BUSINESS & FINANCE

Μένει μακριά από το ρίσκο το Χρηματιστήριο Αθηνών

φωτ.: Intime News

Με οριακές μεταβολές ξεκίνησε στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο φαίνεται ότι επιλέγει να μείνει μακριά από την ανάληψη ρίσκου, κατοχυρώνοντας το τεχνικό όριο των 790 μονάδων.

Μ’ ένα ξεκίνημα πανομοιότυπο με το χθεσινό, ο Γενικός Δείκτης, μέσα στο πρώτο ημίωρο, καταγράφει οριακή άνοδο της τάξης του 0,12% και διαμορφώνεται στις 791,71 μονάδες, με το τόξο των σημερινών διακυμάνσεων να εκτείνεται σε μόλις τρεις μονάδες, δείγμα της επικρατούσας στασιμότητας.

Είναι σαφές πλέον, όπως εξηγούν διάφοροι αναλυτές στο moneyreview.gr, ότι η αγορά μέχρι το τέλος του 2020 (σ.σ. απομένουν εννέα συνεδριάσεις, συμπεριλαμβανομένης και της σημερινής), θα κινηθεί σε ρηχά νερά, αναβάλλοντας για το νέο έτος οποιαδήποτε πιθανή ανοδική κίνηση. 

Σε ρηχά νερά οι τράπεζες

Υπό αυτό το πρίσμα, εξαίρεση στην στασιμότητα δεν θα μπορούσε να αποτελεί και ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος κινείται πέριξ του τεχνικού ορίου των 510 μονάδων. Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι οι μεταβολές των τραπεζικών τίτλων κινούνται εντός ενός πολύ στενού εύρους. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -0,41% 0,975 ευρώ
  • Attica Bank +0,72% 0,21 ευρώ
  • Eurobank -1,66% 0,5704 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 0% 2,16 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς +0,85% 1,1855 ευρώ

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, το διοικητικό συμβούλιο της οποίας αναμένεται να εγκρίνει την τιτλοποιηση NPEs, αξίας 6 δισ. ευρώ, τα οποία θα μεταβιβαστούν στον Ηρακλή. Όσον αφορά το μέτωπο της Εθνικής Ασφαλιστικής, τελικά φαίνεται ότι οι εξελίξεις θα μετατεθούν για τις επόμενες ημέρες, καθώς δεν θα υπάρξουν ανακοινώσεις εντός της ημέρας.  

Ισορροπία πωλητών – αγοραστών

Όσον αφορά το ταμπλό, για ακόμη μία ημέρα, πωλητές και αγοραστές έχουν επιδοθεί σε συνεχείς αψιμαχίες, με αποτέλεσμα η εικόνα να είναι απολύτως μοιρασμένη. Από τη μία πλευρά, ο ΟΤΕ ενισχύεται κατά 1,34%, ο ΑΔΜΗΕ κατά 1,55% και η ΔΕΗ κατά 1%, ενώ από την άλλη πλευρά, η Motor Oil υποχωρεί κατά 0,75%, ο ΟΠΑΠ κατά 0,60% και η Γρ. Σαράντης κατά 0,65%.

Συνολικά, αυτή την ώρα (11.00), 46 μετοχές κινούνται ανοδικά, 22 μετοχές κινούνται πτωτικά, ενώ επτά μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Ο τζίρος, στο μεταξύ, κυμαίνεται στα 5,2 εκατ. ευρώ, καθώς από το πρωί έχουν αλλάξει χέρια 4,1 εκατ. τεμάχια. Η συνολική κεφαλαιοποίηση ανέρχεται στα 52,5 δισ. ευρώ. 

Επικράτηση της στασιμότητας

Είναι σαφές ότι το τελευταίο διάστημα το ελληνικό χρηματιστήριο έχει εισέλθει σε φάση στασιμότητας, κάτι απολύτως φυσιολογικό δεδομένου του ράλι που προηγήθηκε τον Νοέμβριο και τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου. Η στασιμότητα αυτή, μάλιστα, συνεπάγεται την αδυναμία υπέρβασης του ψυχολογικού ορίου των 800 μονάδων και την παγίωση των ετήσιων απωλειών πέριξ του -14%.

Στις εναπομείνασες συνεδριάσεις έως το τέλος του 2020, οι αναλυτές δεν αναμένουν -εκτός απροόπτου- να αλλάξει κάτι δραματικά, εξέλιξη στην οποία συμβάλλει και η πάγια εορταστική ραστώνη. Σήμερα, πάντως, περιμένουμε έναν ιδιαίτερα υψηλό τζίρο, λόγω της λήξης των παραγώγων, η οποία αναμένεται να προκαλέσει αρκετές βραχυπρόθεσμες κινήσεις.

Το καλό και το κακό σενάριο

Το βλέμμα όλων, σε κάθε περίπτωση, στρέφεται στη νέα χρονιά, η οποία φαίνεται ότι επιφυλάσσει καλύτερες ημέρες, καθώς εντός του πρώτου διμήνου εκτιμάται ότι θα υπάρξει επαναδραστηριοποίηση των ξένων κεφαλαίων των προηγούμενων εβδομάδων, πυροδοτώντας μια νέα ανοδική κίνηση. «Η επανενεργοποίηση αυτών των κεφαλαίων λογικά θα συμβεί στις αρχές του 2021 (σ.σ. το γνωστό January Effect) και θα δρομολογήσει το επόμενο ανοδικό σκέλος» εκτιμά χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Καρλής, αναλυτής της XSpot Wealth. 

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, εφόσον δεν συμβούν τα παραπάνω, τότε δεν αποκλείεται η επιστροφή των πωλητών και των βραχυπρόθεσμων τοποθετήσεων. «Εάν δεν συμβεί το παραπάνω σενάριο, τότε το Χρηματιστήριο Αξιών θα εισέλθει σε μία φάση “φθοράς” των τιμών και σε αυτή την περίπτωση οι πιο βραχυπρόθεσμοι επενδυτές θα αρχίσουν να αδημονούν και θα έχουμε καθοδική έξοδο από το υψηλότερο σκαλοπάτι» καταλήγει ο κ. Καρλής.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News