Business & Finance Τρίτη 12/04/2022, 15:12
BUSINESS & FINANCE

ΤτΕ: Χαλαρώνουν τα κριτήρια για την χορήγηση στεγαστικών δανείων

ΤτΕ: Χαλαρώνουν τα κριτήρια για την χορήγηση στεγαστικών δανείων

Αυξήθηκε η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια το πρώτο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά λιγότερο από όσο αναμενόταν βάσει της έρευνας του προηγούμενου τριμήνου.

Όπως επίσης προκύπτει από τα στοιχεία της ΤτΕ, τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ) παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2021, εξέλιξη σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου. Επιπλέον, οι τράπεζες εκτιμούν ότι τα κριτήρια θα παραμείνουν αμετάβλητα και κατά τη διάρκεια του β΄ τριμήνου του 2022. Οι συνολικοί όροι χορήγησης δανείων προς τις ΜΧΕ παρέμειναν αμετάβλητοι σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2021.

Η συνολική ζήτηση δανείων από τις ΜΧΕ, στο α΄ τρίμηνο του 2022, παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη, αν και τα δάνεια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αυξήθηκαν ως ένα βαθμό, λόγω αναγκών για αποθέματα και κεφάλαια κίνησης. Το επόμενο τρίμηνο, η συνολική ζήτηση δανείων, τόσο από τις μικρομεσαίες όσο και από τις μεγάλες επιχειρήσεις, αναμένεται να παραμείνει αμετάβλητη. 

Η αναλογία των αιτήσεων για επιχειρηματικά δάνεια που απορρίφθηκαν παρέμεινε αμετάβλητη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Δάνεια προς νοικοκυριά

Κατά το α΄ τρίμηνο του 2022, τόσο τα κριτήρια όσο και οι συνολικοί όροι χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2021, εξέλιξη σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου.

Η ζήτηση για τα καταναλωτικά δάνεια παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη, ενώ για τα στεγαστικά αυξήθηκε ως ένα βαθμό αλλά λιγότερο από όσο αναμενόταν σύμφωνα με την έρευνα του προηγούμενου τριμήνου. Για το β’ τρίμηνο του 2022, η ζήτηση τόσο για στεγαστικά όσο και για καταναλωτικά δάνεια αναμένεται να παραμείνει σχεδόν αμετάβλητη.

Τα κριτήρια χορήγησης στεγαστικών δανείων αναμένεται να γίνουν ως ένα βαθμό πιο χαλαρά κατά τη διάρκεια του β΄ τριμήνου του 2022, ενώ για τα καταναλωτικά δάνεια προς νοικοκυριά δεν αναμένεται κάποια μεταβολή.

Η αναλογία των αιτήσεων για δάνεια προς νοικοκυριά που απορρίφθηκαν παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

ΤτΕ: Χαλαρώνουν τα κριτήρια για την χορήγηση στεγαστικών δανείων-1

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ακίνητα: Νέα στεγαστικά δάνεια 1,2 δισ. ευρώ φέτος – Ποιοι αγοράζουν τι

Ακίνητα: Γιατί το ενεργειακό κόστος δεν θα ανακόψει την άνοδο της αγοράς

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News