Business & Finance Πέμπτη 14/04/2022, 22:15
ΒUSINESS & FINANCE

WSJ: Περισσότερες από 600 δυτικές επιχειρήσεις έχουν εγκαταλείψει την Ρωσία

WSJ: Περισσότερες από 600 δυτικές επιχειρήσεις έχουν εγκαταλείψει την Ρωσία

Ολοένα και μεγαλύτερες ζημίες συσσωρεύουν οι διεθνείς επιχειρήσεις από την έξοδο των δραστηριοτήτων τους από την Ρωσία, καθώς βρίσκονται αντιμέτωπες με κυρώσεις αλλά και πωλήσεις ενεργητικού, σύμφωνα με ανακοινώσεις τους. 

Το κόστος της εξόδου των δυτικών επιχειρήσεων από την Ρωσία προς τους μετόχους τους θα γίνει πιο ξεκάθαρο τις επόμενες εβδομάδες, καθώς θα ανακοινώσουν τα πρώτα αποτελέσματά τους από τότε που έγινε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. 

Περισσότερες από 600 επιχειρήσεις της Δύσης έχουν γνωστοποιήσει ότι θα αποχωρήσουν ή θα περιορίσουν τις δραστηριότητές τους στην Ρωσία, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γέιλ. 

Στις ζημίες περιλαμβάνονται διαγραφές ενεργητικού ή απομειώσεις, από πετρελαιοπηγές έως μονάδες συναρμολόγησης αυτοκινήτων και καταναλωτικά δάνεια, σύμφωνα με τις εταιρικές ανακοινώσεις. 

Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος μέχρι στιγμής προέρχεται από το βρετανικό πετρελαϊκό γίγαντα ΒΡ, που αντιμετωπίζει πιθανές ζημίες της τάξης των 25 δισ.δολαρίων από την αποεπένδυση του 20% του μεριδίου του από την ρωσικά κρατικά ελεγχόμενη Rosneft. 

Tην ίδια στιγμή, η σουηδική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Ericsson έκανε αυτή την εβδομάδα πρόβλεψη για ζημίες ύψους 900 εκατ.σουηδικών κορωνών (95 εκατ.δολαρίων) από τη διακοπή δραστηριοτήτων της στην Ρωσία. 

McDonald’s δεν έχει ακόμη ανακοινώσει εάν θα έχει κάποια λογιστική επιβάρυνση από το κλείσιμο των 847 εστιατορίων της στην Ρωσία. Η Ρωσία μαζί με την Ουκρανία εκπροσωπούν περίπου το 9% από τα παγκόσμια έσοδα ύψους 23 δισ.δολαρίων της εταιρείας για το 2021. Η αλυσίδα έχει ανακοινώσει ότι το κλείσιμο είναι προσωρινό και ότι κρατά τους 62.000 εργαζομένους στην Ρωσία. 

Οι περισσότερες εταιρείες πάντως εγκαταλείπουν το ρωσικό ενεργητικό τους αντί να περιμένουν να δουν πως θα εξελιχθεί η κατάσταση. Ωστόσο, οι αποτιμήσεις των ενεργητικών είναι πολύ χαμηλές στην Ρωσία και οι επιχειρήσεις ενδεχομένως να δυσκολευθούν να βρουν αγοραστή για τις δραστηριότητές τους ή για τις επενδύσεις τους ή αλλιώς θα αναγκαστούν να πωλήσουν σε πολύ χαμηλές τιμές, σύμφωνα με αναλυτές. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από WSJ

 

Διαβάστε επίσης:

Η Nokia αποσύρεται από τη Ρωσία

Γιατί είναι δύσκολη η έξοδος της Wall Street από την Ρωσία – Διακύβευμα 100 δισ.δολαρίων

Άδεια καταστήματα: Πώς είναι η ζωή χωρίς Zara και McDonald’s στη Ρωσία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News