Business & Finance Παρασκευή 8/04/2022, 17:07
BUSINESS & FINANCE

Γιοτ, ελικόπτερα και έργα τέχνης: Πόσα ρωσικά assets έχει κατασχέσει η Ε.Ε.

Γιοτ, ελικόπτερα και έργα τέχνης: Πόσα ρωσικά assets έχει κατασχέσει η Ε.Ε.

Περιουσιακά στοιχεία συνολικής αξίας περίπου 30 δισ. ευρώ που συνδέονται με Ρώσους και Λευκορώσους ιδιότητες και εταιρείες υπό κυρώσεις έχουν κατάσχει μέχρι στιγμής οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα περιουσιακά στοιχεία, συνολικού ύψους 29,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, περιλαμβάνουν τραπεζικούς λογαριασμούς, σκάφη, ελικόπτερα, ακίνητα και έργα τέχνης. 

Επιπλέον, έχουν μπλοκαριστεί περίπου 196 δισεκατομμύρια ευρώ συναλλαγών. Η Κομισιόν είπε επίσης ότι μόνο οι μισές περίπου από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν αναφέρει μέχρι στιγμής μέτρα που είχαν λάβει για να δεσμεύσουν περιουσιακά στοιχεία, παρά τη νομική υποχρέωση να το πράξουν.

Aπό τις χώρες που αναδείχτηκαν πρώτες στην επιβολή και εφαρμογή κυρώσεων ήταν το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, ενώ η Γερμανία αποδεικνύεται πιο φειδωλή (σημειώνεται ότι δεν συμπεριέλαβε στοιχεία για ακίνητη περιουσία).

Γιοτ, ελικόπτερα και έργα τέχνης: Πόσα ρωσικά assets έχει κατασχέσει η Ε.Ε.-1

«Η υιοθέτηση κυρώσεων δεν αρκεί. Είναι σημαντικό να παρακολουθούμε την πρόοδό μας και να επιβάλλουμε στην πράξη την πολιτική μας», δήλωσε ο επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς. «Προτρέπω όλα τα κράτη μέλη, και όσα δεν το έχουν κάνει, να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την επιβολή κυρώσεων και χωρίς καθυστέρηση να τα αναφέρουν στην Επιτροπή».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, αρκετά κράτη μέλη ήταν απρόθυμα να κοινοποιήσουν δημόσια δεδομένα σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters, Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Σούπεργιοτ Ρώσων ολιγαρχών που κατασχέθηκαν – Και αυτά που «την γλίτωσαν»

Γκρινιάζει πάλι ο ολιγάρχης: «Πρακτικά είμαι φυλακισμένος στο σπίτι»

Πώς οι 10 από τους πλουσιότερους Ρώσους γλίτωσαν τις κυρώσεις της Δύσης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News