Business & Finance Πέμπτη 14/04/2022, 15:17
BUSINESS & FINANCE

Καλαμπόκι: Σε υψηλό δεκαετίας η τιμή

Καλαμπόκι: Σε υψηλό δεκαετίας η τιμή

Κοντά στο «μυθικό» επίπεδο των 8 δολαρίων ανά μπουσέλ βρίσκεται σήμερα η τιμή του καλαμποκιού, καθώς δέχεται πιέσεις τόσο από τον πόλεμο στην Ουκρανία όσο και από τον κρύο καιρό στις ΗΠΑ.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο Σικάγο αυξήθηκαν κατά 0,5% στα 7,815 δολάρια ανά μπουσέλ και κοντεύουν να φτάσουν στο μακρύτερο στην ιστορία τους ράλι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Πρόκειται για υψηλό δεκαετίας, καθώς τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης έκλεισαν χτες στα 7,78 δολάρια – το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2012 – και σήμερα βρίσκονται ήδη ακόμα πιο ψηλά.

Καλαμπόκι: Σε υψηλό δεκαετίας η τιμή-1

Oι traders βλέπουν ότι υπάρχουν ελάχιστα σημάδια να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος έχει προκαλέσει «σεισμό» στο εμπόριο σιτηρών από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και θα μπορούσε να μειώσει την επόμενη καλλιέργεια καλαμποκιού της Ουκρανίας σχεδόν κατά το μισό.

Από την άλλη, οι αγοραστές είναι πιθανό να στραφούν προς τις ΗΠΑ για προμήθειες, αλλά ο αρχικός ρυθμός καλλιέργειας είναι οριακά κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας. Η σοδειά στις ΗΠΑ φυτεύεται τον Μάιο, οπότε υπάρχει ακόμα αισιοδοξία. Προς το παρόν ο κρύος και υγρός καιρός προκαλεί προβληματισμό.

«Το επίπεδο των 8 δολαρίων αναμένεται πιο γρήγορα, αν υπάρξουν θέματα με τον καιρό», αναφέρει ο Τόμπιν Γκόρεϊ, στρατηγικός αναλυτής της Commonwealth Bank of Australia. «Τα μελλοντικά συμβόλαια θα φτάσουν αυτό το μυθικό νούμερο κάποια στιγμή την άνοιξη και το καλοκαίρι στο βόρειο ημισφαίριο», εκτίμησε ο ίδιος.

Η τιμή του σιταριού επίσης παρουσιάζει αύξηση 1,3% σήμερα και έχει διαμορφωθεί στα 11,35 δολάρια ανά μπουσέλ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Πώς ο πόλεμος, το πετρέλαιο και οι μεταφορές προκαλούν επισιτιστική κρίση

Ρωσία: Προειδοποιήσεις για εξαγωγές γεωργικών προϊόντων μόνο στους «φίλους»

Στα πρόθυρα μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης; Πώς η ρωσική εισβολή δημιούργησε την «τέλεια καταιγίδα»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News