Business & Finance Δευτέρα 11/04/2022, 13:53
BUSINESS & FINANCE

ΑΑΔΕ: To σχέδιο «follow the money» κατά της φοροδιαφυγής

ΑΑΔΕ: To σχέδιο «follow the money» κατά της φοροδιαφυγής

Η διασύνδεση της ταμειακής μηχανής με την ΑΑΔΕ διασφαλίζει ότι με το που θα κόβει ο επιχειρηματίας μια απόδειξη, η πληροφορία θα μεταβιβάζεται αυτόματα στο ηλεκτρονικό αρχείο της ΑΑΔΕ. Όμως με αυτή τη διασύνδεση, δεν διασφαλίζεται ότι καταγράφεται και η κίνηση του χρήματος. Έτσι, η ΑΑΔΕ προετοιμάζει το επόμενο βήμα: εκτός από την διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με την ΑΑΔΕ, θα προχωρήσει και η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές.

Έτσι, θα ολοκληρωθεί το σχέδιο παρακολούθησης όχι των συναλλαγών αλλά της πορείας του χρήματος και αυτό θα προσφέρει ένα ισχυρό όπλο στην προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Πώς ολοκληρώνεται το σχέδιο; 

1.      Με τις φορολοταρίες, τα πρόστιμα για την μη πραγματοποίηση ηλεκτρονικών πληρωμών που να αντιστοιχούν στο 30% του εισοδήματος των φορολογουμένων αλλά και την παροχή φορολογικών εκπτώσεων για την πληρωμή με κάρτα σε συγκεκριμένα επαγγέλματα, θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο οι ηλεκτρονικές πληρωμές οι οποίες ήδη έχουν ξεπεράσει τα 40-45 δις. ευρώ ετησίως.

2.      Για την περαιτέρω τόνωση των συναλλαγών με κάρτα, ήδη διατυπώνεται προτάσεις για νέες παρεμβάσεις. Παραδείγματος χάρη, οι φορολογούμενοι εκτός από εκπτώσεις από το εισόδημα (σ.σ από τις συναλλαγές με συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες αφαιρείται σήμερα το 30% από το εισόδημα) να έχουν και έκπτωση από φόρο. Επίσης, αντί να πριμοδοτούνται μόνο οι καταναλωτές, να επιδοτούνται και οι επιχειρήσεις που θα καταφέρνουν να συγκεντρώνουν μεγάλο ποσοστό του τζίρου τους με ηλεκτρονικά μέσα.

3.      Προς το παρόν, η ΑΑΔΕ παρακολουθεί με τη βοήθεια των τραπεζών την αξία των συναλλαγών που γίνεται ανά φορολογούμενο. Ωστόσο, δεν υπάρχει πληροφορία για το πώς κατανέμονται οι ηλεκτρονικές πληρωμές ανά ταμειακή μηχανή άρα και ανά επιχείρηση. Μόλις ολοκληρωθεί και αυτή η διασύνδεση, οι φορολογικές αρχές θα κλείσουν ένα ακόμη παράθυρο φοροδιαφυγής: αυτό που εκμεταλλεύονται πολλές επιχειρήσεις οι οποίες χρησιμοποιούν POS για τους καταναλωτές αλλά αυτή η συναλλαγή καταγράφεται σε ταμειακή «μαϊμού». 

Διαβάστε επίσης: 

Η εφορία θα καταγράφει τις συναλλαγές μας μέσω των πλατφορμών delivery

ΑΑΔΕ: Ποιοι θα μπουν στο στόχαστρο 170.000 ελέγχων

ΦΠΑ: Το ράλι των εισπράξεων, η αγωνία για τις μαύρες συναλλαγές και τα κίνητρα για τις πληρωμές με κάρτα 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News