Business & Finance Δευτέρα 11/04/2022, 12:51
BUSINESS & FINANCE

SocGen: Αποχωρεί από τη Ρωσία η γαλλική τράπεζα

SocGen: Αποχωρεί από τη Ρωσία η γαλλική τράπεζα

Αποχωρεί από τη Ρωσία η γαλλική τράπεζα Societe Generale και πουλάει τη μονάδα της στη χώρα στη Rosbank.

Μάλιστα, η SocGen υπολογίζει ότι η αποχώρηση από τη Ρωσία θα της κοστίσει περίπου 3 δισ. ευρώ. 

Η γαλλική τράπεζα αποφάσισε ολική έξοδο από τη Ρωσία και κατέληξε σε συμφωνία για την πώληση του συνόλου του μεριδίου της στη Rosbank και των ρωσικών ασφαλιστικών θυγατρικών της στην επενδυτική Interros Capital, μια εταιρεία που ανήκει σε έναν από τους πλουσιότερους άνδρες της Ρωσίας, τον Βλαντίμιρ Ποτάνιν.

Ο 61χρονος Ποτάνιν είναι πρόεδρος της MMC Norilsk Nickel, που καλύπτει το 40% της παγκόσμιας αγοράς παλλαδίου και το 10% της αγοράς επεξεργασμένου νικελίου, ενώ έχει μερίδιο και στη ρωσική Petrovax Pharm. 

O Ποτάνιν, ο οποίος είναι ο 43ος πιο πλούσιος άνθρωπος του κόσμου με περιουσία αξίας 29,6 δισ. δολάρια, έχει δεχτεί μόνο κυρώσεις από τον Καναδά – και όχι από Ε.Ε. και ΗΠΑ.

Ενισχυμένη η μετοχή της SocGen

Παρά το πλήγμα των 3 δισ. ευρώ, η SocGen επιμένει στα σχέδιά της για επαναγορά μετοχών αξίας 915 εκατ. ευρώ και καταβολή μερίσματος ύψους 1,65 ευρώ ανά μετοχή για το 2021.

H SοcGen, μαζί με τις Raiffeisen Bank και την Unicredit, είναι οι τρεις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης με ρωσική παρουσία. Οι άλλες δύο τράπεζες εξετάζουν ακόμη το μέλλον τους στη χώρα.

Πάντως, μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης από τη Ρωσία, η SocGen είδε τη μετοχή της να ενισχύεται έως και 8,2% στο Χρηματιστήριο του Παρισιού, καθώς απομακρύνεται έτσι η αβεβαιότητα για τις ρωσικές δραστηριότητες της τράπεζας και τον αντίκτυπο που αυτές θα είχαν στη φήμη, αλλά και τα μελλοντικά οικονομικά αποτελέσματά της. 

Η συμφωνία με τον Ποτάνιν αναμένεται να κλείσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες, εφόσον λάβει την έγκριση των αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Shell: Έως 5 δισ. δολάρια το πλήγμα της εξόδου από τη Ρωσία

JPMorgan: Πιθανές απώλειες 1 δισ. δολαρίων από την έκθεση στη Ρωσία

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News