Business & Finance Παρασκευή 15/04/2022, 19:49
BUSINESS & FINANCE

Μακρόν: Να τεθεί πλαφόν στις αμοιβές των CEO – Έκκληση στην Ε.Ε. να λάβει μέτρα

Μακρόν: Να τεθεί πλαφόν στις αμοιβές των CEO – Έκκληση στην Ε.Ε. να λάβει μέτρα

Σε μία κίνηση να προσελκύσει ψηφοφόρους από την Αριστερά, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τάχθηκε υπέρ της επιβολής πλαφόν στις αμοιβές των διευθυνόντων συμβούλων. 

Σε συνέντευξή του, ο Μακρόν συμμερίστηκε τις επικρίσεις απέναντι στην απόφαση της Stellantis να πληρώσει τον διευθύνοντα σύμβουλο Κάρλος Ταβάρες με το υπέρογκο ποσό των 19,2 εκατ.ευρώ πέρυσι. 

«Είναι σοκαριστικό, είναι υπερβολικό», είπε ο Μακρόν, ο οποίος εντείνει την προεκλογική εκστρατεία του εν όψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στις 24 Απριλίου. Ο ίδιος πρότεινε να τεθεί ένα ανώτατο όριο από την Ε.Ε..

«Θα πρέπει να έχουμε ανώτατα όρια και σωστή διαχείριση στην Ευρώπη που κάνει τις αμοιβές πιο αποδεκτές, διαφορετικά η κοινωνία μας θα εκκραγεί. Εάν δεν βάλουμε ένα πλαίσιο σε όλα αυτά, δεν θα μπορέσουμε να τα σταματήσουμε», είπε ο Μακρόν. 

Σε ξεχωριστή συνέντευξη, η ακροδεξιά υποψήφια Μαρί Λεπέν χαρακτήρισε και αυτή σοκαριστική την αμοιβή του Ταβάρες.

Τα σχόλια των δύο αξιωματούχων φέρουν το θέμα των αμοιβών των διευθυνόντων συμβούλων στο προσκήνιο της προεκλογικής εκστρατείας. Η συζήτηση θυμίζει το 2017, όταν είχε γίνει θέμα ο μισθός ενός ακόμη διευθύνοντος συμβούλου αυτοκινητοβιομηχανίας, του Κάρλος Γκοσν της Renault, λίγο πριν από τις εκλογές. 

Οι μέτοχοι της Stellantis, που έχει την έδρα της στην Ολλανδία, απέρριψαν την Τετάρτη την πολιτική των αποζημιώσεων στην αυτοκινητοβιομηχανία σε μία μη δεσμευτική ψήφο. Η κρατική επενδυτική τράπεζα της Γαλλίας, Bpifrance, συγκαταλέγεται μεταξύ των επενδυτών που διατύπωσαν την αντίθεσή τους στα μισθολογικά πακέτα της αυτοκινητοβιομηχανίας στη γενική συνέλευση. 

Η Stellantis συστήθηκε πέρυσι από τη συγχώνευση της PSA Group με τη Fiat Chrysler. Επειδή έχει τα κεντρικά γραφεία της στην Ολλανδία, η αυτοκινητοβιομηχανια δεν υπόκειται στους γαλλικούς κανόνες που απαιτούν δεσμευτική ψήφο από τους μετόχους στο ζήτημα των αμοιβών. 

Να σημειωθεί ότι οι αμοιβές των Γάλλων διευθυνόντων συμβούλων είναι γενικώς χαμηλότερες συγκριτικά με τις ΗΠΑ, αν και κάποιες φθάνουν σε διψήφια νούμερα. Ο επικεφαλής της βιομηχανίας Schneider Electric, Ζαν-Πασκάλ Τρικουάρ, έλαβε 13,6 εκατ.ευρώ πέρυσι. Επίσης, ο Πολ Χάντσον της φαρμακοβιομηχανίας Sanofi έλαβε 11 εκατ. ευρώ. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Stellantis: Διακόπτει τις εξαγωγές της προς την Ρωσία

Maserati: «Στροφή» στην ηλεκτροκίνηση για την ιστορική αυτοκινητοβιομηχανία

 

















Ακολουθήστε το Money Review στο Google News