Business & Finance Τρίτη 29/03/2022, 11:02
BUSINESS & FINANCE

Οι μακρύτερες πτήσεις του κόσμου «μεγαλώνουν» λόγω Ρωσίας

Οι μακρύτερες πτήσεις του κόσμου «μεγαλώνουν» λόγω Ρωσίας

Τον τίτλο της μεγαλύτερης σε απόσταση πτήσης στον κόσμο ετοιμάζονται να «κλέψουν» οι Cathay Pacific Airways. Αυτό συμβαίνει λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και του εναέριου αποκλεισμού της Ρωσίας.

Πρόκειται για την πτήση που συνδέει απευθείας τη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ με τον Χονγκ Κονγκ της Κίνας. Πλέον, καθώς η πτήση δεν θα «κόβει» δρόμο μέσω Ρωσίας, θα είναι η μεγαλύτερη σε απόσταση στον κόσμο.

Η πτήση θα ξεκινάει από το Διεθνές Αεροδρόμιο John F. Kennedy, θα περνάει από τον Ατλαντικό τη Βρετανία και τη νότια Ευρώπη, και στη συνέχεια μέσω κεντρικής Ασίας θα φτάνει στην Κίνα

Λόγω της παράκαμψης αυτής, πλέον η απόσταση θα ανέρχεται σε 16.618 χιλιόμετρα, ξεπερνώντας έτσι την πτήση Νέα Υόρκη – Σιγκαπούρη η οποία διασχίζει 15.349 χιλιόμετρα και διαρκεί 17,5 ώρες.

Οι μακρύτερες πτήσεις του κόσμου «μεγαλώνουν» λόγω Ρωσίας-1

Τα καλά νέα είναι ότι η Cathay Pacific Airways θα ρίξει το μεγάλο «όπλο» της στην πτήση αυτή, το Airbus SE A350-1000. Έτσι, παρόλο που η πτήση θα είναι μεγαλύτερη σε απόσταση, θα διαρκεί γύρω στις 17 ώρες.

Μέχρι πρότινος, για να αποφύγει τη Ρωσία, η πτήση Νέα Υόρκη – Χονγκ Κονγκ της Cathay γινόταν μέσω Ειρηνικού, με ενδιάμεση στάση στο Λος Άντζελες.

«Η επιλογή να περνάει η πτήση από τον Ατλαντικό βασίζεται στη διευκόλυνσή της από ισχυρούς βοηθητικούς ανέμους που φυσάνε αυτή την εποχή, έτσι ώστε η πτήση να διαρκεί γύρω στις 16 με 17 ώρες. Είναι προτιμότερη αυτή η επιλογή από το να περνάει από τον Ειρηνικό» ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας στο Bloomberg.

H Cathay τώρα βρίσκεται στη φάση εξασφάλισης των σχετικών αδειών, ώστε να περνάει η πτήση της από τη νέα διαδρομή. Πριν από την πανδημία, η σύνδεση Χονγκ Κονγκ – Νέα Υόρκη γινόταν με τρεις πτήσεις με επιστροφή την εβδομάδα.

Οι μεγαλύτερες πτήσεις στον κόσμο

Πολλές αερογραμμές, ειδικά αυτές που εξυπηρετούν την Ασία, αποφεύγουν να πετάνε πάνω από τη Ρωσία. 

Για παράδειγμα, η πτήση Τόκιο – Λονδίνο της Japan Airlines γίνεται πλέον μέσω Αλάσκας και Καναδά, όχι μέσω Σιβηρίας. Η παράκαμψη αυτή πρόσθεσε 4,5 ώρες στην πτήση που διαρκεί πλέον 11 ώρες και 55 λεπτά.

Οι μακρύτερες πτήσεις του κόσμου «μεγαλώνουν» λόγω Ρωσίας-2

Πάντως, τέτοιες αλλαγές θεωρούνται προσωρινές καθώς οι αερομεταφορές αντιμετωπίζουν το υψηλό κόστος της αυξημένης τιμής του πετρελαίου.

Η πιο μεγάλη σε χρονική διάρκεια πτήση του κόσμου είναι της Qantas και συνδέει το Σίδνεϊ με τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο. Η συνολική της διάρκεια ανέρχεται στις 20 ώρες και χρησιμοποιείται ένα ειδικό αεροσκάφος Airbus. Έπειτα από μια δοκιμαστική πτήση το 2019, η σύνδεση διακόπηκε λόγω πανδημίας.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Air New Zealand αποκάλυψε τα σχέδια της για μια πτήση μεταξύ Όκλαντ και Νέας Υόρκης, ενώ η Qantas ανακοίνωσε τη σύνδεση Μελβούρνη – Ντάλας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Η «κερκόπορτα» των Ρώσων ταξιδιωτών στην Ευρώπη

Πώς επηρεάζει τις αεροπορικές ο πόλεμος στην Ουκρανία

Ψυχρός Πόλεμος στις πτήσεις – Πώς αλλάζει ο χάρτης λόγω Ρωσίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News