Business & Finance Τρίτη 22/03/2022, 19:32
BUSINESS & FINANCE

Κατατέθηκε η τροπολογία για τους Σταθμούς Συμπληρωματικής Κάλυψης – Τι προβλέπει

Τι προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τους Σταθμούς Συμπληρωματικής Κάλυψης και για την αδειοδότηση κατασκευών κεραιών τηλεοπτικής ευρυεκπομπής

Κατατέθηκε η τροπολογία για τους Σταθμούς Συμπληρωματικής Κάλυψης – Τι προβλέπει

Τη δυνατότητα χρηματοδότησης από τους ΟΤΑ A’ και B’ βαθμού, της προμήθειας, εγκατάστασης, λειτουργίας και συντήρησης Σταθμών Συμπληρωματικής Κάλυψης, με σκοπό την εξυπηρέτηση αναγκών τηλεοπτικής κάλυψης του τοπικού πληθυσμού τους που δεν εξυπηρετείται από τα αδειοδοτημένα δίκτυα επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής δίνεται μέσα από το άρθρο 7 της τροπολογίας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης σχετικά με εγκατάσταση Σταθμών Συμπληρωματικής Κάλυψης από ΟΤΑ, που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο: «Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Καταπολέμησης της Διαφθοράς, διατάξεις για θέματα ανθρώπινου δυναμικού και Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, νομοθετικό πλαίσιο εκπαίδευσης των σπουδαστών/σπουδαστριών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης για την ένταξη στον κλάδο Π.Ε. Επιτελικών Στελεχών, διατάξεις για την ολοκλήρωση της μεταφοράς των δασικών υπηρεσιών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, διατάξεις για την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”, Εθνική Σύνταξη Ομογενών και άλλες επείγουσες διατάξεις».

Όπως σημειώνει το ΑΠΕ, στην τροπολογία αναφέρεται ότι η μετάβαση της χώρας στην επίγεια ψηφιακή τηλεοπτική ευρυεκπομπή έχει εξασφαλίσει την πρόσβαση στους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας σε περισσότερο από το 95% του συνολικού πληθυσμού. Προκειμένου να επιτευχθεί η πρόσβαση του συνόλου του πληθυσμού στο τηλεοπτικό περιεχόμενο, δωρεάν και για διάστημα 8 ετών, ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η δράση για τις λεγόμενες λευκές περιοχές «Εξασφάλιση της πρόσβασης των μόνιμων κατοίκων των Περιοχών Εκτός Τηλεοπτικής Κάλυψης (ΠΕΤΚ) στα προγράμματα των ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας».

Η προτεινόμενη ρύθμιση αποτελεί μία επιπλέον πρωτοβουλία, με μόνιμο χαρακτήρα, που συμπληρώνει το πεδίο εφαρμογής της δράσης αυτής, προκειμένου να καταστεί δυνατή, σε συνεργασία με τους ΟΤΑ, αφενός η μόνιμη και διαρκής πρόσβαση για το σύνολο του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων των μη μόνιμων κατοίκων συγκεκριμένων περιοχών στο τηλεοπτικό περιεχόμενο εθνικής εμβέλειας και, αφετέρου, η πρόσβαση στο περιεχόμενο των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών.

Η κάλυψη των δαπανών μπορεί να πραγματοποιηθεί από ίδιους πόρους ή πόρους του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης ή του τομεακού Προγράμματος Ανάπτυξης του ΥΨΔ ή το αποθεματικό της ΕΕΤΤ.

Η διαδικασία αδειοδότησης εγκατεστημένων κατασκευών κεραιών επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής

Παράλληλα, σύμφωνα με το άρθρο 8 της ίδιας τροπολογίας προσδιορίζεται και συμπληρώνεται -θέτοντας παράλληλα ρητή προθεσμία ολοκλήρωσης- η διαδικασία αδειοδότησης εγκατεστημένων κατασκευών κεραιών επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής, για τις οποίες έχουν ήδη με τη μεταβατική διάταξη της παρ. 7 του άρθρου 39 του ν. 4635/2019 υποβληθεί δηλώσεις στο ΣΗΛΥΑ (Σύστημα Ηλεκτρονικής Υποβολής Αιτήσεων Κατασκευών Κεραιών) της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Επισημαίνεται ότι η πλειοψηφία των κατασκευών κεραιών τηλεοπτικής ευρυεκπομπής των παρόχων δικτύου ψηφιακής τηλεόρασης βρίσκεται σε προσωρινό καθεστώς λειτουργίας, βάσει της δήλωσης που εισήχθη με την παρ. 7 του άρθρου 39 του ν.4635/2019. Δεδομένου ότι η ψηφιακή μετάβαση ολοκληρώθηκε, με την παρούσα ρύθμιση συμπληρώνονται οι απαιτούμενες προϋποθέσεις προκειμένου να αδειοδοτηθούν και να μεταβούν σε καθεστώς μόνιμης νόμιμης λειτουργίας, θέτοντας παράλληλα χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Ειδικότερες προϋποθέσεις τίθενται για τις κατασκευές κεραιών οποίες εξυπηρετούν ανάγκες κάλυψης του συνόλου της Επικράτειας στο πλαίσιο παροχής καθολικής υπηρεσίας τηλεοπτικής ευρυεκπομπής, δηλαδή για τις κεραίες της ΕΡΤ, ανάλογα με τον χρόνο εγκατάστασής τους.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Εντός 2022 οι άδειες δόμησης από το υπουργείο Πολιτισμού στο πληροφοριακό σύστημα e-adeies

Αναβάθμιση συστημάτων της γ.γ. Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης

Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Έρχονται 8 νέες ψηφιακές υπηρεσίες για τον πολίτη το 2022

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News