Business & Finance Δευτέρα 28/03/2022, 16:35
BUSINESS & FINANCE

Έμειναν μόνο με τη βότκα: Οι μπίρες φεύγουν από τη Ρωσία

Έμειναν μόνο με τη βότκα: Οι μπίρες φεύγουν από τη Ρωσία

Χωρίς μερικές από τις πιο δημοφιλείς μάρκες μπίρας παγκοσμίως θα μείνουν οι Ρώσοι, καθώς Heineken και Carlsberg μπήκαν και αυτές στο «τρένο» εξόδου από τη χώρα, εν μέσω παγκόσμιας κατακραυγής για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Πρώτη, η ολλανδική ζυθοποιία ανακοίνωσε σήμερα ότι αποσύρει εντελώς τις επιχειρηματικές δραστηριότητές της από τη Ρωσία, μια κίνηση που αναμένεται να της κοστίσει 400 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, η Heineken σκοπεύει να βάλει πωλητήριο στον ρωσικό βραχίονά της. Προηγουμένως, η εταιρεία είχε αναστείλει τις νέες επενδύσεις και τις εξαγωγές στη Ρωσία.

«Καταλήξαμε ότι η ιδιοκτησία της επιχείρησης που έχει η Heineken στη Ρωσία δεν είναι πλέον βιώσιμη στο σημερινό περιβάλλον», αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της προσθέτοντας ότι δεν θα αποκομίσει κέρδη από την όποια μεταβίβαση της ιδιοκτησίας.

Η Heineken, η οποία στη ρωσική αγορά κυκλοφορεί τις μπίρες με την επωνυμία Botsjkarev, Ochota en Tri Medvjedja, ανακοίνωσε ότι στοχεύει σε μια «ομαλή μετάβαση» και ότι θα συνεχίσει τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες με μειωμένες λειτουργίες στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου για να αποφύγει τον κίνδυνο κρατικοποίησης.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ακόμη ότι θα εγγυηθεί τους μισθούς των 1.800 υπαλλήλων της μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Δύσκολη απόφαση για την Carlsberg

Παρομοίως, η Carlsberg – η οποία είναι και η πιο εκτεθειμένη δυτική ζυθοποιία στη ρωσική αγορά – ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αποχωρήσει από τη χώρα.

«Πήραμε τη δύσκολη και άμεση απόφαση να απαλλαχτούμε πλήρως από την επιχείρησή μας στη Ρωσία, κάτι που πιστεύουμε ότι είναι το σωστό πράγμα να γίνει σε αυτό το περιβάλλον. Μετά την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, δεν θα έχουμε παρουσία στη Ρωσία», αναφέρεται σε ανακοίνωση της δανέζικης εταιρείας.

Μέχρι πρότινος, η Carlsberg – στην οποία ανήκουν τα προϊόντα της Baltic Breweries που διατίθενται στη ρωσική αγορά – είχε κρατήσει ανοιχτά τα οκτώ ζυθοποιία της στη χώρα.

Η Carlsberg διέθετε μέχρι το τέλος του 2021 μη κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία στη Ρωσία, αξίας 19,2 δισ. κορώνες Δανίας, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 15% του συνολικού ενεργητικού της ή στο 44% του συνόλου των ιδίων κεφαλαίων της, σύμφωνα με την ετήσια έκθεσή της.

H παρασκευάστρια της Budweiser, Anheuser-Busch InBev NV, έχει δεσμευτεί ότι θα παραδώσει όλα τα κέρδη της από τη Ρωσία, όπου διατηρεί κοινοπραξία με την τουρκική Anadolu Efes.

Η αγορά μπίρας στη Ρωσία υπολογίζεται στα 16 δισ. δολάρια.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters, Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Απειλές για διακοπή της παροχής φυσικού αερίου στην Ευρώπη

TotalEnergies: Καμία νέα επένδυση στη Ρωσία

H Philip Morris αποχωρεί από τη Ρωσία, μια από τις μεγαλύτερες αγορές της

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News