Business & Finance Τρίτη 22/03/2022, 14:19
BUSINESS & FINANCE

Moneyreview Banking Summit: Δεν βλέπουν νέο κύμα κόκκινων δανείων οι CEOs των τραπεζών

Moneyreview Banking Summit: Δεν βλέπουν νέο κύμα κόκκινων δανείων οι CEOs των τραπεζών

Θετικές εκτιμήσεις, ότι η ουκρανική κρίση δεν θα οδηγήσει σε αύξηση των κόκκινων δανείων εκφράστηκαν στο πάνελ του Moneyreview Banking Summit με τους CEOs των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Σε κάθε περίπτωση, τονίστηκε, οι τράπεζες παρακολουθούν την επίπτωση που θα έχει στην εξυπηρέτηση των δανείων η αύξηση του πληθωρισμού.

Παύλος Μυλωνάς, διευθύνων σύμβουλος, Εθνική Τράπεζα

Ο Παύλος Μυλωνάς, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, ανέφερε ότι οι συνθήκες που επικρατούν ως απόρροια των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία, μειώνουν τις προσδοκίες της ανάπτυξης κατά το τρέχον έτος, από το 4% που ήταν μέχρι πρότινος, σε 2,5-3% με βάση τα τρέχοντα δεδομένα. Ο ίδιος εκτίμησε πως η επίτευξη βαθμού ανάπτυξης της τάξεως του 8% το 2021, σε συνδυασμό με την ενίσχυση του συνόλου των δεικτών, τις ισχυρές εξαγωγές, αλλά και την πτώση της ανεργίας, θα βοηθήσουν ώστε την διετία 2023-2024 να ανακτηθεί ένα σημαντικό τμήμα της μέχρι πρότινος προσδοκώμενης ανάπτυξης. 

«Έχουμε φάει τον γάιδαρο, έχει μείνει η ουρά σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια», είπε και τόνισε πως με τα κεφάλαια των τραπεζών σε αυτά τα επίπεδα, κανείς δεν αμφισβητεί ότι μπορούν να ολοκληρώσουν την κούρσα.

«Εκτιμώ ότι συνολικά δεν θα δούμε αύξηση των κόκκινων δανείων», ανέφερε ο κ. Μυλωνάς και πρόσθεσε ότι οι τράπεζες θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην εξυγίανση των κόκκινων δανείων που έχουν πάει σε funds.

Ο CEO της Εθνικής Τράπεζας είπε, επίσης, ότι τα τελευταία χρόνια υπήρχε  μεγάλη πιστωτική επέκταση, όμως αυτό δεν αποτυπώθηκε στις επενδύσεις. «Η ερώτηση είναι γιατί δεν υπάρχουν περισσότερες επενδύσεις. Η χρηματοδότηση υπάρχει», σημείωσε, απαντώντας ότι «οι μικρές επιχειρήσεις είναι το ένα θέμα, οι μεταρρυθμίσεις είναι το δεύτερο. Εδώ χρειάζεται προσπάθεια».

Αναφερόμενος στις τεχνολογικές εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο, ο κ. Μυλωνάς τόνισε ότι η ψηφιακή τραπεζική θα επεκταθεί, καθώς την χαρακτήρισε «το μέλλον». «Δεν είναι ανταγωνιστική η σχέση μας με τις fintech», ξεκαθάρισε.

 Φωκίων Καραβίας, διευθύνων σύμβουλος, Eurobank

Επιβράδυνση της οικονομίας, αλλά διαχειρίσιμη, προέβλεψε ο Φωκίων Καραβίας, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, καθώς επεσήμανε ότι οι εξελίξεις υπονομεύουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο το θετικό αφήγημα που είχαμε μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τον CEO της Eurobank, οι συνθήκες δεν ευνοούν ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα. «Πρέπει να πολλαπλασιαστεί η προσπάθεια. Πρέπει να κάνουμε συντονισμένες προσπάθειες να επανακτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα», σημείωσε. Μάλιστα, εκτίμησε πως η προ ημερών αναβάθμιση της χώρας μας από μέρους της DBRS αποτελεί μια θετική είδηση-ένδειξη προς το μέλλον. 

Στο μέτωπο των κόκκινων δανείων, ανέφερε ότι έχει ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο, ίσως το πιο σημαντικό, για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Το δεύτερο στάδιο έχει να κάνει με την ταχεία αναδιάρθρωση των δανείων που είναι βιώσιμα. Αυτό γίνεται με καλούς ρυθμούς, σημείωσε, τονίζοντας ότι οι πλειστηριασμοί που είναι βασικό μέρος της πτωχευτικής διαδικασίας πρέπει να προχωρήσουν για όλες τις κατηγορίες, εκτός από τα ευάλωτα νοικοκυριά. Το τρίτο στάδιο για πλήρη λύση του προβλήματος των κόκκινων δανείων είναι τα δάνεια που γίνονται βιώσιμα να επιστρέψουν στους τραπεζικούς ισολογισμούς.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων, ο κ. Καραβίας ανέφερε ότι οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί πιέζονται ιδιαίτερα από το υψηλό κόστος της ενέργειας και του πληθωρισμού και οι τράπεζες πρέπει να παρακολουθήσουν στενά αν αυτό θα έχει επίπτωση στην εξυπηρέτηση των δανείων.

Παράλληλα, εξέφρασε τη διαπίστωση ότι οι τράπεζες έχουν τους πόρους να στηρίξουν την πραγματική οικονομία. «Θα βρεθούν τα επενδυτικά σχέδια; Τα μηνύματα είναι θετικά. Είμαστε εδώ ως τράπεζες να υποστηρίξουμε αυτή την προσπάθεια», δήλωσε.

Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος, Τράπεζα Πειραιώς

Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία, ο Χρήστος Μεγάλου, διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς σημείωσε πως είναι μια οικονομία που θα αναπτυχθεί πιο γρήγορα και περισσότερο από την Ευρωζώνη. Μπορεί οι αρχικές εκτιμήσεις να έκαναν λόγο για την επίτευξη ανάπτυξης κάτι παραπάνω από το 5% και με τα ανανεωμένα στοιχεία να διαμορφώνεται γύρω στο 3-4%, παρόλα αυτά η ελληνική οικονομία κινείται κατά 1,5-2% πιο πάνω από τον επικρατούντα μέσο όρο της Ευρωζώνης, σημείωσε. 

«Αν κάνουμε σωστά τα άλλα πράγματα, θα μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους», σημείωσε, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι «έχουμε να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο χρέος προς το ΑΕΠ».

Στο μέτωπο των κόκκινων δανείων, ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς επεσήμανε ότι το 2021 ήταν πολύ σημαντική χρονιά στο μέτωπο αυτό. «Μας δόθηκε η δυνατότητα με γρήγορες κινήσεις να κάνουμε ένα από τα μεγαλύτερα ξεκαθαρίσματα ισολογισμών στην Ευρώπη», λέγοντας ότι αυτό έγινε εφικτό χρησιμοποιώντας κυρίως τον «Ηρακλή», αλλά και χάρη σε άλλες ενέργειες.

Ο κ. Μεγάλου μίλησε για το σχέδιο της τράπεζας να φτάσει σε μονοψήφιο αριθμό κόκκινων δανείων εντός του 2022 και εκτίμησε ότι παρά την αβεβαιότητα λόγω της συγκυρίας, οι ενδείξεις για νέα κόκκινα δάνεια είναι μάλλον θετικές.

Μιλώντας για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, σημείωσε ότι οι τράπεζες έχουν γίνει και σύμβουλοι επιχειρήσεων, καθώς αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και με διαδικτυακά events αλλά και μιλώντας σε επιχείρησης. Για τις χρηματοδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις, η Τράπεζα Πειραιώς είχε θέσει πέρυσι τον στόχο στα 5,7 δισεκατομμύρια ευρώ, ωστόσο κατάφερε να εκταμιεύσει δανειοδοτήσεις που υπερβαίνουν τα 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Φέτος δε, υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για την πραγματοποίηση ακόμη καλύτερης πορείας. 

Σε ό,τι αφορά τις τεχνολογικές εξελίξεις, σημείωσε ότι η Τράπεζα Πειραιώς προσπαθεί να είναι ψηφιακή και συνεργάζεται με τη Microsoft για να μεταφέρει σε περιβάλλον cloud το σύνολο της τραπεζικής της.

Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος, Alpha Bank

Την εκτίμηση ότι οι κραδασμοί στην οικονομία θα απορροφηθούν εξέφρασε ο Βασίλης Ψάλτης, διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, προβλέποντας ότι η οικονομική δραστηριότητα θα στηριχθεί από μία καλή χρονιά στον τουρισμό, από τις πολύ σημαντικές σωρευμένες καταθέσεις που δίνουν ώθηση στην κατανάλωση και από τις εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.

Παραδέχθηκε ότι η ενεργειακή κρίση θα είναι και πιο βίαιη και μεγαλύτερης διάρκειας, τόνισε όμως ότι δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Για την Ελλάδα, σημείωσε ότι δεν πρέπει να απομακρυνθεί από τον στόχο της επενδυτικής βαθμίδας.

«Μπαίνουμε στην κρίση με πιο δυνατούς ισολογισμούς σε σύγκριση με δύο χρόνια πριν», ανέφερε ο CEO της Alpha Bank, σημειώνοντας ότι το 2020 και το 2021 έγιναν άλματα στο ζήτημα των κόκκινων δανείων, με την αρωγή και του κράτους.

Εκτιμώντας ότι η δημοσιονομική χαλάρωση κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχιστεί, ίσως όχι με την ίδια ένταση, εξέφρασε την άποψη ότι είναι μάλλον περιορισμένος ο κίνδυνος για νέα κόκκινα δάνεια.

«Θα είμαστε σε μονοψήφιο αριθμό κόκκινων δανείων στο τέλος του πρώτου εξαμήνου», ανέφερε.

Στο μέτωπο των χορηγήσεων, ο κ. Ψάλτης σημείωσε ότι η τράπεζα οφείλει να διαχειρίζεται με σύνεση τη ρευστότητα. «Ο ρόλος μας είναι να χρηματοδοτούμε υγιείς επιχειρήσεις», είπε. «Το Ταμείο Ανάκαμψης συνιστά μαζί με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμεία μια μοναδική ευκαιρία ώστε να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που μας κληροδότησε η κρίση», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τη στρατηγική της Alpha Bank, αυτή έχει δύο σκέλη: Μεγάλες επενδύσεις στην τεχνολογία και συνεργασία με fintechs που μπορούν να δώσουν εξειδικευμένες λύσεις, ανέφερε.

Διαβάστε επίσης:

Moneyreview Banking Summit – Χρ. Σταϊκούρας: Η κρίση δεν θα εκτροχιάσει την οικονομία

Moneyreview Banking Summit: Εφικτή η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας παρά την κρίση

Moneyreview Banking Summit – Luis de Guindos: Πληθωρισμός ακόμα και πάνω από 7% στην Ευρωζώνη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News