Business & Finance Πέμπτη 24/03/2022, 20:03
BUSINESS & FINANCE

Τα venture capitals στη Βουλή – Τι χρειάζεται για να «απογειωθεί» η ελληνική καινοτομία

Τα venture capitals στη Βουλή – Τι χρειάζεται για να «απογειωθεί» η ελληνική καινοτομία

Ένα πλήρες χρηματοδοτικό πλαίσιο, η σύνδεση της τεχνολογίας με την επιχειρηματικότητα μέσα από προγράμματα των ερευνητικών κέντρων και των πανεπιστημίων, η βελτίωση των υποδομών, η μείωση των εργοδοτικών εισφορών, οι επενδύσεις θεσμικών κεφαλαίων, αλλά και η δημιουργία μιας startup visa για κατοίκους του εξωτερικού που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα. 

Αυτά είναι μερικά από τα αιτήματα των κορυφαίων venture capitalists στην Ελλάδα, ώστε να ενισχυθούν οι επενδύσεις με στόχο την ανάπτυξη του οικοσυστήματος, όπως τα ανέπτυξαν στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής. 

Οι προσκεκλημένοι ομιλητές από τα ταμεία επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capitals) που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας υπογράμμισαν συνολικά ότι η νεοφυής επιχειρηματικότητα αποτελεί εθνικό κεφάλαιο και αξίζει να ενισχυθούν οι επενδύσεις με στόχο την ανάπτυξη του οικοσυστήματος μέσα στην επόμενη δεκαετία φτάνοντας το 10% του ΑΕΠ.

Από τη μεριά του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ιωάννης Τσακίρης, γνωστοποίησε ότι 100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης θα ενισχύσουν τέτοιου είδους ταμεία, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν Early-Stage επιχειρήσεις, που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο. Δεσμεύτηκε επίσης για την ενίσχυση των νεοφυών επιχειρήσεων, τονίζοντας ότι μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά στο ΑΕΠ της χώρας, ως μια καλή εναλλακτική σε κλάδους της οικονομίας που επηρεάζονται εύκολα από φυσικές καταστροφές και άλλες συγκυρίες.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, καθηγητής Χρήστος Ταραντίλης, εστίασε στην προστιθέμενη αξία που παράγει η καινοτομία για τη χώρα με ανταγωνιστικά διεθνώς προϊόντα και υπηρεσίες και με τη δημιουργία θέσεων εργασίας, που μπορούν να αντιστρέψουν το φαινόμενο της διαρροής Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό.

Τι ανέφεραν οι VCs στη Βουλή

Ο πρώτος προσκεκλημένος ομιλητής, κ. Μάρκος Βερέμης (Πρόεδρος Επιτροπής Καινοτομίας ΣΕΒ, Πρόεδρος Upstream, Εταίρος Big Pi Ventures, Πρόεδρος Junior Achievement) κατέδειξε το έλλειμμα της χώρας σε ταμεία επιχειρηματικών συμμετοχών, συγκρίνοντας τα μόλις 6 ελληνικά με τα περίπου 500 του Ισραήλ. Τέλος, τόνισε ότι λείπει από την Ελλάδα ένα πλήρες χρηματοδοτικό πλαίσιο με την απαραίτητη διάθεση για ρίσκο και σαφώς μεγαλύτερες επενδύσεις, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες μιας εταιρείας σε όλα τα στάδια.

Ο κ. Κωνσταντίνος Λαύκας (Εταίρος Uni.Fund) εξήγησε πώς λειτουργούν τα Venture Capitals και ανέφερε ότι η συμβολή τους στην οικονομική ανάπτυξη είναι ξεκάθαρη καθώς εντείνουν την επιχειρηματική οξυδέρκεια, δημιουργούν υγιή ανταγωνισμό, συνέργειες και θέσεις εργασίας. Επιπλέον, σημείωσε την ανάγκη να δημιουργηθούν κατάλληλες συνθήκες γύρω από τα ερευνητικά κέντρα και τα πανεπιστήμια, που θα συνδέουν μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα την επιχειρηματικότητα με την τεχνολογία.

Η κ. Μυρτώ Παπαθάνου (Συνιδρύτρια και Εταίρος Metavallon VC) αναφέρθηκε στην πρόκληση των ταμείων επιχειρηματικών συμμετοχών να επενδύσουν κεφάλαια σε εταιρείες υψηλής αιχμής που έχουν αναπτύξει κάτι πραγματικά καινοτόμο, αναλαμβάνοντας το ρίσκο να τις υποστηρίξουν για να αναπτυχθούν κυρίως στο εμπορικό κομμάτι, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «καινοτομία χωρίς εμπορική αξιοποίηση δεν υπάρχει».

Ο κ. Γιώργος Δημόπουλος (Συνιδρυτής Venture Friends) αναφέρθηκε σε γενικότερες βελτιωτικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν (καλύτερες υποδομές, μείωση των εργοδοτικών εισφορών, επενδύσεις θεσμικών κεφαλαίων, αλλαγές στα προγράμματα σπουδών των πανεπιστημίων).

Στη συνέχεια, ο κ. Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου (Συνιδρυτής και Εταίρος Velocity.Partners VC, Συνιδρυτής Found.ation), επεσήμανε ότι τα τελευταία χρόνια υπήρξε υποστήριξη του οικοσυστήματος καινοτομίας (πρωτοβουλίες Jeremie και EquiFund, Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα) αλλά μπορούμε πλέον, εξασφαλίζοντας την επενδυτική εμπιστοσύνη ιδιωτών επενδυτών, να «ξεκλειδώσουμε περισσότερο ιδιωτικό κεφάλαιο».

Τέλος, ο κ. Γεώργιος Τζιραλής (Εταίρος Marathon Venture Capital), επεσήμανε ότι χρειάζεται να προσελκύσουμε περισσότερους εργαζόμενους στον χώρο της καινοτομίας,προτείνοντας μάλιστα τη δημιουργία μιας Startup Visa για κατοίκους εκτός ΕΕ που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στη χώρα μας.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Μoneyreview Banking Summit – Χ. Καρώνης (Viva): Έχουν γίνει πολλά πράγματα στο startup οικοσύστημα

Νέα επενδυτικά funds για τις ελληνικές startups

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News