BUSINESS & FINANCE

Ποια επιδόματα αυξάνονται μαζί με τον κατώτατο μισθό από την Πρωτομαγιά 

Ποια επιδόματα αυξάνονται μαζί με τον κατώτατο μισθό από την Πρωτομαγιά 

Κοντά στα 700 ευρώ αναμένεται να φθάσει από την Πρωτομαγιά ο νέος κατώτατος μισθός. Έως τις 15 Απριλίου αναμένεται και η σύνταξη του τελικού σχεδίου πορίσματος διαβούλευσης από το ΚΕΠΕ.

Το πιθανότερο σενάριο που υπάρχει στο τραπέζι αυτή την στιγμή είναι η νέα αύξηση να ανέλθει στο 6%, και έτσι με την προηγούμενη αύξηση του 2% που ισχύει από τον Ιανουάριο, ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί στα 703 ευρώ από 663 ευρώ που είναι σήμερα.

Οι κλυδωνισμοί, η γεωπολιτική αστάθεια αλλά και η υψηλή αβεβαιότητα είναι παράγοντες που συμπεριλαμβάνουν στις εκθέσεις τους για τον κατώτατο μισθό οι επιστημονικοί και ερευνητικοί φορείς. Συντηρητικοί εμφανίζονται οι περισσότεροι φορείς με τη Τράπεζα της Ελλάδος να προτείνει σωρευτική αύξηση κατά 4,3% και τη ΓΣΕΕ από την άλλη να εμμένει στη θέση της για κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ.

Πάντως, η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει και μια σειρά από επιδόματα που συνδέονται με τις κατώτατες αποδοχές.

Το επίδομα ανεργίας, το οποίο έφτασε στα 407 ευρώ από 399,25 ευρώ που ήταν τον Δεκέμβριο, θα αυξηθεί εκ νέου, μετά τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού τον Μάιο.

Μικρές αυξήσεις θα προκύψουν και για: 

1) Το ειδικό Βοήθημα λήξης ανεργίας το οποίο ισούται με 13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.

2) Το ειδικό Βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα των ανέργων: Ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.

3) Το ειδικό Βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας: ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.

4) Το ειδικό Βοήθημα λόγω Επίσχεσης Εργασίας ή Διακοπής Εργασιών: ισούται με 20 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.

5) Το ειδικό εποχικό βοήθημα: Το ύψος του προκειμένου για οικοδόμους ορίζεται στο 70% του 37πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, ενώ για τα επαγγέλματα των μουσικών-τραγουδιστών, ηθοποιών κλπ στο 70% του 25πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη.

6) Το βοήθημα Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων – Ασφαλισμένων. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ο κατώτατος μισθός ως ποσοστό των μέσων μηνιαίων αμοιβών

Κατώτατος μισθός: Οι προτάσεις των φορέων με φόντο τον πόλεμο και την ακρίβεια

Κατώτατος μισθός: 751 ευρώ ζητάει η ΓΣΕΕ – Ποιο το βασικό σενάριο«Δουλειές Ξανά»: Τι αλλάζει για τους μακροχρόνια άνεργους και όσους βρίσκουν εργασία

Αλλαγές στο επίδομα ανεργίας: Πώς θα συνδεθεί με τον τελευταίο μισθό

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News