Business & Finance Τρίτη 29/03/2022, 13:00
BUSINESS & FINANCE

Ο κόσμος κάνει οικονομία, οι CEOs πλουτίζουν

Οι μόνοι που επωφελούνται εν μέσω πληθωριστικής κρίσης

Ο κόσμος κάνει οικονομία, οι CEOs πλουτίζουν

O πληθωρισμός «χτυπάει» το πορτοφόλι όλου του κόσμου – εκτός από αυτό των CEOs, των διευθύνοντων συμβούλων των μεγαλύτερων εταιρειών του κόσμου.

Οι τιμές στα περισσότερα προϊόντα έχουν εκτοξευτεί, με τις επιχειρήσεις να κατηγορούν το υψηλό κόστος παραγωγής και διανομής, καθώς οι πρώτες ύλες και η εργασία είναι πιο ακριβές εξαιτίας της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία.

Αυτό, φυσικά, δεν ισχύει για μερικά από τα πλουσιότερα και πιο ισχυρά άτομα του κόσμου, τα οποία φαίνεται ότι ζουν κυριολεκτικά σε έναν δικό τους κόσμο.

Κατά την πρώτη χρονιά της πανδημίας, ο μισθός των CEO αυξήθηκε κατά 19%, παρά το γεγονός ότι πολλές εταιρείες «πάγωσαν» τις δραστηριότητές τους, σύμφωνα με το Economic Policy Institute.

Εύλογα συνάγεται ότι οι CEOs αντέχουν τον πληθωρισμό. Οι μισθοί στην κορυφή της πυραμίδας ήταν πάντα δυσθεώρητοι, αλλά η διαφορά αυτήν την περίοδο είναι ότι οι καταναλωτές περνούν πολύ δύσκολα, ενώ οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι.

Επιπλέον, καθώς η ιδέα του πληθωρισμού έχει πλέον εγκατασταθεί για τα καλά στο συλλογικό ασυνείδητο, οι εταιρείες θεωρούν ότι μπορούν να συνεχίσουν να ανεβάζουν τις τιμές χωρίς αντιδράσεις. Εξάλλου, ο κόσμος περιμένει ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να παραμένουν υψηλές και ότι θα αυξάνονται συνεχώς.

Όσο όμως συνεχίζει το σκαρφάλωμα των τιμών, κάποιοι αναλυτές αναμένουν ότι ο κόσμος θα αντιδράσει όλο και πιο έντονα όταν μάθουν πώς οι CEOs πλουτίζουν – εν μέρει εκμεταλλευόμενοι την όλη κατάσταση.

Όταν ο CEO δίνει αύξηση στον εαυτό του

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αλυσίδα μεξικανικών εστιατορίων Chipotle, η οποία έχει αυξήσει τις τιμές της κατά 10% τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ έχει δει τα κέρδη της να παίρνουν την ανιούσα.

Ο CEO της εταιρείας, Μπράιαν Νίκολ, έβγαλε 38 εκατ. δολάρια το 2020. Πρόκειται για χρήματα 2.898 φορές πάνω από τον μέσο μισθό ενός εργαζόμενού του. Συνήθως, η αναλογία αυτή είναι 350 προς ένα.

Αντίστοιχα, και η Starbucks ανέβασε τις τιμές της, ενώ είδε τα κέρδη της να αυξάνονται πάνω από 30% πέρσι. Ο απερχόμενος CEO, Κέβιν Τζόνσον, έλαβε αύξηση 40% στον μισθό του, λαμβάνοντας πάνω από 20 εκατ. δολάρια έξτρα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Τα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών αποφασίζουν πόσο θα πληρώνονται τα μέλη τους. Η τελική πληρωμή διαμορφώνεται με βάση τον μισθό, τα μπόνους και άλλες έξτρα πληρωμές ανάλογα την επίτευξη διάφορων στόχων.

Το θέμα είναι ότι αυτά τα διοικητικά συμβούλια συνήθως απαρτίζονται από άτομα που επωφελούνται από όλο αυτό το σύστημα και ουσιαστικά επιβραβεύουν… τον εαυτό τους.

«Παρόλο που έρευνες έχουν δείξει το αντίθετο, υπάρχει η άποψη ότι ο τύπος στο γωνιακό γραφείο είναι ο μόνος που είναι υπεύθυνος για την αξία μιας εταιρείας. Γι’ αυτό πρέπει να κάνεις τα πάντα για να τον κρατήσεις χαρούμενο και για να μη φύγει» σχολιάζει η Σάρα Άντερσον, επικεφαλής του Global Economy Project στο Institute of Policy Studies.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Διαβάστε επίσης:

Έρχεται ελάχιστος φόρος εισοδήματος στους βαθύπλουτους Αμερικάνους

Γουόρεν Μπάφετ: Ένας πανεύκολος τρόπος για να γίνετε τουλάχιστον 50% πλουσιότεροι

Τι δουλειά έχει ο CEO της Goldman Sachs πλάι στην Dua Lipa;

Elon Musk: Ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου ζει «κάτω από το όριο της φτώχειας»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News