Business & Finance Δευτέρα 4/04/2022, 16:00
BUSINESS & FINANCE

JPMorgan: Πιθανές απώλειες 1 δισ. δολαρίων από την έκθεση στη Ρωσία

JPMorgan: Πιθανές απώλειες 1 δισ. δολαρίων από την έκθεση στη Ρωσία

Ένα δισεκατομμύριο δολάρια κινδυνεύει να χάσει η JPMorgan από την έκθεσή της στη Ρωσία, όπως προειδοποίησε ο επικεφαλής της, Τζέιμι Ντάιμον. 

«Δεν ανησυχούμε για την άμεση έκθεσή μας στη Ρωσία, αν και μπορούμε να χάσουμε περίπου 1 δισ. δολάρια» έγραψε  ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας στην ετήσια επιστολή του προς τους μετόχους της εταιρείας.

Δεν διευκρίνισε από πού ακριβώς αναμένει ότι θα προέλθουν αυτές οι απώλειες ούτε το χρονικό πλαίσιο. Πάντως, η τιμή για τα ρωσικά assets έχει πέσει κατακόρυφα, ενώ πολλές αγορές παραμένουν παγωμένες.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η JPMorgan παρατηρεί τον αντίκτυπο των κυρώσεων και την απάντηση της Ρωσίας, ενώ ανησυχεί για τις δευτερεύουσες και παράπλευρες επιπτώσεις τους σε πολλές εταιρείες και χώρες.

Ο Ντάιμον ανέφερε ότι η τράπεζα αναμένει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα επιβραδύνει απότομα τον παγκόσμιο ρυθμό ανάπτυξης, με την κατάσταση να είναι πολύ αβέβαιη και τον κίνδυνο επιδείνωσης να είναι ορατός.

Η JPMorgan αποσύρθηκε τον περασμένο μήνα από τη Ρωσία. Ωστόσο, συνεχίζει να παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, καθώς μέσω αυτής οι ξένοι κάτοχοι ομολόγων παίρνουν τις πληρωμές τους στο ρωσικό κρατικό χρέος. 

Ο επικεφαλής της αμερικανικής τράπεζας ανέφερε ότι η JPMOrgan προσπαθεί να βρει τρόπο να λειτουργήσει υπό τους νέους κανόνες στη Ρωσία.

«Αυτό συμπεριλαμβάνει τις κυρώσεις σε άτομα, όπως η κατοχή τους σε assets και εταιρείες, τη μείωση της έκθεση σε διάφορα προϊόντα και υπηρεσίες, τη ανάλυση και το μπλοκάρισμα πληρωμών δισεκατομμυρίων δολαρίων και πολλά άλλα».

Όσον αφορά στις ΗΠΑ, ο Τζέιμι Ντάιμον σημείωσε ότι η Fed θα πρέπει να αυξήσει επιθετικά τα επιτόκια για να ελέγξει το ισχυρότερο κύμα πληθωρισμού των τελευταίων χρόνων.

«Δεν ζηλεύω τη Fed για αυτό που πρέπει να κάνει μετά: Όσο υψηλότερα επιτόκια, τόσο ισχυρότερη θα είναι η ανόρθωση (και θα πρέπει να είναι υψηλότερα από όσο περιμένουν οι αγορές)», έγραψε στην επιστολή τους προς τους μετόχους.

Προέτρεψε επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες να αυξήσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην Ευρώπη και επανέλαβε την έκκληση να αναπτύξουν ένα σχέδιο για να διασφαλίσουν την ενεργειακή ασφάλεια για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της.

«Η Αμερική πρέπει να είναι έτοιμη για την πιθανότητα ενός εκτεταμένου πολέμου στην Ουκρανία με απρόβλεπτα αποτελέσματα. Πρέπει να προετοιμαστούμε για το χειρότερο και να ελπίζουμε για το καλύτερο», έγραψε ο Ντάιμον.

Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι η ανάκαμψη από την πανδημία του κορωνοϊού, ο υψηλός πληθωρισμός και ο πόλεμος στην Ουκρανία «αυξάνουν δραματικά τους κινδύνους μπροστά μας».

Εδωσε επίσης λεπτομέρειες για τα αυξανόμενα έξοδα της τράπεζας, εν μέρει λόγω των επενδύσεων σε τεχνολογία και του κόστους εξαγορών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider, Reuters

Διαβάστε επίσης:

EBA: Καμία ανησυχία για την έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών σε Ρωσία και Ουκρανία 

JPMorgan: Ανέλαβε τη διαχείρηση των πληρωμών των ρωσικών ομολόγων και έστειλε τα χρήματα στη Citi

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News