Business & Finance Παρασκευή 8/04/2022, 16:42
BUSINESS & FINANCE

Ο Προφήτης της Ομάχα ξύπνησε: Γιατί άρχισε ξανά τις επενδύσεις ο Γουόρεν Μπάφετ

Ο Προφήτης της Ομάχα ξύπνησε: Γιατί άρχισε ξανά τις επενδύσεις ο Γουόρεν Μπάφετ

Για χρόνια, ο Γουόρεν Μπάφετ καθόταν πάνω σε ένα βουνό από χρήματα. Με τις μετοχές να πιάνουν τιμές ρεκόρ, δεν έβρισκε κάποια ευκαιρία που να του γέμιζε το μάτι.

Τώρα, ενώ πολλοί επενδυτές πουλάνε, ο ιδρυτής της Berkshire Hathaway έχει πάει για ψώνια.

Χτες, ανακοινώθηκε ότι η Berkshire αγόρασε 121 εκατομμύρια μετοχές της τεχνολογικής εταιρείας HP, συνολικής αξίας 4,2 δισ. δολαρίων, που ισοδυναμούν με μερίδιο 11%.

Τον Μάρτιο, η εταιρεία του 91χρονου δισεκατομμυριούχου αύξησε το μερίδιό της στην Occidental Petroleum και ανακοίνωσε συμφωνία για την εξαγορά της ασφαλιστικής Alleghany Corporation αντί του ποσού των 11,6 δισ. δολαρίων.

Αν κοιτάξουμε έναν μήνα πίσω, τον Φεβρουάριο ο Μπάφετ έγραφε στην επιστολή προς τους μετόχους ότι δεν βρίσκει καλές επενδυτικές ευκαιρίες για την Berkshire και ότι «λίγα πράγματα τον ενθουσιάζουν».

Πέρσι, οι συντηρητικές κινήσεις του Γουόρεν Μπάφετ είχαν προκαλέσει συζήτηση. Ενώ όλοι προχωρούσαν σε συγχωνεύσεις και εξαγορές, χάρη στο χαμηλό κόστος δανεισμού λόγω της πανδημίας, ο 91χρονος επιχειρηματίας έμεινε απ’ έξω. Πού ήταν ο «Προφήτης της Ομάχα»;

Παρ’ όλα αυτά, η μετοχή της Berkshire Hathaway κατέγραψε άνοδο σχεδόν 30% το 2021. Φέτος, τα πράγματα φαίνονται ακόμη καλύτερα, με τη μετοχή να είναι ενισχυμένη κατά 15%.

Τώρα, με τον πόλεμο στην Ουκρανία και με το βλέμμα να είναι στραμμένο στην πολιτική της Fed, o δισεκατομμυριούχος επενδυτής φαίνεται ότι έχει ανοίξει το πορτοφόλι του.

Ένας βασικός λόγος είναι η προτίμηση του Μπάφετ στον ενεργειακό τομέα, την ώρα που άλλοι γνωστοί επιχειρηματίες προσπαθούν να κάνουν μια «πράσινη» (μετα)στροφή. Οι μετοχές των επιχειρήσεων ενέργειας έχουν εκτοξευτεί φέτος λόγω των υψηλών τιμών πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα.

Πέρα από το μερίδιο 15% στην Occidental Petroleum, η Berkshire έχει στην κατοχή της και αρκετές μετοχές της Chevron. Οι μετοχές της Occidental έκαναν άλμα 96% το πρώτο τρίμηνο, ενώ της Chevron 40%.

H Βerkshire έχει επίσης μια μεγάλη θυγατρική στον τομέα της ενέργειας στην οποία ανήκουν οι PacifiCorp και η MidAmerican, αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου και δεκάδες εταιρείες ΑΠΕ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Διαβάστε επίσης:

Άστραψε και βρόντηξε ο Τιλ κατά Μπάφετ: «Κοινωνιοπαθής παππούς»

Berkshire: Σε ύψη ρεκόρ οι μετοχές Α – «Απογείωση» στα 504.400 δολάρια έκαστη

Γουόρεν Μπάφετ: Η παράδοξη συμβουλή καριέρας που δίνει στους φοιτητές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News