικότητα των εργαζομένων τους και την εργασία με… διαλείμματα.

Η τετραήμερη εργασία δεν είναι κάτι καινούργιο και ήδη εφαρμόζεται σε κάποιες περιοχές του κόσμου. Κατά την περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης, οι εταιρείες είχαν μικρότερο ωράριο γιατί ούτως ή άλλως δεν υπήρχε δουλειά.

Οι έρευνες για την αποτελεσματικότητα της τετραήμερης εργασίας έχουν βγάλει ανάμεικτα αποτελέσματα. Έρευνες στη Γαλλία και στη Γερμανία έδειξαν ότι οι λιγότερες ώρες δεν αύξησαν και την απασχόληση. Από την άλλη, έρευνα του 2013 σε ιδιωτικές εταιρείες στο Βέλγιο έδειξε ότι οι εργαζόμενοι που δούλευαν 25 με 35 ώρες την εβδομάδα ήταν πιο παραγωγικοί.

Όπως είναι φυσικό, οι εργοδότες είναι κατά και οι εργαζόμενοι είναι υπέρ της τετραήμερης εργασίας. Σε έρευνα της Sequoia Consulting Group που έγινε σε 459 εταιρείες, κυρίως στον τεχνολογικό τομέα, το 90% των εταιρειών απάντησε ότι δεν σκόπευε να υιοθετήσει την τετραήμερη εργασία.

Στον αντίποδα, σε έρευνα της Qualtrics σε πάνω από 1.000 εργαζόμενους, το 92% θα υποστήριζε την τετραήμερη εργασία και το 37% θα δεχόταν μείωση 5% στον μισθό του για μειωμένο ωράριο.

Αλλά και για τους εργαζόμενους υπάρχουν μειονεκτήματα, καθώς ουσιαστικά αναγκάζονται να δουλεύουν περισσότερο. Για παράδειγμα, οι περισσότεροι υπάλληλοι στον τεχνολογικό τομέα δουλεύουν περισσότερες από 40 ώρες την εβδομάδα. Αν λοιπόν το πρόγραμμά τους «στριμωχνόταν» σε 32 ώρες, τότε θα δυσκολεύονταν ιδιαίτερα.

Πάντως, βλέποντας ότι με την πανδημία οι εργαζόμενοι θέλουν περισσότερο από ποτέ να περνούν χρόνο μακριά από τη δουλειά, αρκετές εταιρείες δοκιμάζουν υβριδικά ωράρια, προσαρμοσμένα στις απαιτήσεις των εργαζομένων τους.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Wall Street Journal

Διαβάστε επίσης:

«Κάποιοι με πήραν για τρελό»: Η εταιρεία που μείωσε τις εργατοώρες και αύξησε τον τζίρο της

Adecco: Είναι η τετραήμερη εργασία η λύση στο burnout των εργαζομένων;

Τετραήμερη εργασία: Και όμως, υπάρχουν και μειονεκτήματα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News