Business & Finance Σάββατο 19/12/2020, 12:06
ΟΙ BUSINESS ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ

Αυτές οι επιχειρήσεις βγήκαν κερδισμένες από την πανδημία

Αυτές οι επιχειρήσεις βγήκαν κερδισμένες από την πανδημία

Η πανδημία του κορωνοϊού «πάγωσε» την οικονομική δραστηριότητα σε ολόκληρο τον πλανήτη, γεννώντας φόβους για κύματα χρεοκοπιών. Όμως, καθώς αυτή η πρωτοφανής χρονιά πλησιάζει στο τέλος της, είναι σαφές ότι η κρίση αποτέλεσε μία αναπάντεχη ευκαιρία για κάποιες μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες όχι μόνο δεν επλήγησαν, αλλά κατάφεραν να ωφεληθούν. 

Στην αμερικανική αλυσίδα ειδών για κατοικίδια ζώα PetSmart, τα γιλέκα ορειβασίας για σκύλους και τα γιορτινά πουλόβερ για σαύρες ξεπούλησαν. Η Universal Pictures αποδέχθηκε την άνοδο του streaming και άλλαξε τις ισορροπίες δυνάμεων στο Χόλιγουντ. Τα καταστήματα Neiman Marcus βγήκαν από το καθεστώς της χρεοκοπίας και έκαναν ένα νέο ξεκίνημα με φρέσκο χρήμα από τη Wall Street. Και ο CEO της Salesforce.com βαρέθηκε τις τηλεδιασκέψεις Zoom αλλά συμφώνησε να δώσει 27,7 δισ. δολάρια για να εξαγοράσει το Slack, ένα εργαλείο που συνδέει τους εργαζόμενους εξ αποστάσεως και ποντάρει ότι οι αλλαγές στην αγορά εργασίας θα είναι μόνιμες. 

«Σε 10 μήνες έγιναν οι αλλαγές 10 χρόνων», λέει ο Rajeev Misra, CEO του Softbank Vision Fund, που είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στην τεχνολογία παγκοσμίως. Παρότι στις αρχές της κρίσης ανησυχούσε ότι η πανδημία θα αποτελέσει το τέλος των startups του, τελικά η άνθηση των αρχικών δημόσιων προσφορών (IPOs) του έφερε μεγάλα κέρδη. 

Οι μεγάλες επιχειρήσεις 

Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις στις ΗΠΑ ήταν εκείνες που ωφελήθηκαν από την κρίση, καθώς μπόρεσαν να περικόψουν προσωπικό και κόστη. Με τις κεντρικές τράπεζες και τις κυβερνήσεις να πλημμυρίζουν τις οικονομίες με χρήματα, οι καταναλωτές άρχισαν σύντομα να ξοδεύουν και πάλι. Όσα εξοικονόμησαν από τα εστιατόρια και τα ταξίδια, τα έριξαν σε αγορές online. Έτσι, ενώ οι μικρές επιχειρήσεις παλεύουν για την επιβίωση και εκατομμύρια Αμερικανών είναι άνεργοι, οι μεγάλες εταιρείες είδαν τα κέρδη αλλά και τις μετοχές τους να ανακάμπτουν. 

Στα τέλη του Ιουνίου, οι αναλυτές περίμεναν ότι τα κέρδη των εταιρειών του S&P 500 για το τρίτο τρίμηνο θα μειώνονταν κατά 25%. Τελικά, μειώθηκαν μόνο κατά 6%.

Αυτοί που κινήθηκαν γρήγορα 

Όταν η ζήτηση για αναπνευστήρες εκτοξεύτηκε το Μάρτιο, η Medtronic ξαφνικά δεχόταν τηλεφωνήματα από το Λευκό Οίκο έως τις κυβερνήσεις της Ευρώπης. Οι παραγγελίες ξεπερνούσαν το μέγεθος ολόκληρης της αγοράς των αναπνευστήρων. Όμως, η εταιρεία μοιράστηκε το σχέδιο των αναπνευστήρων της με κάθε εργοστάσιο που ήταν διατεθειμένο να τους κατασκευάσει και άρχισε να δουλεύει πάνω στις ειδικές προσαρμογές που της ζητούσαν τα αμερικανικά νοσοκομεία. Έτσι, το τρίμηνο που έκλεισε στις 30 Οκτωβρίου, ο τζίρος της άγγιξε τα 7,65 δισ. δολάρια και ήταν μειωμένος μόλις κατά 0,8% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. 

Αυτοί που αγκάλιασαν το digital 

Η ψηφιακή οικονομία εκτινάχθηκε, καθώς τα σχολεία έκαναν τα μαθήματα online και οι παραγγελίες για παραδόσεις τροφίμων πολλαπλασιάστηκαν. Περισσότερα από 86 εκατ. νοικοκυριά γράφτηκαν στη νέα υπηρεσία streaming της Walt Disney, ενώ η εταιρεία διανομής τροφίμων DoorDash μπήκε στο χρηματιστήριο. 

Η ζήτηση που εξέπληξε 

Με τα εστιατόρια και τα μπαρ κλειστά, η Pernod Ricard είδε ένα από τα σημαντικότερα κανάλια πωλήσεών της να στερεύει. Όμως οι καταναλωτές ήθελαν ακόμα να πιούν, και έτσι άρχισαν να γεμίζουν τα ντουλάπια των σπιτιών τους με αλκοολούχα ποτά. Οι πωλήσεις της εταιρείας για το τελευταίο τρίμηνο ήταν αυξημένες κατά 6% σε σχέση με πέρυσι. 

Στις ΗΠΑ, οι πωλήσεις τροφίμων  και ειδών λιανικής μειώθηκαν κατακόρυφα το Μάρτιο αλλά είχαν επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα έως τον Ιούνιο. Και οι πωλήσεις σπιτιών ανέκαμψαν προς έκπληξη όλων. 

Οι business της τηλεργασίας

Ο ίδιος ο Marc Benioff της Salesforce.com είχε κουραστεί με τις διαρκείς τηλεδιασκέψεις στο Zoom. Όμως τελικά, θα έκλεινε τη συμφωνία για την εξαγορά της Slack Technologies μέσω του… Zoom.

Η πανδημία μπορεί να έκλεισε τα γραφεία των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών, όμως από την άλλη πλευρά, δημιούργησε μία τεράστια ζήτηση για τα προϊόντα τους. Τα gadgets της Apple και τα online εργαλεία της Google έγιναν αναγκαία όταν ο κόσμος άρχισε να δουλεύει ή να κάνει τα μαθήματά του από το σπίτι. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Wall Street Journal

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News