Business & Finance Παρασκευή 18/12/2020, 19:21
ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Ήρθε η ώρα για τραπεζικό «πρωταθλητή» στην Ευρώπη

Ήρθε η ώρα για τραπεζικό «πρωταθλητή» στην Ευρώπη

Η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού τραπεζικού «πρωταθλητή» θα είναι μεταξύ των συμφωνιών που θα αναμορφώσουν τον χρηματοπιστωτικό κλάδο το επόμενο έτος, σύμφωνα με τη Bank of America.

H ευρωπαϊκή τραπεζική αγορά μπήκε ξανά σε φάση συγκεντρωτισμού, ωθώντας τις συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων σε αύξηση 27% στα 37 δισ.δολάρια από τις αρχές Ιουλίου, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί καθ΄όλη τη διάρκεια του 2021, οπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Τζιόρτζιο Κοκίνι, υπεύθυνος του τμήματος τραπεζών για Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική της Bank of America. Μέσα στο επόμενο έτος περιμένουμε τέσσερις έως έξι μεγάλες τραπεζικές συμφωνίες στις παραπάνω περιοχές και μία κορυφαία πανευρωπαϊκή.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες ακολούθησαν πιο αργούς ρυθμούς από τις αμερικανικές σε ό,τι αφορά εξαγορές και συγχωνεύσεις μετά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, με τις διασυνοριακές συμφωνίες να καθίστανται ιδιαίτερα δύσκολες σε μία αγορά αποσπασματική με διαφορετικά εθνικά ρυθμιστικά πλαίσια και με τις τράπεζες να εστιάζονται η καθεμία στη δική της εσωτερική αναδιάρθρωση. Ομως, ο πολυαναμενόμενος συγκεντρωτισμός που άρχισε με Ιταλία και Ισπανία, βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη καθώς οι τράπεζες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την εξασθενημένη κερδοφορία και τον έντονο ανταγωνισμό.

Μετά το καλοκαίρι, η ισπανική CaixaBank ανακοίνωσε συμφωνία για την εξαγορά της Bankia ύψους 3,8 δισ.ευρώ, ενώ η Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA αποσύρθηκε από την αγορά της Β.Αμερικής πωλώντας το αμερικανικό ενεργητικό της στη PNC Financial Services Group στην τιμή των 11,6 δισ.δολαρίων. «Οι εξαγορές και συγχωνεύσεις στον τραπεζικό χώρο έχουν να κάνουν με την προσπάθεια μείωσης του κόστους, δημιουργίας κλίμακος και επανατοποθέτησης του κεφαλαίου σε δραστηριότητες που επιτυγχάνουν τις καλύτερες αποδόσεις. Οι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι λειτουργούν προληπτικά επαναξιολογώντας τις δραστηριότητές τους και καλύπτοντας τις αδυναμίες στα χαρτοφυλάκιά τους», αναφέρει στέλεχος της Bank of America.  

Από την άλλη πλευρά, πολιτικοί και ρυθμιστικές αρχές αρχίζουν να τάσσονται ολοένα και περισσότερο υπέρ της άποψης ότι οι ευρωπαϊκοί τραπεζικοί «πρωταθλητές» είναι απαραίτητοι για να στηρίξουν την οικονομία της περιοχής. Τους τελευταίους μήνες, κυκλοφορούσαν έντονες φήμες για πιθανή συγχώνευση ανάμεσα στις ελβετικές Credit Suisse και UBS, ενώ αναλυτές έκαναν λόγο για μία συγχώνευση μεταξύ των γαλλικών BNP Paribas και Societe Generale. Στην Ιταλία, το υπουργείο Οικονομικών εντείνει τις προσπάθειές του για πώληση της Banca dei Paschi di Siena στη UniCredit με στόχο μία συμφωνία όσο το δυνατόν πιο σύντομα μέσα στο 2021, σύμφωνα με το Bloomberg.

Δεν είναι όμως μόνο ο τραπεζικός τομέας που ετοιμάζεται για συμφωνίες. Στο «παιχνίδι» ετοιμάζονται να μπούν και ασφαλιστικοί όμιλοι, διαχειριστές ενεργητικού, χρηματιστήρια και εταιρείες πληρωμών. Εφέτος, η Bank of America ανέλαβε ρόλο συμβούλου στη συμφωνία των εταιρειών πληρωμών Nexi και Nets στην τιμή των 7,8 δισ.ευρώ, καθώς και στην εξαγορά του Borsa Italiana από το Euronext στην τιμή των 4,3 δισ.ευρώ. Η τράπεζα ανέλαβε και την εξαγορά της βρετανικής RSA Insurance από την καναδική Intact Financial και τη δανική Tryg έναντι 9,7 δισ.δολαρίων.

Πηγή: Bloomberg

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News