Business & Finance Πέμπτη 7/04/2022, 11:47
BUSINESS & FINANCE

Shell: Έως 5 δισ. δολάρια το πλήγμα της εξόδου από τη Ρωσία

Shell: Έως 5 δισ. δολάρια το πλήγμα της εξόδου από τη Ρωσία

Η αποχώρηση από τη Ρωσία θα κοστίσει στη Shell σχεδόν 5 δισ. δολάρια, όπως ανακοίνωσε η ίδια η εταιρεία σήμερα το πρωί.

Ο πετρελαϊκός κολοσσός ανέφερε ότι αναμένει απομειώσεις ύψους 4 με 5 δισ. δολάρια μετά τους φόρους για το πρώτο τρίμηνο του 2022, μετα την απόφαση να φύγει από τη Ρωσία λόγω του πολέμου στην ουκρανία.

Σε παλαιότερη πρόβλεψή της, η Shell – της οποίας η κεφαλαιοποίηση υπολογίζεται περίπου στα 210 δισ. δολάρια – είχε αναφέρει ότι οι απομειώσεις από την αποχώρηση από τη Ρωσία θα φτάσουν τα 3,4 δισ. δολάρια.

Η ολλανδική πετρελαϊκή έχει ανακοινώσει ότι αποσύρεται από όλες τις δραστηριότητές της επί ρωσικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου εργοστασίου για υγροποιημένο φυσικό αέριο στη χερσόνησο Σακχαλίν στα ανατολικά της χώρας.

«Η Shell δεν ανανέωσε τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια για το ρωσικό πετρέλαιο και θα το πράξει αυτό μόνο έπειτα από συγκεκριμένες κυβερνητικές οδηγίες. Ωστόσο, είμαστε νομικά δεσμευμένοι να αναλάβουμε τη διανομή αργού που αγοράστηκε με βάση συμβόλαια που υπογράφηκαν πριν την εισβολή» αναφέρεται στην ανακοίνωση του γίγαντα του πετρελαίου.

Παρ’ όλα αυτά, η Shell ανακοίνωσε ότι οι απομειώσεις αυτές δεν θα επηρεάσουν τα κέρδη της, καθώς αναμένει ότι θα ενισχυθούν οι δραστηριότητές της στο εμπόριο πετρελαίου και φυσικού αερίου από τις υψηλές τιμές ενέργειας.

Μάλιστα, τα κέρδη της από το πετρέλαιο θα είναι «πολύ πιο υψηλά» το πρώτο τρίμηνο του 2022 (10,23 δολάρια ανά βαρέλι), σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2021 (6,55 δολάρια ανά βαρέλι).

Επίσης, η ολλανδική εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα κέρδη από το εμπόριο LNG αναμενόταν υψηλότερα στο τρίμηνο σε σχέση με τους τρεις προηγούμενους μήνες.

Η μετοχή της Shell κατέγραψε πτώση της τάξης του 1,2% σήμερα στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Guardian, Reuters

Διαβάστε επίσης:

JPMorgan: Πιθανές απώλειες 1 δισ. δολαρίων από την έκθεση στη Ρωσία

«Κωλοτούμπα» της Shell: Σταματά να αγοράζει ρωσική ενέργεια

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News