Business & Finance Τρίτη 22/03/2022, 17:35
BUSINESS & FINANCE

Moneyreview Banking Summit – Το περιβάλλον μπορεί να είναι γεμάτο προκλήσεις, αλλά τα δάνεια ιδιωτικού χρέους εξυπηρετούνται σε απόλυτο βαθμό σήμερα

Moneyreview Banking Summit – Το περιβάλλον μπορεί να είναι γεμάτο προκλήσεις,  αλλά τα δάνεια ιδιωτικού χρέους εξυπηρετούνται σε απόλυτο βαθμό σήμερα

Ομαλά εξελίσσεται μέχρι σήμερα η εισπραξιμότητα των δανείων ιδιωτικού χρέους από την πλευρά των servicers στην ελληνική αγορά, καθώς οι υπόχρεοι μπορεί να εμφανίζονται ανήσυχοι απέναντι στις συνθήκες αβεβαιότητας που τους περιβάλλουν, εντούτοις δεν έχουν μεταβάλει τον βαθμό δέσμευσής τους απέναντι στο πλάνο πληρωμών που έχουν συμφωνήσει να ακολουθούν, όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια πάνελ συζήτησης με τίτλο: «Ιδιωτικό χρέος: Από τις τράπεζες στην αγορά» στο πλαίσιο του Moneyreview Banking Summit, με τη συμμετοχή του Διευθύνοντος Συμβούλου της Quant, Νίκου Βαρδαραμάτου, της General Manager Retail, SB & AGRI Recovery της Intrum Hellas, Αλεξάνδρα Φατσέα, και του Εκτελεστικού Προέδρου της Cepal Hellas, Αρτέμη Θεοδωρίδη. 

Τα δάνεια ιδιωτικού χρέους που διαχειρίζονται σήμερα οι services στην χώρα μας υπερβαίνουν σε αξία τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ παρά την αισθητή αύξηση του πληθωρισμού και την έντονα ανοδική τροχιά της ακρίβειας, οι συγκεκριμένοι παράγοντες δεν δείχνουν να επιδρούν αρνητικά -προς το παρόν- καθυστερώντας την διαδικασία αποπληρωμής τους, όπως σημείωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Quant, κ. Νίκος Βαρδαραμάτος. Όσο για τις μηνιαίες εισπράξεις, προέρχονται τόσο από τους πελάτες paybook που έχουν ρυθμίσει πρόσφατα τις υποχρεώσεις τους και ακολουθούν ένα προκαθορισμένο πλάνο πληρωμών, όσο και από τους αντίστοιχους δυνητικούς πελάτες με τους οποίους βρισκόμαστε σε επικοινωνία και έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Επιπροσθέτως, θεωρεί πως το 20-25% των δανείων τιτλοποιήσεων και επενδύσεων στο βάθος του χρόνου θα αποδειχθούν ως επανεκτελούμενα δάνεια (re-performing loans). 

Θεαματικά καλά θεωρεί πως ανταποκρίνονται μέχρι σήμερα τα χαρτοφυλάκια δανείων ιδιωτικού χρέους, η κα Αλεξάνδρα Φατσέα, General Manager Retail, SB & AGRI Recovery της Intrum Hellas, επισημαίνοντας πως οι εισπράξεις κινούνται σε ιδιαίτερα θετικό επίπεδο. Η ίδια πιστεύει πως το γεγονός ότι οι servicers βρίσκονται πολύ κοντά και σε άμεση επικοινωνία με τους πελάτες τους, συμβάλει σημαντικά στην διατήρηση μιας ομαλά εξελισσόμενης σχέσης, υπό όρους πληρωμής των συμφωνηθέντων δόσεων.

Στις τιτλοποιήσεις με την εγγύηση του Δημοσίου, η αποφυγή να εμφανίσουν πρόβλημα τα senior ομόλογα που έχουν επαναγοράσει οι τράπεζες αποτελεί ζητούμενο για την επιτυχημένη διαχείρισή τους και την αποφυγή έμμεσων, όσο και άμεσων αρνητικών συνεπειών, σύμφωνα με τον κ. Αρτέμη Θεοδωρίδη, Εκτελεστικό Πρόεδρο της Cepal Hellas. Η τελευταία καταγράφει την εξέλιξη τιτλοποιήσεων του Galaxy, χαρτοφυλακίου που ανήκε στην Alpha Bank, και εξελίσσονται ακόμη καλύτερα σε σχέση με ότι οριζόταν βάσει του business plan, με τον κ. Θεοδωρίδη να δηλώνει αισιόδοξος για την μετέπειτα πορεία εξέλιξης του χαρτοφυλακίου, γεγονός που σημαίνει πως δεν θα κληθεί να ενεργοποιηθεί η εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. 

Οι συμμετέχοντες στο πάνελ συζήτησης τόνισαν πως το μείγμα των τιτλοποιήσεων είναι -περίπου- ισορροπημένο μεταξύ ρυθμίσεων και ρευστοποιήσεων, ενώ τα business plan διακρίνονται από μακρό χρονικό ορίζοντα υλοποίησης. Βέβαια, σύμφωνα με τις προβλέψεις, με το πέρασμα του χρόνου εκτιμάται πως οι ρευστοποιήσεις θα αυξήσουν την ποσόστωσή τους έναντι των ρυθμίσεων.

Ο κ. Βαρδαραμάτος υπογράμμισε πως η tailor-made, εν πολλοίς, προσέγγιση και λογική δράσης που ακολουθούν οι servicers, προσαρμόζοντας -ουσιαστικά- τις ρυθμίσεις των υπόχρεων με βάση το affordability τους, από την μια τους διαφοροποιεί έναντι των παραδοσιακών τραπεζικών ιδρυμάτων και από την άλλη αυξάνει τα επίπεδα αποπληρωμής και η εν γένει βιωσιμότητα τους. Προς αυτή την κατεύθυνση, σημαντική είναι και η συνεισφορά της τεχνολογίας, με την Quant να αξιοποιεί cutting-edge τεχνολογίες προκειμένου να υλοποιεί με ταχύτητα το onboarding χαρτοφυλακίων, να διασφαλίζει την ανεμπόδιστη λειτουργία των operational ροών για την μείωση του κόστους που συνεπάγεται αυτής, αλλά και την αύξηση της ανακτησιμότητας. Υπό αυτό το πρίσμα, η εταιρεία χρησιμοποιεί τεχνολογίες Big Data, Machine Learning, τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ). «Αποτελεί πεποίθησή μου πως το επιχειρείν στην αγορά των servicers δεν προσφέρει μεγάλο περιθώριο κέρδους. Προς την επίτευξη αυτής, απαιτείται η υιοθέτηση της λειτουργικής ευφυϊας, με την επένδυση στην τεχνολογία να αποδεικνύεται καθοριστικής σημασίας», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο Διευθύνων Σύμβουλος της Quant.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News