Business & Finance Σάββατο 2/04/2022, 13:06
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σνάμπελ: Πολύ σωστά η ΕΚΤ βαδίζει προς την ομαλοποίηση της πολιτικής της

Σνάμπελ: Πολύ σωστά η ΕΚΤ βαδίζει προς την ομαλοποίηση της πολιτικής της

Πολύ ορθά πράττει η ΕΚΤ η οποία προχωρά στο σχέδιό της για ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής, παρά το γεγονός ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιουργεί «αυξημένη αβεβαιότητα», δήλωσε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Ιζαμπέλ Σνάμπελ. 

«Η συνέχιση του σχεδίου για ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής είναι ο σωστός δρόμος για ανάληψη δράσης. Η ταχύτητα ωστόσο της ομαλοποίησης θα εξαρτηθεί από τις επιπτώσεις του πολέμου στην οικονομία, τη σφοδρότητα του πληθωριστικού σοκ και τη διάρκειά του», είπε μιλώντας σε συνέδριο στην Ιταλία. 

Μία ημέρα νωρίτερα δημοσιοποιήθηκαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Μαρτίου, που έδειξαν ότι άγγιξε νέο ρεκόρ στο 7,5%, υπερτριπλάσιος από το στόχο 2% της ΕΚΤ. 

Euro-area inflation rate jumped to 7.5% in March
  

«Μπορούμε ακόμη να ισχυριστούμε ότι ένα μέρος αυτού του υψηλού πληθωρισμού θα εξαφανιστεί με την πάροδο του χρόνου ακόμη και χωρίς να λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα. Ωστόσο ένα σημαντικό μέρος του πληθωρισμού θα αποδειχθεί μεγαλύτερης διάρκειας», υπογράμμισε. 

Η Σνάμπελ επικαλέστηκε τρεις παράγοντες για την επιμονή του πληθωρισμού: τις πιέσεις που ασκούνται αυτη τη στιγμή, τις διαρθρωτικές αλλαγές και την αύξηση των μισθών. Την ίδια στιγμή, αναγνώρισε και τους κινδύνους για την ανάπτυξη της οικονομίας σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτές οι πιέσεις ως προς την ανάπτυξη μπορούν να αντιμετωπιστούν από τη δημοσιονομική πολιτική.  

Επανέλαβε επίσης την πρόσφατη κατευθυντήρια γραμμή της ΕΚΤ, βάσει της οποίας θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στο τρίτο τρίμηνο, ανοίγοντας εφεξής την πόρτα για αύξηση των επιτοκίων μετά από κάποιο διάστημα. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Nοτ: Η ΕΚΤ θα μπορούσε να προχωρήσει σε επιτοκιακή αύξηση από Σεπτέμβριο

Πληθωρισμός: Νέο άλμα στο 8% τον Μάρτιο – Σε ιστορικό ρεκόρ στην Ευρωζώνη

ΕΚΤ: Τα στοιχήματα πληθαίνουν για τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News