Business & Finance Τετάρτη 30/03/2022, 13:58
BUSINESS & FINANCE

Ρωσία: «Όχι άμεσα» η πληρωμή φυσικού αερίου σε ρούβλια

Ρωσία: «Όχι άμεσα» η πληρωμή φυσικού αερίου σε ρούβλια

Τα «γυρίζει» εν μέρει η Ρωσία αναφορικά με τις πληρωμές των συμβολαίων φυσικού αερίου σε ρούβλια, καθώς το τελεσίγραφό της επρόκειτο να εκπνεύσει αύριο, Πέμπτη 31 Μαρτίου, και με αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να έχουν τεθεί σε συναγερμό.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα ζητηθεί άμεσα από άλλες χώρες να πληρώνουν σε ρούβλια για το φυσικό αέριο, αλλά ότι η μετάβαση θα γίνει σταδιακά.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ανέφερε ότι η Μόσχα θα σκεφτεί το ενδεχόμενο να διευρύνει τον κατάλογο των εξαγόμενων προϊόντων της, για τα οποία θα ζητάει πληρωμές σε ρούβλια.

«Αν θέλετε αέριο, βρείτε ρούβλια»

Νωρίτερα σήμερα. ο πρόεδρος της Δούμας Βιάτσεσλαβ Βολόντιν είχε προειδοποιήσει την ΕΕ ότι, αν θέλει ρωσικό φυσικό αέριο, θα πρέπει να πληρώνει σε ρούβλια, επισημαίνοντας ότι το ίδιο θα συμβεί και για τις εξαγωγές πετρελαίου, σιτηρών, μετάλλων, λιπασμάτων, άνθρακα και ξυλείας.

Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του έγραψε: «Αν θέλετε αέριο, βρείτε ρούβλια. Επιπλέον θα ήταν σωστό, όπου αυτό ωφελεί τη χώρα μας, να επεκτείνουμε τον κατάλογο των προϊόντων που τιμολογούνται σε ρούβλια προκειμένου να περιλαμβάνει: τα λιπάσματα, τα σιτηρά, το πετρέλαιο, το ηλιέλαιο, τον άνθρακα, τα μέταλλα, την ξυλεία κτλ».

Μεντβέντεφ: «Μπούμερανγκ οι κυρώσεις της Δύσης»

Από τη μεριά του, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ ανέφερε ότι οι κυρώσεις της Δύσης γύρισαν «μπούμπερανγκ» για τις οικονομίες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, προκαλώντας αύξηση στις τιμές για τα καύσιμα και τη θέρμανση και υποβαθμίζοντας την εμπιστοσύνη στο ευρώ και το δολάριο.

Χαρακτηρίζοντας τους πολιτικούς της Δύσης «τρελούς», ο Μεντβέντεφ ανέφερε ότι θυσίασαν τα χρήματα των φορολογούμενών τους για χάρη του σεναρίου της νίκης στην Ουκρανία.

«Η εποχή των τοπικών συναλλαγμάτων έρχεται. Η εγκατάλειψη του δολαρίου και του ευρώ ως τα κύρια αποθέματα συναλλάγματος του πλανήτη δεν είναι φαντασία πια» σημείωσε.

Αφού η Δύση επέβαλε αυστηρές κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε το φυσικό αέριο που εξάγεται στην ΕΕ να πληρώνεται σε ρούβλια.

Οι υπουργοί Ενέργειας της G7 απέρριψαν χθες, Τρίτη, το αίτημα αυτό, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε στον Ρώσο ομόλογό του ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Φυσικό αέριο: Συναγερμός και στην Ελλάδα – Έκτακτη συνεδρίαση στο ΥΠΕΝ

Γερμανία: Σήμανε «πρώτο συναγερμό» για το φυσικό αέριο

Κρεμλίνο: Έτοιμο το πλαίσιο για τις πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλι 

Φυσικό αέριο: Το Plan B της Ελλάδας και η συμφωνία ΗΠΑ-Ε.Ε.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News