LAMDA DEVELOPMENT

Ελληνικό: Sold out οι κατοικίες – Τι ισχύει με το αυξημένο κόστος

Έσοδα 200 εκατ. ευρώ θα έχει φέτος η Lamda Development από προκαταβολές για τις κατοικίες. Τι ανέφερε ο CEO στην τηλεδιάσκεψη αναλυτών

Ελληνικό: Sold out οι κατοικίες – Τι ισχύει με το αυξημένο κόστος

Sold out είναι οι κατοικίες που σχεδιάζει η Lamda Development στο Ελληνικό. Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε, κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη αναλυτών, ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Develoment Οδυσσέας Αθανασίου, οι συνολικές πωλήσεις των οικιστικών ακινήτων αναμένεται να φέρουν έσοδα της τάξεως του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, ενώ μέχρι το τέλος της χρονιάς η εισηγμένη πρόκειται να εισπράξει σε προκαταβολές 200 εκατ. ευρώ.

«Το 2022 θα έχουμε εισπράξεις άνω των 200 εκατ. ευρώ και αυτό πριν ξεκινήσουμε την κατασκευή-με εξαίρεση τα έργα υποδομών» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αθανασίου.

«Είμαστε πολύ αισιόδοξοι για το Ελληνικό, αλλά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τα ζητήματα έλλειψης προσωπικού και τις γεωπολιτικές εξελίξεις» πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε, κατά την πρώτη φάση της ανάπτυξης του Ελληνικού, οι οικιστικές αναπτύξεις ανέρχονται συνολικά σε 100.000 τ.μ., με την εισηγμένη:

– να έχει συνάψει συμφωνίες προπώλησης για το 70% των Πύργου Κατοικιών της Μαρίνας (Marina Tower), ενώ υπάρχουν συμφωνίες για το υπόλοιπο 30% χωρίς ακόμη να έχουν πέσει οι υπογραφές. Οι προκαταβολές που έχουν ήδη καταβληθεί αντιστοιχούν σε δυνητικά μελλοντικά έσοδα ύψους 374 εκατ. ευρώ, με την έναρξη υλοποίησης της συγκεκριμένης ανάπτυξης να προγραμματίζεται για τον Οκτώβριο.

– οι 28 βίλες έχουν πωληθεί από τα σχέδια σε 27 αγοραστές.

– οι 100 πολυτελείς κατοικίες – διαμερίσματα (condos) στο παραλιακό μέτωπο εκτιμάται ότι θα έχουν πωληθεί, από τα σχέδια, μέχρι τον Ιούνιο. Μέχρι σήμερα έχουν ήδη κατατεθεί προκαταβολές πελατών που αντιστοιχούν σε δυνητικά μελλοντικά έσοδα ύψους 42 εκατ. ευρώ, τα οποία αποτελούν περίπου 15% των συνολικών εκτιμώμενων μελλοντικών εσόδων από τις εν λόγω οικιστικές αναπτύξεις.

Επίσης, από το Φθινόπωρο η εισηγμένη θα λανσάρει στην αγορά τον 60 μέτρων οικιστικό πύργο κοντά στην θάλασσα, ενώ ολοκληρώνει το σχεδιασμό ενός νέου οικιστικού έργου στην πλευρά του Ελληνικού που βρίσκεται στον Άλιμο.

Όσον αφορά τα εμπορικά κέντρα και τη σχεδιαζόμενη είσοδο στο Χρηματιστήριο της θυγατρικής με χαρτοφυλάκιο τα malls, εκτιμάται πως αυτό θα μπορούσε να συμβεί το 2023. «Εάν η πανδημία έχει τεθεί υπό έλεγχο, η κερδοφορία των malls θα επιστρέψει στην κανονικότητα του χρόνου», όπως εκτίμησε ο κ. Αθανασίου. Την ίδια στιγμή, εκ του συνόλου της μικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας των malls στο Ελληνικό (π.χ. Vouliagmeni mall κτλ.) για το 80% υφίστανται συμφωνίες μίσθωσης, ποσοστό που εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 100% του χρόνου.

Η πληρότητα στην Μαρίνα Φλοίσβου, που διαθέτει μακρά λίστα αναμονής, ανέρχεται στο 100%, με την Lamda να έχει αποκτήσει από τον Ιούλιο του 2021 την μαρίνα Αγ. Κοσμά (εντός του Ελληνικού). Αυτή εκτιμάται ότι θα ενισχύσει την κερδοφορία της εταιρείας, την επόμενη τριετία, κατά περισσότερο από 5 εκατ. ευρώ.

Οι ανατιμήσεις

Αναφερθείς στο αυξημένο κόστος πρώτων υλών, ο κ. Αθανασίου διευκρίνισε ότι στον προϋπολογισμό 250 εκατ. ευρώ των έργων υποδομής της α΄ φάσης του έργου, που θα ξεκινήσει να υλοποιεί η Άβαξ μετά το Πάσχα, έχουν προβλεφθεί οι ανατιμήσεις.

Στις 28 βίλες το κόστος κατασκευής αναλαμβάνουν οι αγοραστές των οικοπέδων, ενώ τα σχέδια και την επίβλεψη της κατασκευής υλοποιεί η Ελληνικό Α.Ε.

Για τα συγκροτήματα πολυτελών κατοικιών – διαμερισμάτων στο παραλιακό μέτωπο, η εταιρεία έχει προχωρήσει σε αύξηση των ζητούμενων τιμών πώλησης.

Ο κ. Αθανασίου εκτίμησε ότι ενδεχομένως, ως ένα βαθμό, το κόστος να αποκλιμακωθεί μέχρι τις αρχές του 2023 οπότε θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται, τα εμπορικά κέντρα, οι οικιστικές αναπτύξεις στην παραλία και οι αθλητικές εγκαταστάσεις.  Πάντως, εάν μέσα στο 2023, το κόστος αυξηθεί περαιτέρω κατά 20%, η επίδραση στην κερδοφορία της εισηγμένης είναι 25 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά το ενεργειακό κόστος, μέχρι τον Μάιο, η εταιρεία έχει «κλειδωμένες» τιμές ενέργειας βάσει συμφωνιών με τους αντίστοιχους παρόχους, με τις ανατιμήσεις να μετακυλίονται στους χρήστες. Κι αυτό επειδή το μεγαλύτερο μέρος του εν λόγω κόστους αφορά κοινόχρηστους χώρους. Ετησίως, το κόστος ενέργειας για την Lamda τοποθετείται σε 4 εκατ. ευρώ, ποσό που αναμένεται να αυξηθεί κατά 1 εκατ. ευρώ λόγω των ανατιμήσεων.

Διαβάστε επίσης: 

Ελληνικό: 4 νέα ξενοδοχεία και 327 πολυτελείς κατοικίες τα πρώτα παραδοτέα

Προχωρά το Ελληνικό: Κύριος ανάδοχος για τις υποδομές της πρώτης φάσης

Προχωράει το Ελληνικό: Τελειώνουν τα έργα υποδομών, «ξεπουλούν» οι βίλες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News