Business & Finance Παρασκευή 18/03/2022, 17:40
BUSINESS & FINANCE

Σαν τον Νονό: Πώς ο Πούτιν κρύβει την περιουσία του

Σαν τον Νονό: Πώς ο Πούτιν κρύβει την περιουσία του

Τις τελευταίες μέρες έχει κυκλοφορήσει η είδηση ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου. Αν και αυτό μάλλον απέχει από την αλήθεια, είναι γεγονός ότι ο Ρώσος πρόεδρος έχει μια αρκετά μεγάλη περιουσία.

Απόδειξη είναι η μεγαλοπρεπής έπαυλή του σε έναν λόφο πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα. Διαθέτει δικό της αμφιθέατρο, γήπεδο χόκεϊ επί πάγου και ιδιωτικό λιμένα.

Πολλοί λένε ότι το «Παλάτι του Πούτιν» χτίστηκε με τη βοήθεια των Ρώσων ολιγαρχών, στους οποίους επέτρεψε να ανελιχθούν στην κατά γενική ομολογία διεφθαρμένη ρωσική οικονομία, εφόσον μοιράζονταν τον πλούτο τους με τον ίδιο.

Σαν τον Νονό: Πώς ο Πούτιν κρύβει την περιουσία του-1

Σημειώνεται ότι δεν είναι γνωστό αν το μέγαρο αυτό πράγματι ανήκει στον Πούτιν. Ο ίδιος δηλώνει ως μόνιμη κατοικία ένα διαμέρισμα των 74 τετραγωνικών μέτρων στη Μόσχα.

Αναλυτές, πάντως, εκτιμούν ότι ο ηγέτης της Ρωσίας δύσκολα θα πατήσει ξανά το πόδι του μέσα στο απίστευτο αυτό σπίτι. Για κάποιους, το παλάτι αυτό συμβολίζει μια περασμένη εποχή όταν ο Πούτιν, μέσω του πλούτου των ολιγαρχών, προσπαθούσε να αποκτήσει έναν πολυτελή τρόπο ζωής.

Σαν τον Νονό

Αν και ο ίδιος δηλώνει μισθό της τάξης των 140.000 δολαρίων τον χρόνο, θεωρείται ότι είναι ένας από τους πιο πλούσιους ανθρώπους της Γης. Πέρα από το παλάτι στη Μαύρη Θάλασσα, θεωρείται ότι του ανήκει ένα γιοτ αξίας 100 εκατ. δολαρίων.

Σαν τον Νονό: Πώς ο Πούτιν κρύβει την περιουσία του-2

Το γεγονός ότι αυτά τα περιουσιακά στοιχεία δεν είναι στο όνομά του δεν έχει σημασία. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι σαν τον Νονό στην ομώνυμη ταινία. Θεωρείται ότι όταν ζητάει κάτι από έναν ολιγάρχη, το παίρνει.

Πλούσιος έχει γίνει και ο κλειστός του κύκλος, όπως οι στενοί του φίλοι, μια γυναίκα που θεωρείται ότι είναι πρώην ερωμένη του, ο νονός της μιας από τις κόρες του.

Πώς πλούτισε και ο κύκλος του

Ένα πολύπλοκο δίκτυο από εταιρείες-βιτρίνες, τράπεζες σε εξωτικούς προορισμούς και κρυφές συναλλαγές κρύβει τον πραγματικό τους πλούτο. Πρόσφατες διαρροές, όπως τα Panama Papers και τα Pandora Papers, αποκάλυψαν πώς λειτουργεί η βιομηχανία των offshore και πώς εμπλέκονται οι Ρώσοι.

Για παράδειγμα, ένα πολυτελές τετραώροφο κτίριο με διαμερίσματα στο Μονακό έχει συνδεθεί με εταιρεία που ανήκει στην Svetlana Krivonogikh, μια γυναίκα που θεωρείται ότι ήταν ερωμένη του Πούτιν πριν δύο δεκαετίες.

Στην ίδια φέρεται ότι ανήκει και μερίδιο σε ένα θέρετρο για σκι όπου λατρεύει να πηγαίνει ο Ρώσος ηγέτης, πολυτελή διαμερίσματα στην Αγία Πετρούπολη και ένα γιοτ.

Από τα χρήματα στην προσωπική εικόνα

Αν και θεωρείται ότι ο 69χρονος Πούτιν μάζεψε μια κρυφή περιουσία νωρίτερα στην καριέρα του, τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι σταμάτησε να βασίζεται στους πλούσιους ευεργέτες του και έχει δημιουργήσει έναν κύκλο από έμπιστα κυβερνητικά και στρατιωτικά στελέχη.

Έτσι, αναλυτές εκτιμούν ότι δεν θα χτυπηθεί και τόσο από τις ευρωπαϊκές και τις αμερικανικές κυρώσεις. «Είναι πολύ δύσκολο οι όποιες αρχές να “ακολουθήσουν το χρήμα”, γιατί δεν υπάρχει καν ίχνος του» αναφέρει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του αμερικανικού γραφείου της Transparency International.

Το κυνήγι για την εξουσία έγινε στροφή προς την εδραίωση της δύναμής του. Κάποιοι θεωρούν ότι τα όπλα και όχι το χρήμα των ολιγαρχών ασκούν πλέον επιρροή στον Ρώσο ηγέτη.

Το παλάτι στη Μαύρη Θάλασσα και η εισβολή στην Ουκρανία μαρτυρούν πώς βλέπει ο Πούτιν τον εαυτό του: είναι ένας τσάρος, ένας βασιλιάς με μεγάλα σχέδια, μια ιστορική προσωπικότητα μεγάλης σημασίας και κύρους.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Διαβάστε επίσης:

Χρυσές τουαλέτες και ρολόγια μισού εκατομμυρίου: Είναι ο Πούτιν ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News