Business & Finance Σάββατο 9/04/2022, 07:41
BUSINESS & FINANCE

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα: Τι προβλέπει η τροπολογία

Τέλη κυκλοφορίας με  τον μήνα: Τι προβλέπει η τροπολογία

Τη δυνατότητα να πάρουν πίσω τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων  τους που έχουν καταθέσει, πληρώνοντας τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα και χωρίς πέναλτι, δίνει η τροπολογία που κατατέθηκε από το υπουργείο Οικονομικών. 

Όπως αναφέρει η τροπολογία, δίνεται η δυνατότητα άρσης της ακινησίας αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας ιδιωτικής χρήσης, άπαξ, εντός του έτους 2022, με την αναλογική καταβολή των δωδεκατημορίων των ετήσιων τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στους μήνες άρσης της ακινησίας του οχήματος.

Διάστημα άρσης ακινησίας μικρότερο του λογίζεται ως ολόκληρος μήνας και καταβάλλεται για αυτό ένα δωδεκατημόριο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας. 

Τα τέλη κυκλοφορίας καταβάλλονται πριν από την άρση της ακινησίας. Επίσης, ο ιδιοκτήτης υποχρεούται να θέσει εκ νέου το όχημά του σε ακινησία έως και την τελευταία ημέρα της περιόδου κυκλοφορίας του, για την οποία έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας και εάν αυτή είναι μη εργάσιμη ή συμπίπτει με επίσημη αργία, κατά την επόμενη εργάσιμη ημέρα. 

Κατά τη θέση του οχήματος σε ακινησία και εφόσον έχει επέλθει μεταφορά του σε άλλο σημείο από αυτό που είχε αρχικά δηλωθεί, δηλώνεται εκ νέου το σημείο ακινητοποίησης. 

Σε περίπτωση εκπρόθεσμης θέσης σε ακινησία ή μη θέσης σε ακινησία, επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, αφαιρουμένου του διπλάσιου ποσού των δωδεκατημορίων των ετήσιων τελών κυκλοφορίας που έχουν ήδη καταβληθεί. 

Σε περίπτωση άρσης αναγκαστικής ακινησίας εντός του 2022, καταβάλλονται κατ΄  εξαίρεση αναλογικά τα τέλη κυκλοφορίας για τους μήνες που υπολείπονται μέχρι το τέλος του έτους. 

Τα τέλη κυκλοφορίας στην περίπτωση αυτή καταβάλλονται εντός 15 ημερών από την ημερομηνία κατά την οποία έλαβε χώρα το γεγονός εξαιτίας του οποίου ήρθη η αναγκαστική ακινησία, ενώ σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας. 

Για τον υπολογισμό του ποσού των τελών κυκλοφορίας, ο μήνας εντός του οποίου γίνεται η άρση της αναγκαστικής ακινησίας λογίζεται ως ολόκληρος μήνας, ανεξάρτητα από τη χρονική στιγμή άρσης αυτής. 

Με πράξη της αρμόδιας υπηρεσίας της φορολογικής διοίκησης διαπιστώνεται το οφειλόμενο ποσό, με βάση την ακριβή ημερομηνία της άρσης ακινησίας και τίθεται εκ νέου σε κυκλοφορία το όχημα. 

Διαβάστε επίσης: 

Κατατέθηκε ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός με δαπάνες ύψους 2 δισ. ευρώ

Τέλη κυκλοφορίας: Τι ισχύει για μεταβιβάσεις και ακινησίες

Τέλη κυκλοφορίας: Τι ισχύει για τα οχήματα σε ακινησία

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News