BUSINESS & FINANCE

Εταιρικά ομόλογα: Η άνοδος των spreads ανοίγει το δρόμο για το Ταμείο Ανάκαμψης

Εταιρικά ομόλογα: Η άνοδος των spreads ανοίγει το δρόμο για το Ταμείο Ανάκαμψης

Ανοδικές τάσεις καταγράφει η αγορά εταιρικών ομολόγων των ελληνικών επιχειρήσεων που κατέφυγαν στις αγορές για την άντληση κεφαλαίων ύψους 3,6 δισ. ευρώ το 2021. Η πλειοψηφία αυτών των εκδόσεων και συγκεκριμένα τα 2,2 δισ. ευρώ ήταν της κατηγορίας των eurobonds, ενώ άλλα 1,4 δισ. ευρώ ήταν της κατηγορίας των mini bonds, τίτλοι που απευθύνονται κατά κύριο λόγο στην ελληνική αγορά και σε retail investors.

Η γεωπολιτική κρίση και η άνοδος των spreads των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου έχει συμπαρασύρει και σε αύξηση των yields και στα τραπεζικά και γενικώς τα εταιρικά ομόλογα, καθιστώντας ακριβότερη την δυνατότητα πρόσβασης στις αγορές και για τις επιχειρήσεις. Από τις σημαντικότερες εκδόσεις που υπήρξαν το 2021 ξεχωρίζουν οι δύο εκδόσεις της ΔΕΗ για την άντληση κεφαλαίων ύψους 775 εκατ. ευρώ και 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 3,9% και 3,375% αντίστοιχα, καθώς και του ομίλου Μυτιληναίου ύψους 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 2,25%.

Η άνοδος των spreads έχει οδηγήσει στην αύξηση της απόδοσης του τίτλου της ΔΕΗ στο 5,42% από 3,375% και στο 5,16% από 3,9%, ενώ ο τίτλος του ομίλου Μυτιληναίου διαπραγματεύεται με απόδοση έως και 3,86% έναντι 2,25% που ήταν το επιτόκιο της έκδοσης.

Στο 23,88% διαμορφώνεται η απόδοση του τίτλου της Frigoglass που είχε εκδοθεί το 2020 με επιτόκιο 6,785%, στο 3,12% ο τίτλος των ΕΛ.ΠΕ που είχε εκδοθεί με επιτόκιο 2% τον Απρίλιο του 2019, ενώ στο 3,48 % διαμορφώνεται η απόδοση του τίτλου που είχε εκδώσει ο ΤΙΤΑΝΑΣ τον Σεπτέμβριο του 2020 με επιτόκιο 2,75%. 

Από τις εκδόσεις των mini bonds ξεχωρίζουν η έκδοση της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ύψους 250 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 2,45% τον Νοέμβριο του 2021, της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ με επιτόκιο 2,3% τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, αλλά οι διακυμάνσεις τους δεν είναι ουσιαστικές λόγω του ότι δεν διαπραγματεύονται στις διεθνείς αγορές.

Η άνοδος των spreads των εταιρικών ομολόγων αποτελεί έναν ακόμη λόγο για την επιτάχυνση των δανειοδοτήσεων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, που έχει ενεργοποιηθεί και από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες με την δημοσίευση των σχετικών προσκλήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες 350 επενδυτικά σχέδια ύψους 1,8 δισ. ευρώ είναι προ των πυλών για την έγκρισή τους και οι σχετικές συμβάσεις αναμένεται να υπογραφούν άμεσα. Σε περιβάλλον χαμηλών ακόμη επιτοκίων, η τιμολόγησή τους, όπως εξηγούν τραπεζικές πηγές, καθίσταται ελκυστική σε σχέση με την άντληση κεφαλαίων μέσω ομολογιακών εκδόσεων, ανάλογα και με το rating της επιχείρησης. Το επιτόκιο των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης ξεκινά από το επιτόκιο αναφοράς που έχει οριστεί στο 0,35% και αυξάνεται ανάλογα με την πιστοληπτική βαθμολογία κάθε επιχείρησης και τις εξασφαλίσεις που διαθέτει.

Έτσι το τελικό κόστος δανεισμού μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης εκτιμάται ότι θα είναι ελκυστικότερο για τις μεγάλες επιχειρήσεις ξεκινώντας από τις 100 περίπου μονάδες βάσης πάνω από το επιτόκιο αναφοράς και θα κλιμακώνεται ανάλογα με την διαβάθμιση και το ύψος των εξασφαλίσεων.

Διαβάστε επίσης:

Τράπεζες: Ο πόλεμος «παγώνει» τις εκδόσεις ομολόγων

Ε.Ε.: Νέα έξοδος με 10ετές και και 15ετές ομόλογο – Άντλησε περί τα 12 δισ.ευρώ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News