Business & Finance Παρασκευή 18/12/2020, 08:43
BUSINESS & FINANCE

Επίδομα θέρμανσης με βάση τον… ταχυδρομικό κώδικα

Επίδομα θέρμανσης με βάση τον… ταχυδρομικό κώδικα

Κάντε τις αιτήσεις σας για το επίδομα θέρμανσης, συγκεντρώστε όσα περισσότερα τιμολόγια και αποδείξεις αγορών μπορείτε από πετρέλαιο, φυσικό αέριο, υγραέριο, ξύλα ή pellet, δηλώστε τον αριθμό των αποδείξεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και μετά θα μάθετε πόσα θα πάρετε. Το μόνο που θα γνωρίζετε από τώρα είναι ότι το επίδομα θα κινείται στην περιοχή των 80 ευρώ κατ’ ελάχιστο και θα φτάνει έως τα 650 ευρώ κατά μέγιστο. 

Πριν από λίγο εκδόθηκε η υπουργική απόφαση για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης και οι καταναλωτές καλούνται να κάνουν τις αιτήσεις τους έως τις 11 Ιανουαρίου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα η οποία αναμένεται να ενεργοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, πιθανότατα την επόμενη Τρίτη. Οι βασικοί κανόνες του φετινού επιδόματος είναι οι εξής: 

  1. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος (δηλαδή η υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης) θα πρέπει να γίνει έως τις 11 Ιανουαρίου. 
  2. Τα καύσιμα θα πρέπει να αποκτηθούν έως τις 28 Φεβρουαρίου ή έως τις 31 Μαρτίου αν μιλάμε για φυσικό αέριο. 
  3. Το επίδομα θα καταβληθεί έως το τέλος Ιανουαρίου εφόσον οι αγορές καυσίμων πραγματοποιηθούν έως το τέλος του 2020 ή έως το τέλος Μαρτίου αν πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. 

Το ποσό δεν γίνεται γνωστό από τώρα καθώς το υπουργείο Οικονομικών θέλει να επιτύχει ταυτόχρονα δύο στόχους. Πρώτον να προσαρμόσει το διαθέσιμο κονδύλι που έχει στον αριθμό των αιτήσεων. Συνολικά θα μοιραστούν 84 εκατ. ευρώ. Όσο μεγαλύτερος θα είναι ο αριθμός των αιτήσεων, τόσο μικρότερη θα είναι και η βάση υπολογισμού του επιδόματος. Ο δεύτερος στόχο θα είναι να συγκεντρωθούν αποδείξεις και τιμολόγια. Δεδομένου ότι ο κάθε ενδιαφερόμενος δεν θα γνωρίζει το τελικό ποσό, θα κυνηγάει τη μέγιστη επιδότηση των 650 ευρώ η οποία βέβαια θα δοθεί σε πολύ ιδιαίτερες περιπτώσεις περιοχών με δύσκολες καιρικές συνθήκες. Για να πάρει κάποιος το μέγιστο ποσό, πρέπει να έχει τιμολόγια ή αποδείξεις διπλάσιας αξίας δηλαδή 1300 ευρώ. 

Το τελικό ποσό του επιδόματος θα καθορίζεται βάσει του ταχυδρομικού κώδικα. Ήδη η απόφαση περιέχει έναν αναλυτικό πίνακα που κάνει αντιστοίχιση του κάθε ΤΚ με έναν συντελεστή. Αυτός ο συντελεστής, θα πολλαπλασιαστεί με ένα ποσό που θα ορίσει το υπουργείο Οικονομικών μόλις τελειώσει η διαδικασία, θα προσαυξηθεί κατά 10% για κάθε παιδί του νοικοκυριού και έτσι θα προκύψει το τελικό επίδομα. Επίσης, βάσει του ΤΚ θα προκύπτει αν κάποιος δικαιούται επιδότησης και για τα καυσόξυλα καθώς ενίσχυση για ξύλα δίνεται μόνο για τις περιοχές με πληθυσμό κάτω των 2500 κατοίκων. 

Τα εισοδηματικά και τα περιουσιακά κριτήρια, παραμένουν τα ίδια με πέρυσι. Δηλαδή, 12.000 ευρώ για το άγαμο και 20.000 ευρώ για τον παντρεμένο με προσαύξηση 2000 ευρώ για κάθε παιδί αλλά και 22.000 ευρώ για την μονογονεϊκή οικογένεια. Αντίστοιχα στα 130.000 ευρώ ορίζεται το περιουσιακό κριτήριο για τον άγαμο και στα 250.000 ευρώ για τον παντρεμένο. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News