Business & Finance Κυριακή 17/04/2022, 18:50
BUSINESS & FINANCE

Τι είναι αυτό το «δηλητηριώδες χάπι» για το οποίο μιλούν όλοι;

Τι είναι αυτό το «δηλητηριώδες χάπι» για το οποίο μιλούν όλοι;

Την Παρασκευή η Twitter αύξησε την άμυνά της έναντι της προσφοράς του Έλον Μασκ για πλήρη εξαγορά της εταιρείας στην τιμή των 43 δισ. δολαρίων, υιοθετώντας το λεγόμενο «δηλητηριώδες χάπι». Πρόκειται για μία συνήθη στρατηγική, με την οποία εταιρείες προσπαθούν να αποκρούσουν εξαγορές. Ωστόσο, το «δηλητηριώδες χάπι» δεν είναι ευρέως γνωστό στον επενδυτικό κόσμο.

Τι είναι;

Αυτή η τακτική άμυνας αναπτύχθηκε την δεκαετία του 1980, όταν επικεφαλής επιχειρήσεων – βρισκόμενοι ενώπιον επιθετικών εξαγορών – προσπαθούσαν να διαφυλάξουν τις εταιρείες τους έναντι απόκτησης από άλλες οντότητες, άτομα ή ομίλους. Το «δηλητηριώδες χάπι» ουσιαστικά καθιστά την εκάστοτε εταιρεία – στην συγκεκριμένη περίπτωση την Twitter – λιγότερο ελκυστική επένδυση, κάνοντας ακριβότερη την διαδικασία αγοράς μετοχών όταν ανέρχεται πάνω από ένα συγκεκριμένο όριο.

Επίσης, η στρατηγική αυτή δίνει περισσότερο χρόνο στην εταιρεία να εξετάσει την προσφορά και ενδεχομένως προσφέρει μεγαλύτερο περιθώριο στο διοικητικό συμβούλιο να διαπραγματευτεί με τον ενδιαφερόμενο αγοραστή.

Τι μορφή έχει;

Το «δηλητηριώδες χάπι» μπορεί να πάρει διάφορες μορφές, αλλά συνήθως επιτρέπει σε συγκεκριμένους μετόχους να αγοράσουν επιπλέον μετοχές σε προνομιακή τιμή. Ο μόνος μέτοχος που αποκλείεται από το δικαίωμα αγοράς σε χαμηλότερη τιμή είναι αυτός που ενεργοποιεί την στρατηγική. Η στρατηγική με τη σειρά της ενεργοποιείται όταν κάποιος από τους μετόχους, συνήθως ο ενδιαφερόμενος αγοραστής, ξεπεράσει το πλαφόν. Όταν το ξεπεράσει, η αξία των μετοχών του μειώνεται, καθώς άλλοι μέτοχοι αγοράζουν σε προνομιακή τιμή.

Ειδικοί της κεφαλαιαγοράς δηλώνουν ότι οι επενδυτές σπάνια προσπαθούν να ενεργοποιήσουν το πλαφόν που τίθεται από το «δηλητηριώδες χάπι».

Στην περίπτωση της Twitter, εάν ο Μασκ ή οποιοσδήποτε άλλος μέτοχος αγοράσει τουλάχιστον 15% της εταιρείας και ενεργοποιηθεί η στρατηγική, τότε θα διοχετευτεί στην αγορά μεγάλος όγκος μετοχών. Στη συνέχεια η αξία του μεριδίου του Μασκ θα υποχωρήσει αυτόματα, καταστώντας πολύ πιο δύσκολη την εξαγορά μεγαλύτερου μεριδίου στην εταιρεία. Υπενθυμίζεται πως αυτή τη στιγμή, ο Έλον Μασκ κατέχει το 9,2% της εταιρείας.

Υπάρχουν όρια;

Η εταιρεία μπορεί να περιοριστεί από το πλαφόν που θέτει το «δηλητηριώδες χάπι», σύμφωνα με την Ann Lipton, επίκουρη καθηγήτρια νομικής στο Tulane University. Ακόμη όμως και αν φτάσει κανείς το πλαφόν, η εταιρεία μπορεί να καταφύγει σε εναλλακτικές λύσεις, ώστε να κάνει την εξαγορά λιγότερο ελκυστική.

Ορισμένοι μέτοχοι μπορούν να καταφύγουν δικαστικά για την άρση του σχεδίου, όπως όμως σημειώνει η Lipton, τα δικαστήρια συνήθως απέχουν από τέτοιου είδους διαφορές. Εξάλλου, τις περισσότερες φορές οι εταιρείες υιοθετούν την τακτική αυτή προσωρινά, ώστε να εξετάσουν τις επιλογές τους με μεγαλύτερη άνεση χρόνου.

Είναι αποδοτικό;

Πολύ, όπως σημειώνει η Carliss Chatman, επίκουρη καθηγήτρια νομικής στο Washington and Lee University. Η ίδια τονίζει ότι οι επιθετικές εξαγορές δεν είναι πλέον τόσο συνήθεις, όσο ήταν στη δεκαετία του 1980, καθώς οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές υποθέτουν ότι οι εταιρείες έχουν προβλέψεις για την ενεργοποίηση του «δηλητηριώδους χαπιού».

Υπάρχουν παραδείγματα;

Τον Νοέμβριο του 2012, η Netflix απέφυγε την εξαγορά από τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή Carl Icahn, θέτοντας πλαφόν στο 10%, που καθιστούσε εξαιρετικά ακριβή την απόκτηση της εταιρείας.

Τον Οκτώβριο του 2013, το Men’s Wearhouse απέφυγε μία πρόταση εξαγοράς από το Jos. A. Bank Clothiers. Έπειτα μάλιστα το Men’s Wearhouse εξαγόρασε το Jos. A. Bank και ο ιδιοκτήτης και των δύο εταιρειών κήρυξε πτώχευση τον Αύγουστο του 2020.

Τον Σεπτέμβριο του 1985, ενόσω κυκλοφορούσαν φήμες ότι η Philip Morris εξέταζε την εξαγορά της McDonald’s, η δεύτερη υιοθέτησε το «δηλητηριώδες χάπι», ώστε να αποφύγει – χωρίς να έχει δεχθεί συγκεκριμένη προσφορά – «επιθετικές εξαγορές», όπως είχε ανακοινώσει.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Twitter: Ενισχύει την «άμυνά» του έναντι της προσφοράς του Μασκ

Twitter: Bγάζει «δηλητηριώδες χάπι» κατά της επιθετικής προσφοράς Έλον Μασκ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News