Business & Finance Δευτέρα 11/04/2022, 16:34
BUSINESS & FINANCE

«Κάποιοι με πήραν για τρελό»: Η εταιρεία που μείωσε τις εργατοώρες και αύξησε τον τζίρο της

«Κάποιοι με πήραν για τρελό»: Η εταιρεία που μείωσε τις εργατοώρες και αύξησε τον τζίρο της

Ένας χρόνος έχει παρέλθει από την εφαρμογή της τετραήμερης εργασιακής εβδομάδας στον γαλλικό όμιλο LDLC και παρότι ορισμένοι πίστευαν πως η πρωτοβουλία του CEO ήταν ριψοκίνδυνη ή ακόμη και ανόητη, ο ετήσιος τζίρος αυξήθηκε κατά 40% χωρίς επιπλέον προσλήψεις.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου, Laurent de la Clergerie, το μυστικό της επιτυχίας τον τελευταίο χρόνο ήταν ότι οι περίπου 1.000 εργαζόμενοι αισθάνονται πως απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη της εταιρείας και πως έχουν αξία μέσα σε αυτή. Συνεπώς, είναι και πιο αποδοτικοί, σύμφωνα με τον de la Clergerie, ο οποίος διατήρησε τους μισθούς των εργαζομένων ίδιους παρά την μείωση των ημερών εργασίας. «Κάποιοι με πήραν για τρελό», θυμάται ο ίδιος, σύμφωνα με το World Economic Forum.

Προτού κάνει το μεγάλο βήμα, προετοιμάστηκε και για το χείριστο σενάριο, όπου υπολόγιζε ότι το κόστος εργασίας θα μπορούσε να αυξηθεί έως και κατά 1,5 εκατ. ευρώ το χρόνο. Αποφάσισε, όμως, ότι ακόμη και στο χείριστο σενάριο, το ρίσκο θα ήταν διαχειρίσιμο.

«Εν τέλει, έφερε μόνο καλά στοιχεία για την ομάδα», σημείωσε ο ίδιος.

Αναγνωρίζει βέβαια ότι η μεταβολή στην τετραήμερη εβδομάδα δεν είναι ο μόνος λόγος που αναρριχήθηκε ο τζίρος από περίπου 500 εκατ. ευρώ στα σχεδόν 700 εκατ. ευρώ. Ήταν όμως ένας από τους σημαντικούς παράγοντες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και η ικανοποίηση των εργαζομένων όσον αφορά την αλλαγή είναι ακόμη αισθητή, σύμφωνα με το World Economic Forum. «Έρχεσαι στη δουλειά πολύ πιο ξεκούραστος και πιο αποδοτικός λειτουργικά», τονίζει εργαζόμενος της LDLC, ο οποίος αξιοποιεί το ρεπό του για να κάνει τα ψώνια της εβδομάδας στο σούπερ μάρκετ και για να μεταφέρει την κόρη του σε μάθημα τένις.

Επίσης, από την στιγμή που μειώθηκαν οι ημέρες εργασίας, τα ρεπό και οι αναρρωτικές μειώθηκαν, ενώ παράλληλα η εταιρεία δεν χρειάστηκε να στελεχώσει νέα άτομα ώστε να αντισταθμίσει την μείωση των ωρών.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Πείραμα τετραήμερης εβδομάδας και στη Βρετανία

Τετραήμερη εργασία και στην Ελλάδα: Τι ισχύει τελικά

Τετραήμερη εργασία: Και όμως, υπάρχουν και μειονεκτήματα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News