BUSINESS & FINANCE

Ακρίβεια: Στο τραπέζι η μείωση του ΦΠΑ σε ψωμί και ηλιέλαιο

Ακρίβεια: Στο τραπέζι η μείωση του ΦΠΑ σε ψωμί και ηλιέλαιο

Επί τάπητος θα τεθούν σήμερα  οι τυχόν ελλείψεις σε είδη διατροφής  που μπορεί να προκύψουν εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία  αλλά και η ενδυνάμωση του πρωτογενούς τομέα, σε σύσκεψη υπό  τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με συμμετοχή και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργου Γεωργαντά.

Από την άλλη, το οικονομικό επιτελείο ψάχνει εναγωνίως να βρει  επιπλέον μέτρα στήριξης, την ώρα που το «τέρας» του πληθωρισμού δείχνει ολοένα και περισσότερο τα δόντια του με  τις πρώτες εκτιμήσεις να  κάνουν λόγο για πληθωρισμό κοντά στο 8% για τον Μάρτιο. 

Οι τιμές πολλών προϊόντων και ιδιαίτερα αυτών που επηρεάζονται άμεσα από τον πόλεμο Ουκρανία  αλλά και  το μπλόκο των ρωσικών εξαγωγών, όπως τα σιτηρά και  το ηλιέλαιο, έχουν εκτροχιαστεί. 

Παρόλο που  έχουν περάσει μόνο λίγες ημέρες που  ανακοινώθηκε το νέο πακέτο μέτρων ύψους 1,1 δισ. ευρώ με στόχο να σβήσει μέρος του βάρους που δέχονται τα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, στο τραπέζι επέστρεψε η μείωση του ΦΠΑ σε άλευρα αλλά και ηλιέλαιο, κάτι που αναμένεται  ίσως να συζητηθεί και τη σημερινή σύσκεψη στου Μαξίμου.

Τα νοικοκυριά σφυροκοπούνται από αυξημένους λογαριασμούς σε τρόφιμα, καύσιμα, ρεύμα αλλά και θέρμανση. Στο καλάθι της νοικοκυράς, νούμερο ένα είναι το ψωμί, όπου λόγω της αύξησης των πρώτων υλών αλλά και του αυξημένου ενεργειακού κόστους, η τιμή της φρατζόλας εκτινάχθηκε μέσα σε λίγες ημέρες κατά 20%.

Πάνω στο τραπέζι έχει βρεθεί η πρόταση για μετάταξη του ψωμιού αλλά και του ηλιέλαιου στον ΦΠΑ του 6%, από το 13% όπου βρίσκονται σήμερα. 

Οι υπολογισμοί δίνουν και παίρνουν, με την άσκηση που έχει τρέξει το υπουργείο Οικονομικών για τον ΦΠΑ να δείχνει πως είναι μια πολύ ακριβή λύση. Μόνο για το ψωμί, η μείωση του ΦΠΑ κοστίζει 150 εκατομμύρια. Βέβαια, εκτός από το γεγονός ότι αποτελεί μια ακριβή λύση,  τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκφράζουν και το φόβο για το κατά πόσο η μείωση του ΦΠΑ θα μπορέσει να περάσει στον καταναλωτή ή θα χαθεί κάπου ανάμεσα στην εφοδιαστική αλυσίδα 

Παρόλο που το κόστος της μείωσης του ΦΠΑ είναι απαγορευτικό, οι αποφάσεις θα κριθούν ανάλογα και με τις εξελίξεις.

Διαβάστε επίσης: 

Αγρότες: Δεν σπέρνουν τα χωράφια λόγω ακρίβειας

Ανατιμήσεις: Πάνω οι τιμές, κάτω η ζήτηση 

Οι παρενέργειες του πολέμου στην ελληνική αγορά: Από το αλεύρι ως τα καρπούζια

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News