Business & Finance Πέμπτη 17/03/2022, 13:49
BUSINESS & FINANCE

ΟΟΣΑ: Διπλό χτύπημα σε ανάπτυξη και πληθωρισμό από τον πόλεμο στην Ουκρανία

ΟΟΣΑ: Διπλό χτύπημα σε ανάπτυξη και πληθωρισμό από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) προειδοποίησε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να μειώσει πάνω από 1% την παγκόσμια ανάπτυξη φέτος και θα αυξήσει τον παγκόσμιο πληθωρισμό κατά 2,5%.

Ο ΟΟΣΑ καλεί τις χώρες-μέλη του να αντιδράσουν με στοχευμένα μέτρα αύξησης των δημόσιων δαπανών της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ. Έτσι, θα καταφέρουν να μειώσουν τον οικονομικό αντίκτυπο του πολέμου περίπου κατά το μισό χωρίς να αυξήσουν σημαντικά τον πληθωρισμό.

Αν και η Ρωσία και η Ουκρανία αντιστοιχούν αθροιστικά μόνο στο 2% του παγκόσμιου ΑΕΠ, έχουν πολύ σημαντικό αντίκτυπο στις αγορές ενέργειας και εμπορευμάτων καθώς είναι μεγάλοι παραγωγοί πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται στα πάντα, από μετατροπείς καταλυτών στα αυτοκίνητα έως τα λιπάσματα.

Για την Ουκρανία ως μεγάλη εξαγωγέα τροφίμων, ο ΟΟΣΑ προειδοποίησε ότι οι απώλειες από τη φετινή σοδειά θα μειώσουν την παραγωγή σιταριού κατά 12%, του αραβόσιτου κατά σχεδόν 10% και άλλων δημητριακών κατά 8%.

 

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει ένα αρνητικό σοκ προσφοράς για την παγκόσμια οικονομία, ακριβώς όταν μερικές από τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα που παρατηρήθηκαν από την αρχή της πανδημίας φάνηκαν να αρχίζουν είχαν αρχίσει να εξασθενούν», αναφέρεται σε ανακοίνωση του οργανισμού.

Παράλληλα, καθώς η Ευρώπη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας, ο αρνητικός αντίκτυπος του πολέμου στην οικονομία της Ευρωζώνης μπορεί να φτάσει το 1,4 ποσοστιαίες μονάδες, έναντι 0,9 που εκτιμάται για τις ΗΠΑ.

Με τον πόλεμο να αυξάνει το κόστος της ενέργειας και των τροφίμων, ο ΟΟΣΑ αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψή του για τον πληθωρισμό για το 2022, αναφέροντας ότι θα φτάσει το 2022. Επίσης, αύξησε και την πρόβλεψη για το κόστος διαβίωσης κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες στο 5%.

Το διπλό χτύπημα σε ανάπτυξη και πληθωρισμό θα επηρεάσει κυρίως τους πιο αδύναμους οικονομικά, ενώ οι κυβερνήσεις θα χρειαστεί να παρέχουν βοήθεια με τους λογαριασμούς ενέργειας στους ήδη πιεσμένους καταναλωτές.

Οι αυξήσεις των τιμών της ενέργειας και των εμπορευμάτων ασκούν νέες πιέσεις στον ήδη εκτινασσόμενο πληθωρισμό και οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να εστιάσουν στην ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής, αν και θα πρέπει να θεωρείται σίγουρος ο βραδύτερος ρυθμός σε χώρες που αντιμετωπίζουν τον υψηλότερο αντίκτυπο από τον πόλεμο, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

Οι κεντρικές τράπεζες, προσθέτει ο οργανισμός, θα πρέπει να παρέμβουν όπου είναι αναγκαίο, ώστε οι αγορές να συνεχίσουν να λειτουργούν αν προκύψουν μεγάλες πιέσεις.

Τρεις είναι οι βασικές συμβουλές του ΟΟΣΑ προς τις κυβερνήσεις:

  1. Να βοηθήσουν και να προστατεύσουν τους πρόσφυγες με έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια, στέγη, πρωτοβάθμια φροντίδα και εκπαίδευση
  2. Να διευκολύνουν τον αντίκτυπο των αυξήσεων των τιμών στους καταναλωτές, με στοχευμένη, προσωρινή και δοκιμασμένη υποστήριξη στους ευάλωτους
  3. Να έχουν ποικιλία στον ενεργειακό εφοδιασμό και να επενδύσουν στην ενεργειακή ασφάλεια, μειώνοντας την εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα, μεγιστοποιώντας τη χρήση υφιστάμενων πηγών χαμηλών εκπομπών, όπως η βιοενέργεια και η πυρηνική ενέργεια, και επενδύοντας περισσότερο στην πράσινη ενέργεια.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters, Guardian

Διαβάστε επίσης:

Thunder: Το ενεργειακό κόστος θα εκτιναχθεί φέτος στο 13% του παγκόσμιου ΑΕΠ, επίπεδο ρεκόρ

Καμπανάκι ΔΝΤ για τον πόλεμο: Άνοδος του πληθωρισμού και επιβράδυνση στον ορίζοντα

Παγκόσμια Τράπεζα: Καταστροφή για την παγκόσμια οικονομία ο πόλεμος στην Ουκρανία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News