Business & Finance Τετάρτη 6/04/2022, 17:37
BUSINESS & FINANCE

Οι ΗΠΑ απαγόρευσαν τις επενδύσεις στη Ρωσία – Κυρώσεις και στις κόρες Πούτιν

Οι ΗΠΑ απαγόρευσαν τις επενδύσεις στη Ρωσία – Κυρώσεις και στις κόρες Πούτιν

Νέο γύρο κυρώσεων κατά της Ρωσίας ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ. Στο νέο πακέτο περιλαμβάνεται η απαγόρευση οποιασδήποτε αμερικανικής επένδυσης στη Ρωσία, καθώς η Ουάσινγκτον και το Κίεβο κατηγορούν τη Μόσχα για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ θα μπλοκάρουν εντελώς τις τράπεζες Sberbank, στην οποία βρίσκεται το 1/3 των συνολικών τραπεζικών στοιχείων της Ρωσίας, και στην Alfabank. Οι συναλλαγές ενέργειας επίσης μπλοκάρονται με αυτές τις κυρώσεις.

Παίρνοντας το παράδειγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής βάζουν στο στόχαστο τις δύο ενήλικες κόρες του Βλαντίμιρ Πούτιν, Εκατερίνα Τιχόνοβα και Μαρία Βοροντσόβα, όπως επίσης και τη σύζυγο και την κόρη του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, καθώς και τα μέλη του συμβουλίυο ασφαλείας της Ρωσίας.

Τα πρόσωπα στο στόχαστο της Ε.Ε.

Σημειώνεται ότι και η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να επιβάλει κυρώσεις στις κόρες του Πούτιν, κάτι που αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσημα εντός της εβδομάδας.

Σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου το οποίο επικαλούνται οι Financial Times, το μπλοκ των 27 συζητάει το ενδεχόμενο να προσθέσει στη λίστα των κυρώσεω τον μεγιστάνα του αλουμινίου Όλεγκ Ντεριπάσκα, καθώς και τον Χέρμαν Γκρεφ, πρώην υπουργό και νυν πρόεδρο και CEO της Sberbank. 

Aνάμεσα στους Ρώσους ολιγάρχες που σκέφτεται να τιμωρήσει η Ε.Ε. βρίσκονται και ο Αλεξάντερ Σούλγκιν, επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου Ozon που εισήχθη στο Nasdaq το 2020, ο Μπορίς Ρότενμπεργκ, από τους στενότερους συνεργάτες του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, και ο Σαΐντ Κερίμοφ, ο οποίος ελέγχει το χρυσωρυχείο Polyus, το μεγαλύτερο της Ρωσίας.

Οι κυρώσεις συζητούνται από τους πρεσβευτές των κρατών-μελών στις Βρυξέλλες, προτού εγκριθούν επίσημα από την ΕΕ. Θα αφορούν δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις.

Για τις κυρώσεις σε Γκρεφ και Σούλγκιν, αναφέρει η ΕΕ, αφορμή αποτέλεσε η συμμετοχή τους σε συνάντηση με τον Πούτιν στο Κρεμλίνο την ημέρα που ξεκίνησε η εισβολή, όπου σε τηλεοπτική μετάδοση ο πρόεδρος εξηγούσε σε κορυφαίους επιχειρηματίες γιατί ήταν απαραίτητη η επίθεση στην Ουκρανία.

Η ΕΕ δεν αναμένεται να πλήξει τις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου. Ωστόσο, στον νέο κατάλογο περιλαμβάνεται και το όνομα του Βλαντίμιρ Μπογκντάνοφ, γενικού διευθυντή της Surgutneftegas, του τρίτου μεγαλύτερου παραγωγού πετρελαίου της Ρωσίας, που αντιπροσωπεύει περίπου το 10% της παραγωγής αργού της χώρας.

Ο Ντερίπασκα κατέχει μερίδια ιδιοκτησίας σε σειρά από εταιρείες όπλων που η ΕΕ ισχυρίζεται ότι χρησιμοποιήθηκαν στην εισβολή στην Ουκρανία. Τέλος, ο Ρότενμπεργκ, Φινλανδός πολίτης, έχει δημιουργήσει την περιουσία του χάρη σε συμβόλαια με εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου που ελέγχονται από το κράτος, ενώ διατηρεί στενούς δεσμούς με τον Πούτιν. Στη λίστα θα προστεθεί και ο ανιψιός του Ιγκόρ. Ο αδερφός του, Αρκάντι, τελεί ήδη υπό καθεστώς κυρώσεων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters, Financial Times

Διαβάστε επίσης:

Έρχονται νέες ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Οι κόρες του Πούτιν, η «μυστική» ζωή τους και οι κυρώσεις της Ε.Ε.

Κομισιόν: Νέος γύρος κυρώσεων – Εμπάργκο σε άνθρακα και μπλόκο σε ρωσικά πλοία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News