Business & Finance Δευτέρα 28/03/2022, 22:35
ΒUSINESS & FINANCE

S&P: «Ψήφος εμπιστοσύνης» για τις ελληνικές τράπεζες

S&P: «Ψήφος εμπιστοσύνης» για τις ελληνικές τράπεζες

Ψήφο εμπιστοσύνης στις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες δίδει ο οίκος S&P Global, παρουσιάζοντας βελτιώσεις στην ποιότητα του ενεργητικού και στον ισολογισμό τους το 2021, σύμφωνα με νέα ανάλυσή της.

Οι ελληνικές τράπεζες επιστρέφουν πλέον στην κανονικότητα, με τον δείκτη NPE να αναμένεται να υποχωρήσει στο 7% έως 5% το τρέχον έτος για το σύνολο του κλάδου. Η μείωση των NPEs και οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων οδηγούν σε μια σημαντικά βελτιωμένη κεφαλαιακή θέση τις ελληνικές τράπεζες. Σημειώνεται ότι οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες μείωσαν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) στο 10% ή χαμηλότερα μέσω μεγάλων τιτλοποιήσεων και πωλήσεων NPEs. 

Όπως αναφέρει η S&P, η κερδοφορία επιστρέφει, υποστηριζόμενη από τις χαμηλότερες προβλέψεις για τα κόκκινα δάνεια και τον έλεγχο των δαπανών. Διατυπώνει δε την εκτίμηση ότι η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank πιθανότατα θα αρχίσουν εκ νέου να χορηγούν μερίσματα από τα κέρδη του 2022, ενώ η Alpha μπορεί να ακολουθήσει ένα χρόνο αργότερα.

Στο σκέλος των κινδύνων περιλαμβάνει μια πιο έντονη πτώση των καθαρών εσόδων από τόκους (NII) λόγω μεγαλύτερης συρρίκνωσης του χαρτοφυλακίου δανείων από το αναμενόμενο και την πίεση στο περιθώριο κέρδους από το αυξημένο κόστος χρηματοδότησης μετά το τέλος των πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTROs).

Επίσης, ο οίκος εκτιμά ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία θα έχει μικρή άμεση επίδραση στις ελληνικές τράπεζες, αν και οι υψηλότερες τιμές ενέργειας και τροφίμων θα μπορούσαν έμμεσα να βλάψουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών και τα έσοδα από τον τουρισμό.

Σε ότι αφορά το μακροοικονομικό επίπεδο καταγράφεται ισχυρή οικονομική ανάκαμψη παρά τη συνεχιζόμενη πανδημία. Η χώρα επωφελείται από την ουσιαστική στήριξη της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένων 17,8 δισ. ευρώ επιχορηγήσεων και 12,7 δισεκατομμυρίων ευρώ δανείων έως το 2026 του Ταμείου Ανάκαμψης. Βασικό ερώτημα παραμένει το πώς θα επηρεάσει την οικονομία ο πόλεμος στην Ουκρανία. 

Επιπλέον, η S&P περιμένει ότι το λειτουργικό κόστος θα μειωθεί λόγω της αναδιάρθρωσηςκαι της πώλησης μη βασικών περιουσιακών στοιχείων. Η διαχείριση των λειτουργικών δαπανών, ιδίως μέσω προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου θα είναι κλειδί για τη βελτίωση της εικόνας.

Τέλος, ο οίκος επισημαίνει ότι η ποιότητα του κεφαλαίου θα παραμείνει αδύναμη καθώς οι αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις χρειάζονται χρόνια για να αποσβεστούν. Τα κέρδη πιθανότατα θα παρέχουν στήριξη στην κεφαλαιακή θέση και θα επιτρέψει στις τράπεζες να επαναφέρουν τα μερίσματα.

 

moneyreview.gr

 

Διαβάστε επίσης:

Υποβαθμίζει τις τράπεζες η Morgan Stanley – Eπιφυλακτική για τις αγορές

DBRS: Ευκαιρίες ανάπτυξης αλλά και αβεβαιότητες για τις ελληνικές τράπεζες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News