Business & Finance Δευτέρα 21/03/2022, 19:19
BUSINESS & FINANCE

Γιατί η McDonald’s μηνύει μια ειδυλλιακή πόλη στη Γερμανία

Γιατί η McDonald’s μηνύει μια ειδυλλιακή πόλη στη Γερμανία

Διασχίζεται από ποτάμι, έχει πανέμορφα πολύχρωμα κτίρια στο ιστορικό της κέντρο, μια ζωντανή πανεπιστημιούπολη και μια ορκισμένη «πράσινη» κουλτούρα. Όμως, το γραφικό Τίμπινγκεν έγινε στόχος μήνυσης από τη McDonald’s – και όχι, δεν είναι επειδή έχει πολλά vegan εστιατόρια.

Στις αρχές του 2022, οι αρχές της πόλης επέβαλαν έναν φόρο 50 λεπτών για τις συσκευασίες (οτιδήποτε πετιέται μετά τη χρήση, όπως χάρτινα ή πλαστικά ποτήρια, κουτιά για πίτσες κτλ). Επιπλέον, τα αναλώσιμα μαχαιροπήρουνα χρεώνονται επιπλέον 20 λεπτά.

Ανεξαρτήτως από τι υλικό είναι φτιαγμένα, οτιδήποτε είναι μιας χρήσης χρεώνεται, καθώς θεωρείται ότι είναι καλύτερο να μην παράγεται καθόλου παρά να ανακυκλώνεται στο μέλλον.

Ο φόρος αυτός έχει ήδη αποτελέσματα: από τις πρώτες εβδομάδες παρατηρήθηκαν 15% λιγότερα σκουπίδια στους κάδους του Τίμπινγκεν. Οι κάτοικοι και οι μικροί καταστηματάρχες υποδέχτηκαν με χαρά το μέτρο.

Ωστόσο, η McDonald’s προχώρησε σε μήνυση κατά της πόλης για τον νόμο αυτό. Ο γίγαντας του fast food ισχυρίζεται ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρει λύση για να αντικαταστήσει τα χάρτινα και τα πλαστικά μιας χρήσης. 

Με πάνω από 1.500 εστιατόρια στη Γερμανία, ισχυρίζεται ακόμη ότι οι κανόνες πρέπει να είναι ίδιοι σε όλη τη χώρα και όχι να διαφέρουν από πόλη σε πόλη.

«Συμφωνούμε ότι οι καλύτερες συσκευασίες είναι αυτές που δεν παράγονται εξαρχής. Αλλά η ειδική μεταχείριση σε τοπικό επίπεδο σε συγκεκριμένες πόλεις ή κοινότητες εμποδίζουν μια εφαρμογή αυτής της ιδέας σε εθνικό επίπεδο» ήταν το επιχείρημα εκπροσώπου της McDonald’s.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία fast food προσπαθεί να μπλοκάρει μια τέτοια κίνηση Ο φόρος αυτός προτάθηκε και στην γερμανική πόλη Κάσελ τη δεκαετία του 1990, αλλά μετά από μήνυση της McDonald’s μπήκε φρένο σε αυτή την προσπάθεια.

Ο δήμαρχος του Τίμπινγκεν, πάντως, δηλώνει αισιόδοξος ότι υπάρχει το νομικό πλαίσιο για τον φόρο αυτό και πως «ακόμα και μια μεγάλη εταιρεία πρέπει να το αποδεχτεί». 

«Δεν μπορώ να πιστέψω γιατί δεν μπορεί να αλλάξει τις πρακτικές της μια μεγάλη εταιρεία, ενώ μια μικρή μπορεί» σχολίασε χαρακτηριστικά.

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Διαβάστε επίσης:

Τα 1.009 «όχι» και γιατί ο Συνταγματάρχης των KFC μισούσε το κοτόπουλό τους

Τι «McDonald’s», τι «Θείος Βάνια»: Οι ρωσικές εταιρείες παίρνουν τη θέση των πολυεθνικών

Ο δισεκατομμυριούχος που θέλει να σώσει τα γουρούνια από τα McDonald’s

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News