Business & Finance Παρασκευή 18/12/2020, 19:55
BUSINESS & FINANCE

Εκτός αγοράς 81.600 εργαζόμενοι σε μόλις πέντε μήνες

Εκτός αγοράς 81.600 εργαζόμενοι σε μόλις πέντε μήνες

Περισσότερα από 81.600 άτομα τέθηκαν εκτός απασχόλησης από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού έως και τον Αύγουστο του 2020, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου (ΕΔΣ) για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ελληνική οικονομία.

«Η απασχόληση δέχεται πλήγµα ως απόρροια της οικονοµικής κρίσης που προκάλεσε η πανδηµία, µε αποτέλεσµα να αντιστραφεί η πορεία βελτίωσης που παρατηρούνταν τα προηγούµενα έτη» τονίζει, μεταξύ άλλων, η έκθεση του ΕΔΣ. 

Πιο συγκεκριμένα, την περίοδο Μαρτίου – Αυγούστου, η απασχόληση µειώθηκε κατά 81.600 άτοµα, ενώ οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 50.700 άτοµα και διαμορφώθηκαν σε 771.300 άτομα.

Βέβαια, το ποσοστό ανεργίας εμφανίζεται σταθερό, καθώς τον Αύγουστο διαμορφώθηκε στο 16,8% έναντι 16,9% τον Αύγουστο του 2019, κάτι το οποίο οφείλεται στη μείωση του εργατικού δυναμικού.

Σε ετήσια βάση, ενδεικτικά, ο αριθµός των απασχολούµενων τον Αύγουστο του 2020 ήταν µειωµένος κατά 99.100 άτοµα, ενώ το µέγεθος του εργατικού δυναµικού ήταν µειωµένο κατά 127.900 άτομα.

Εκτός αγοράς 81.600 εργαζόμενοι σε μόλις πέντε μήνες-1

Η επιδείνωση της κατάστασης στην αγορά εργασίας αποτυπώνεται και τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήµατος Εργάνη. Το ισοζύγιο των ροών µισθωτής απασχόλησης της περιόδου Ιανουαρίου – Οκτωβρίου διαµορφώθηκε σε 120.820 θέσεις εργασίας έναντι 161.869 πέρσι. 

Αυτό, σύμφωνα με το ΕΔΣ, είναι το χειρότερο αποτέλεσµα από το 2016.

Υπενθυμίζεται ότι σε πανομοιότυπα συμπεράσματα καταλήγει και η ενδιάμεση νομισματική έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), η οποία παράλληλα επισημαίνεται ότι η μετέπειτα εξέλιξη της αγοράς εργασίας θα εξαρτηθεί από τους εξής παράγοντες:

  • την εξέλιξη της πανδημίας
  • τις επιπτώσεις των νέων περιοριστικών μέτρων
  • τη συνέχιση των μέτρων στήριξης της αγοράς
  • τη παραγωγή και ευρεία διάθεση του εμβολίου του κορωνοϊού πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου του 2021
  • την αποτελεσματικότητα των πακέτων στήριξης της ΕΕ

Υπό αυτό το πρίσμα, η ΤτΕ θεωρεί αναγκαία τη διατήρηση των μέτρων στήριξης, όπως για παράδειγμα του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», των προγραμμάτων ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης του ΟΑΕΔ και του προγράμματος των 100.000 επιδοτούμενων θέσεων εργασίας.

Στα θετικά, επίσης, προσμετράει η μείωση του μη μισθολογικού κόστους και η αξιοποίηση των 2,7 δισ. ευρώ του προγράμματος SURE (Support to mitigate Unemployment Risks in an Emergency) της E.E., καθώς και των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Γ.Χ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News