BUSINESS & FINANCE

115 εκατ. ευρώ άντλησαν 10 ελληνικές startups το 2020

Τι αναφέρει έκθεση της πλατφόρμας τεχνολογίας και καιτονομίας Found.ation.

115 εκατ. ευρώ άντλησαν 10 ελληνικές startups το 2020

Χρηματοδότηση 115 εκατ. ευρώ συγκέντρωσαν δέκα κορυφαίες ελληνικές startups το 2020, ενώ περισσότερα από 150 εκατ. ευρώ επενδύθηκαν συνολικά στις ελληνικές νεοσύστατες επιχειρήσεις. Αυτό προκύπτει από την έκθεση που δημοσίευσε, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, η πλατφόρμα τεχνολογίας και καινοτομίας Found.ation, σε συνεργασία με το τμήμα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT Digital), με σκοπό την καταγραφή των ευκαιριών χρηματοδότησης και των προφίλ των startups στην Ελλάδα.

Όπως ακόμη προκύπτει, στους γύρους χρηματοδότησης που έχουν εξασφαλίσει οι startups υπάρχει μεγάλο ποσοστό συμμετοχής ξένων επενδυτών, τόσο από την Ευρώπη όσο και από τη Silicon Valley.

Ειδικότερα, περίπου 34 εκατομμύρια ευρώ επενδύθηκαν σε startups μέσω του προγράμματος EquiFund μέσα στο 2020, ανεβάζοντας το σύνολο στα 92 εκατ. από το 2017 έως σήμερα. Για κάθε 1 ευρώ που λαμβάνεται από EquiFund Venture Capitals (VC), οι νεοσύστατες εταιρείες έχουν λάβει 2,4 ευρώ επιπλέον από άλλους επενδυτές μέσα στο 2020 (συνολικά 108 εκατ. ευρώ). «Πρόκειται για ένα ποσό μεγαλύτερο από οποιαδήποτε άλλη χρονιά έως σήμερα» όπως αναφέρει η έρευνα.

Κατά τους αναλυτές, ενδεικτικό ενός ώριμου οικοσυστήματος είναι επίσης το γεγονός πως σε σχέση με το 2019, επενδύθηκε σχεδόν το ίδιο ποσό στο πλαίσιο του EquiFund, αλλά σε πολύ λιγότερες εταιρείες (30 έναντι 48 το 2019), ενώ μεγαλύτερα ήταν και τα ποσά ανά γύρο χρηματοδότησης σε κάθε εταιρεία. Αντίστοιχα, αυξημένα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές είναι και τα ποσά χρηματοδότησης που αναζητούν οι ελληνικές startups από τους επενδυτές.

Ποια είναι όμως, η επίδραση του Covid-19 στις εγχώριες startups; Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκε ο κλάδος της φιλοξενίας, ωστόσο υπάρχουν αγορές που διείδαν ευκαιρίες στην κρίση, ενώ ένας μεγάλος αριθμός από startups που έχουν λάβει χρηματοδότηση μπόρεσαν να αυξήσουν τις προσλήψεις τους, ακόμη και εν μέσω αυτής της δύσκολης χρονιάς.

Οι εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων δεν είναι οι μόνες που στρέφουν το βλέμμα τους στην Ελλάδα, σύμφωνα με την έρευνα. Όμιλοι, όπως η Microsoft, επενδύουν στο τοπικό οικοσύστημα όχι μόνο με τη δημιουργία εγκαταστάσεων Έρευνας και Ανάπτυξης ή κέντρων δεδομένων (data centers), αλλά και με την εξαγορά ελληνικών εταιρειών.

Ρεκόρ σημειώθηκε και σε ό,τι αφορά στα exits, την έξοδο από μία αγορά μιας start up. Μέσα στο 2020 σημειώθηκε η μεγαλύτερη σε αξία εξαγορά ελληνικής νεοφυούς εταιρείας, της Instashop έναντι τιμήματος 307 εκατ. ευρώ. Επίσης, ένα exit που ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ αφορά την εξαγορά της Softomotive από την Microsoft, ενώ στα πρώτα exits εταιρειών που έχουν χρηματοδοτηθεί μέσω του EquiFund περιλαμβάνουν τις εταιρείες Pushme, Instashop, Think Silicon και GuestFlip.

«Αυτές οι πρώιμες επιτυχίες και έξοδοι είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση ενός καλά λειτουργικού οικοσυστήματος: προσελκύουν επαγγελματικό ταλέντο, το οποίο με τη σειρά του φέρνει εμπιστοσύνη και κεφάλαιο στη χώρα» όπως αναφέρει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων στην έκθεση.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS